© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

Uzm. Diyetisyen Ezgi Fuçıcı Haşimato ve Beslenme

Uzm. Diyetisyen Ezgi Fuçıcı Haşimato ve Beslenme

Haşimato tiroidi hakkında kısa bilgiler de veren Uzman Diyetisyen Ezgi Fuçıcı, bu hastalıkta nasıl beslenilmesi gerektiğini MAG Okurlarıyla paylaşıyor.

Haşimato hastalığı, tiroit bezini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Her beş kişiden birinde görülme olasılığı yüksektir. Belirtileri ve olumsuz etkenleri azaltma yöntemi olarak, beslenme düzeni oluşturmak ve tükettiğimiz besinlere dikkat etmek en etkililer arasındadır.

Haşimato Hastalığı Belirtileri

Tiroit hormonunun üretiminin azalması; hormonal bir denge bozukluğu yaşandığı için ilk başlarda kendini, halsizlik, kolay üşüme, yorgunluk, devamlı uyku hali, kabızlık, saç dökülmesi, kas güçsüzlüğü gibi belirtiler ile göstermeye başlar. Diğer belirtileri;

  • Kilo alma
  • Guatr varlığı
  • Cilt kuruluğu
  • Depresyon ve sinirli olma gibi ruh hali değişiklikleri
  • Göz altlarında ve yüzde şişme
  • Kramplar
  • Seste değişiklik
  • Adet düzensizliği
  • İştahsızlık
  • Konuşmada yavaşlık ve unutkanlık
  • Nabız sayısında düşme olarak da gözlemlenebilir.

Haşimato Varlığında Beslenmenin Önemi

Her zaman sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenme birçok hastalıkların iyileştirici tercihi olmuştur. Haşimato hastalığında kilo verebilmek için en uygun kontrol edilebilir tercih “glütensiz beslenme”dir. Tiroit fonksiyon bozukluğu olan tüm hastaların -otoimmün olsun olmasın- beslenmelerinde glüten içeriği nedeniyle tahıllar başta olmak üzere kuru baklagiller, süt ürünleri, şeker ve glüten kısıtlanmalı, hatta tamamen çıkartılmalıdır. Bunun nedeni; antikorların, uyarıcı hormon gibi davranıp tiroit hormonu üretimini arttırmasıdır.

Haşimato’da Beslenmeye Eklenebilecek 6 Kıymetli Gıda

Ay Çekirdeği: Selenyum içeriği yüksektir. Atıştırmak istediğinizde veya salataların içine koyabileceğiniz muhteşem bir alternatif.

Zerdeçal: İçeriğindeki kurkumin sayesinde antiinflamatuar etki gösterir, histamin salgısını ve tiroit hasarını azaltır. Yoğurtların, yemeklerin içine ya da yumurtaların üzerine baharat olarak tercih edebilirsiniz.

Keten Tohumu: E vitamini içeriği yüksektir ve iyodun iyi emilmesini sağlar. Günde bir ya da iki yemek kaşığı kadar taze öğütülmüş keten tohumu; sebze yemeklerine, salatalara ve yoğurda konulabilir. Yemeklerde ise piştikten sonra ilave edip tüketebilirsiniz.

Çörek Otu: Tohumlarında bulunan timokinonun birçok hastalığa faydası olduğu gibi, tiroit hormonlarını düzenleyici etkisi bulunduğu da bildiriliyor. Çörek otu tohumu ya da yağını kürler halinde beslenmenize eklemenizde fayda vardır.

Brezilya Fındığı: Selenyum oranını yükseltir ve bu değeri korur. İyi bir ara öğün tercihidir. İki adet tüketilmesi günlük alım için yeterli olur.

Özetle;  zayıflamanın birinci basamağı, Haşimato hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmış olan hipotiroidinin doğru bir şekilde ve doktor kontrolü ile gerekli dozda ilaç kullanılması ile düzeltilmesi ve hastanın bilinçli bir şekilde yeme davranışını düzelterek egzersiz kapasitesini arttırması ile mümkündür.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.