Gürkan Akbay: Türkiye’de Turizm Sektörü
Sheraton Ankara Hotel & Convention Center Operasyon Direktörü turizm profesyoneli Gürkan Akbay, Türkiye’deki turizm sektörünü MAG Business Okurları için değerlendirdi.
Bu yıl turizmde trendler nasıl şekil aldı?
Aslında direkt trend diyebileceğimiz bir sınıflandırma yok. Turizm dışındaki tüm koşullar trendleri belirlemekte son derece maharetli; fakat belirleyici kıstas biraz daha, Covid dolayısı ile sağlık oldu. Kişiler kalacakları yerleri seçerken ekonomileri doğrultusunda buna ve kaliteye önem verdiler. Bunun yanı sıra butik otellerin kendine özgü izole hizmetleri de ön plana çıktı. Ta ki güneş ve kum birleşinceye kadar… Sonrasında her yer anlık trendler yaşamaya başladı. Başarılı olanlar, bir dahaki seneye sürdürülebilir olacaklardır.
Pandemiden sonra sektördeki dijital dönüşüm hakkında neler söyleyebilirsiniz? Turizm ve otelcilikteki teknolojik yatırımlar neler?
Aslında dijital dönüşüm daha önce başlamıştı, pandemi bu süreci hızlandırdı ve biraz da mecbur bıraktı. Sistemsel teknolojiler kaçınılmaz oldu. Gidere faydası olduğu kadar işleri çabuklaştırmakta ve aynı zamanda steril olabilmekte. Örnek vermek gerekirse otele gelen bir misafir hemen kimse ile görüşmeden veya temas etmeden check in’den odasına kadarki süreci tek başına yönetebilmekte, hatta odayı kendi cep telefonu ile açabilmekte, yine kendi mobil telefonundan oda servisi hizmeti alabilmektedir. Tabii bu bir tercih meselesi. Ben hâlâ “hoş geldiniz, günaydın” demek ve duymak isteyenlerdenim. Tüm bunların haricinde, otel genel teknik desteklerdeki teknolojiler kaçınılmaz ve inanılmaz.
Eskiden Türkiye için “ucuz tatil cenneti” denilirdi. Bu konuda ülke şimdi hangi noktada?
Euro ve dolar kurlarını göz önüne aldığımızda bu soru gerçekten en hafif kelime ile bizi gülümsetiyor. Düşünsenize İngiltere’de yüz pound ile ancak bir akşam yemek yiyen bir çift, Türkiye’ye geldiği zaman yüz poundu iki bin TL değerinde. Başka söze gerek var mı?
Nitelikli turizm hizmeti nedir? Türkiye bunu sağlıyor mu?
En iyi yaptığımız iş. Nitelikli eleman konusunda ciddi bir açığımız olsa bile, var olan iş gücümüzü gerçekten ciddi ve son derece doğru yöneterek Avrupa’nın en nitelikli ve kaliteli hizmetini verdik, veriyoruz.
Türkiye’de turizm sektörünün eksik tarafları var mı?
Fazla tarafları var diyebiliriz. Kapasite fazla, yatırım fazla, giderler fazla, altyapı ve ulaşım eksik, özellikle hava yolu ve uluslararası demir yolu en büyük eksiğimiz.
Sürdürülebilir başarı nasıl elde edilir?
Kalifiye ve kaliteyi artırarak, meslek olarak tercih sebebi olarak. Bunun karşılığını da ekonomik olarak vererek. Siz hiç “Ben okulumdan mezun olunca servis elemanı olacağım ve mutlu mesut bir şekilde hayatımı servis elemanı olarak geçireceğim. Yaşam standardı beni tatmin eder.” diyeni duydunuz mu? Mecburiyetler hariç. Halbuki Avrupa’nın birçok yerinde bu bir iş kolu ve insanlar hayatları boyunca bunu yaparak çok kaliteli yaşayabiliyor, emekli olabiliyor.
Pandemiden sonra gerileyen turizm bu yıl nerede? 2023 yılında elli milyon turist hedefi için neler söyleyebilirsiniz?
En üzüldüğüm soru. Ne zaman bir ülke olarak, koca bir ülke olarak, başka bir ülkenin sadece bir şehrinin rakamlarını değil (Paris), tüm ülkenin (Fransa) turizm hedef sayısını kendimize hedef olarak alabilirsek, o zaman o hedef rakam için bir şeyler söyleyebiliriz. Bir de tabii burada geceleme, ortalama harcama kabiliyeti, sadece otele değil; şehre aracısız bırakılan döviz gibi kriterleri de konuşmak lazım.