Evlerin Doğayla Birleşimi: Artera Mimarlık
Geçen ayki yazımızda “Genel hatlarıyla ev tadilatlarında nelere dikkat etmeliyiz? Evimizi mi değiştirelim yoksa tadilata mı girelim?” gibi konulara değinmiştik. Bu ay ise yine genel hatlarıyla biraz daha evlerin içine girip en çok sorulan sorulara yanıt vermeye çalışalım.
Bahçeli bir evim var; ama tam anlamıyla bahçeden yararlanamadık? Neler yapabiliriz?
Bahçeli evler, oldukça eğlenceli olmalarının yanı sıra çok da yorucu evler olabilir. Doğru çözümler düşünmez ve günü kurtaracak çözümlerle bir şeyler yapmaya çalışırsanız, o zaman hem evinizdeki kaos giderek büyür hem de ev, gün geçtikçe sizin için daha yorucu bir hal alır.
Yapabileceğiniz ilk dokunuş, evinizle bahçenizin kullanımını birleştirmek olmalıdır. Yani bahçenizle evinizi bir bütün halinde düşünmelisiniz. Buna, bahçenizin açıldığı odayla bahçenizi birleştirerek başlamalısınız. Şayet bodrum katlı bir eviniz var ve bodrum katınız bu bahçeye açılıyorsa, önce küçük camlar ve küçük kapılardan kurtulun. Bu sayede azami ışık alımını sağlayın. Bunu yaptığınızda hem içerisi aydınlanacağı için daha ferah bir salona sahip olacaksınız hem de bahçe görselini tamamen evin içine almış olacaksınız.
Şayet önünde üstü kapalı olan bir terasınız varsa, bunun büyüklüğüne göre, bir kısmını veya tamamını kapatarak bahçenizle evinizin bütünleşmesini sağlayın. Bu sayede kışın da bahçede oturuyor hissi yaşayabileceksiniz.
Tabii bunları yaptıktan sonra bahçe peyzajınız ve bahçenin fonksiyonel alanları daha da önem kazanacak. Bahçenizin büyüklüğüne göre havuz veya o kadar alanınız yoksa en azından ateş çukuru ve etrafına oturum alanları yaptırabilirsiniz. Bu sayede hem bahçenizin görselini zenginleştirmiş olursunuz hem de ailenizle keyifli vakit geçireceğiniz değişik alanlara kavuşmuş olursunuz.
Apartmanda oturuyorum, terasım veya balkonum var; ama çok kullanışsız duruyor. Neler yapabilirim?
Şunu söylemeliyim; balkon veya teras hiç fark etmez, önce orayı gerçekten bir yaşam alanı olarak görmeye başlamalısınız. Burayı yaşam alanı yapacaksanız, o halde oranın ısınma sorununu halletmeniz gerekir. Büyüklüğüne göre bazı alanları kapatıp kendinize kışın da oturabileceğiniz keyifli bir alan yaratabilirsiniz.
Teras için de tüm bu dediklerimiz geçerli. Tabii onda boyut biraz daha büyük olduğundan, seçeceğiniz mobilyalar daha fazla önem kazanıyor. Teraslarda yalıtım problemi ciddi sıkıntılara yol açabilir. Yani üstü açık bir terasta uzun süre kalan kar, zemin malzemesinin bozulmasına neden olacaktır. Bu da beraberinde ciddi yalıtım sorunlarını getirecektir. Zemine hem çok doğru bir yalıtım yaptırmalısınız hem de yaşadığınız doğal şartlara uygun bir malzeme seçmelisiniz.
Dekorasyon olarak doğal malzemeler tercih edilmeli; ama ister teras olsun ister balkon olsun, en önemli dekorasyon aracınız çiçekler ve ağaçlar olmalıdır. Gökyüzünü zaten hissedebildiğiniz bir ortamda, bunlar sayesinde toprakla da buluşmuş olacak ve kendinizi doğanın içinde daha çok hissedeceksiniz.
Özetleyecek olursak; özellikle pandemi şartları bize, içinde yaşadığımız doğanın önemini bir kez daha anlattı. Dışarı çıkamadığımız bu dönemlerde evlerimizde doğayla nasıl iç içe oluruz, daha ferah bir evde nasıl yaşarız diye arayışlara girdik. Bu yazımızda da biraz, evlerimizin doğayla birleştirilmesi konusunu işledik.
Bir sonraki yazımızda evlerin içine daha çok girip en çok zaman geçirdiğimiz mekânları nasıl daha keyifli alanlara dönüştürebiliriz, ona bakacağız.