EAE Mimarlık Save Room Project
Yüksek Mimar Ezgi Akgün Erturhan; modern ve zamansız bir anlayışla kurgulayarak Zen felsefesi ve Japandi tarzında tasarladığı, İstanbul’da bulunan konutun proje detaylarını MAG Okurlarıyla paylaşıyor.
İstanbul Çekmeköy’de, Alemdağ merkeze vesait ile beş dakika mesafede, saklı konumu ile adeta bir inziva konutu burası. Mimari hizmetlerimizin çok yoğunlaştığı ve bununla ters orantılı olarak malzeme tedariği ve üretimin kısıtlandığı pandemi döneminde bana gelen bu projeyi, arazi ve konumunu gördükten sonra zihnimde beliren dönüşme potansiyelinin verdiği büyük bir istek ve heyecan ile çalıştım diyebilirim.
İşlerinde çok başarılı genç bir çiftin iki kedisi ile yaşadığı bu ev, bahçe katında yaşam alanı, mutfak, şarap mahzeni, çamaşır odası, bir misafir odası ve genel banyosu; üst katta ise bir çalışma yahut hobi odası, bir misafir odası, iki banyo ve ebeveyn yatak odasından oluşan net 160 m2 kullanım alanına sahip.
Konutun eski halinde, mekân büyüklüklerinde sorunlar vardı diyebiliriz. Odalar ihtiyaç duyulan hacimden daha küçük, banyolar ise odalara oranla büyüktü. Kullanım zorluğu yaratan bu halini, verimli ve fonksiyonel bir alana dönüştürmek için sade ve bütünü önemseyen bir konsept ile; odalar büyütülüp, banyolar daha makul bir ölçeğe çekilerek maksimum faydayı sağlayacak alanlar hedeflendi ve bahçe yeniden düzenlenerek bir havuz tasarlandı.
Bahçe katında yer alan ancak, birbirinden kopuk olan salon, mutfak ve geçiş alanı; hem bahçe ile hem de kendi aralarında daha çok iletişim kuran, bütüncül bir yaşam alanı haline getirildi. İş verenlerimiz arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi seven insanlar olduğu için ortak yaşam alanı bu projede sosyalliğe yer açan ve günlük akışa doğal bir yön veren anlayışta tasarlandı.
Ortak yaşam alanı denilince, etrafında tüm sohbetlerin yapıldığı, dostlukların pekiştiği, bereketin simgesi mutfak, mutfak adası ve yemek masası, tasarımlarımda evin kalbidir ve doğru işleyişe sahip olmalıdır. Mevcutta sıkışık pozisyonda ve gün ışığından uzak olan mutfak, üzerine ışıklık eklenerek kendini merkeze alan bir beton tezgâh ile yeniden tasarlandı. Bölücü kayar paneller kaldırılarak büyük bir yaşam alanının davetkâr toplanma noktası olacak şekilde hayat buldu. Yine bu katta yer alan çamaşırlık ve şarap mahzeni, gizli kapılarıyla sohbet alanlarını çevreliyor.
Mimari tasarımlar, bir düşünme tarzının form bulmuş halidir bana göre. Bu konut tam bir Zen felsefesi ve Japandi akımı izlerini taşıyan, doğadan ilham alan malzemelerle, odağına sadelik ve fonksiyonelliği oturtan bir anlayış ile tasarlandı.
Sadeleşmeyi, her anlamda yaşamdaki fazlalıklardan kurtulmayı tavsiye eden, kullanıcıya yer açan, günlük faaliyetlere kolaylıkla izin veren, temiz, derli toplu, kullanılsa da dağılmaya yer bırakmayan bir anlayışla, doğa ile yakınlık kuran malzemelerin form değiştirerek evin dilini oluşturduğu bir tasarım tarzından bahsediyoruz bu çalışmamızda.
Projenin kilit noktası olan malzeme seçimimiz bu konutun tasarım anlayışına kolaylıkla uyum sağlayan, dışarıdaki alabildiğine uzanan uçsuz bucaksız yeşile en çok yakışacağını düşündüğüm masif ahşaptan yana yapıldı. Tamamı özel üretim olup, ahşap atölyemizde üretilen bu mobilyaların kalitesi, uzun ömürlü olması ve modüler olup ileride farklı biçimlerde değerlendirilebilir olması, sadeliği ve sürdürülebilirliği teşvik eden bu tasarım için en önemli unsurlardandı.
“Fazla aksesuara ihtiyaç yok ama mekânı da aksesuar gösterir.” düşüncesiyle kontrast oluşturacak siyah aksesuarlar ve işlenmemiş, ham dokuyu veren, kusurlardaki güzelliğe odaklanan ürünler tercih edildi. Her biri; kendi alanı için düşünülmüş tablolar ve duvar objeleri, projelere özgü çizimlerimi bir araya getirdiğim “Han Made” markası altında evimize özel tasarlandı. Böylece her mekânda evin bütünündeki söyleme sadık kalma imkânı bulduk.
Her projenin keyifli ve başarılı bir sona ilerlemesi için hangi mimar ile çalıştığınız kadar nasıl bir işveren ile çalıştığınızın da büyük öneme sahip olduğunu söylemeliyim. Bu proje özelinde ev sahiplerimin mütevazı kişilikleri ve dünya görüşleri beni fazlasıyla motive etti ve tasarımımı birebir uygulayabildim.