© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

Yaza Girerken Sağlıklı Beslenme

Yaza Girerken Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı bir yaşam için hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinmek önemlidir. Mevsim farklılıkları doğal olarak beslenmemizi de etkiler. Kış aylarında insanlar ısınmak için daha yağlı ve kalori değeri yüksek besinlere yönelir. Bunun sonucunda kilo alımı kaçınılmaz bir son halini alır. Yaz aylarında ise daha ince kıyafetlerin giyilmesi kış mevsiminde alınan fazla kiloların kendini göstermesiyle kişilerde kilo verme isteği arttırır. Kışın alınan kiloları kaybetmek için acele etmek ve bazen sağlıksız diyetlere başvurmak son derece tehlikeli olabilir.

Sağlıklı zayıflamanın yolu yeterli ve dengeli beslenmekten geçer. Kilo vermek isteyen kişi zayıflama diyetini uygularken günlük enerji alımını bir uzmanla beraber kendisine özel olarak hazırlanan beslenme programıyla yapmalıdır. Bu konuda diyet alacak birey için mutlaka vücut analizi yapılmalı kişinin önce kendisini tanıma imkanı sağlanmalıdır. Birey farkında olduğu konuda daha dikkatli olur ve çözüm bulma daha da kolaylaşır.

Hem sağlıklı beslenmenin hem de fazla kilolardan kurtulmanın püf noktalarını kısaca hatırlayalım;

* Güne doğru başlayın. Mutlaka kahvaltı yapın, kahvaltıda taze yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verin.

* Meyve sebze almayı alışkanlık haline getirin.

* Ekmeğinizin üzerine tereyağı, margarin sürmeyin.  Cipslerden, kızartmalardan ve kavurmalardan uzak durun.

* Süt, peynir, yoğurt gibi ürünlerin light yani yağsız olanını alın.  Özellikle fazla kilolarınız varsa, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet hastalığı riski olanlar light ürün kullanmayı tercih etmelidir.

* Hazır kızartılmış atıştırmalar yerine çiğ yenilebilen sebzeleri tercih edin örneğin; salatalık küçük domatesler, karnabahar gibi…

* Tatlı yerine meyve yemeyi alışkanlık haline getirin.  Meyveleri minik parçalara bölüp üzerine light yoğurt koyarak nefis tatlılar hazırlayabilirsiniz.  Sütlü tatlıları az şekerli ve yağsız sütten yapmayı tercih ediniz.

* Düzenli, öğün atlamadan yemek yiyin, saatleriniz düzenli olsun.  Az ve sık yemek yeme bazal metabolizma hızını arttırır ve yediklerimizi depolatmaz.

* Akşam yemeklerinizi 19:00’dan sonraya bırakmayın.  Bu saat herhangi bir nedenden dolayı geçirilmişse hafif bir öğün yapın.  Örneğin; çorba, etsiz sebze yemeği, salata vb.

* Alkollü içeceklerden uzak durun.  Alkol sosyal bir içecek olmakla birlikte hiçbir besin değeri yoktur. Aşırı kullanımları yağ olarak depolanır.

* Günde 10-15 bardak su için.  Kafein guarana, efedrin içeren enerji içeceklerini tercih etmeyin.

Günümüzde ev dışında yemek yeme sosyal hayatın getirdiği bir gereksinim halini almıştır. Bilinçsizce dışarıdan yemek yiyen insanlar daha fazla doymuş yağ alırken buna paralel olarak çok fazla miktarlarda kolesterol ve tuz alır.  Hazır gıdalar daha az kalsiyum posa, folik asit ve C vitamini içerir.  Dışarıda yemek yerken; Yemek yiyeceğiniz yeri iyi seçin. Yemek çeşidi çok olan bir restoran seçerseniz kendi istediğinizi yeme şansınız daha yüksek olur.  Diğer taraftan istediğiniz dışında sağlıksız bir yemek yeme zorunda kalabilirsiniz.

*Açlığınızı kontrol altında tutun. Yemeğe salata ile başlayın.  Salatalarınıza sos, yağ, krema koydurmayın.  Sirke, limon suyu, nar ekşisi gibi tatlandırıcılarla tatlandırabilirsiniz.

*Menüyü dikkatlice inceleyin;  Et yemek istediğinizde yağsız veya çok az yağlı et tercih edin.  Örneğin; tavuk, balık, hindi olsun.  Öncelikle tercihimiz sebzeli bir yemek olsun.  Sebze sularını tabağınıza koydurmayın.

*Yemeğinizi tamamen bitirene kadar tatlı siparişi vermeyin.  Tatlı yerine meyveyi tercih edin.

*Yaz mevsimi sağlıklı beslenmek için büyük bir fırsattır.   En güzel meyve ve sebzeler yazın kolayca bulunmakta hem de havanın sıcak olmasından dolayı su tüketimi fazlalaşmakta yine havanın sıcak olması nedeniyle hafif yiyecekler tercih edilmekte.  Fiziksel aktivitelerin artması günün uzun olması hareket etme ve spor imkanlarımızı da artırmaktadır.  Unutmayınız ki ideal kiloda kalabilmek yeterli ve dengeli beslenmeyle sağlanır.

Açlık duygunuzun fizyolojik mi?  Yoksa psikolojik ve sosyal isteklerinizden mi kaynaklandığını tespit edip yiyeceklerimizi sipariş verirken tercihlerimizi ona göre yapmalısınız.

Günlük enerji ihtiyacınızın % 10’u yiyecekleri sindirmek, emilimini sağlamak ve metabolize etmek için kullanılır.  Yemek yedikten sonra sindirim için kendinize biraz zaman tanıyın ve zinde olmaya ihtiyacınız olduğunda yüksek proteinli ürünlerden kaçının, özellikle yoğun protein içeren hayvansal gıdalara dikkat edin.

Fiziksel aktivitelerinizi arttırın;  insan olarak,  organizma hareket etmek üzere planlanmıştır. O nedenle olası hastalık risklerini azaltmak, kilo kontrolünü kolay sağlamak için mutlaka sporu yaşam biçimi olarak kabul etmelisiniz.

Asansörleri ve yürüyen merdivenleri biraz terk edip daha çok merdiven inip çıkmayı, haftada 2-3 gün 40-45 dakikalık seri yürüyüşler yapmayı, tatilde olduğunuz süre içerisinde de yüzme ve su sporlarını kullanıp hareketlerinizi arttırmayı UNUTMAYIN!

Sağlıklı ve güzel bir yaz geçirmeniz dileğiyle…

HRS KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM HASTANESİ DYT. VAHİDE YILMAZ

 

Yazar Hakkında /

Yazarımızın kısa özgeçmişi çok yakında burada, sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.