© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Etel Baler ile Türk Tasarımcılar

Etel Baler ile Türk Tasarımcılar

Herkese Como’dan merhaba. Güneşin tadını çıkarmaya başladığımız bu günlerde en elzem alışveriş konumuz sürekli üstümüzde taşıdığımız gözlükler oluyor. Dolayısıyla bu ay sizleri çok yeni bir isimle tanıştırmak istiyorum: Vidal Erkohen…

 O tam benim kalemim. Herkesin özgünlüğünü vurgulamasından yana, kaliteye ve işçiliğe son derece önem veriyor. Kare gözlükleri, İznikler çini motifli gözlükleri, rengarenk modelleri ile beni benden aldı.

Bir işte dünya çapında başarılı olmak için ya en iyisi olmak ya da ilk olmak gerekir derler. Vidal hem ilk hem de konusunda en iyisi, dolayısıyla başarı kimyasında var!

Gözlük tasarlama fikri nerden çıktı?

Çocukluk yıllarımdan itibaren gözlüklere her zaman merakım vardı. Zaman içinde ailemden ve etraftan biriktirdiğim ufak bir koleksiyonum oldu. 2001 yılında New York’ta yaşarken bazı vintage gözlüklerimi internette satmaya başladım. Çok büyük bir talep ile karşılaşınca vintage şirketimiz olan “Rare Vintage Sunglasses”ı kurdum. Şu anda dünyada 50’den fazla butik vintage ürünlerimizi satıyor.

      

Gözlülerinize tüm dünyadan çok büyük bir talep var. Lady Gaga, Rhianna, P.Diddy, Rick Ross, Carmelo Antony ve Amare Stoudemire gözlüklerinizi kullanıyor. Sizce sebebi nedir?

En büyük sebebi eskilerdeki kalitenin ve de tasarımlarındaki kişiselliğin bugün yapılan gözlüklerde olmaması. Biz tamamen eski üretimlerdeki teknikle çalışıyoruz. Tüm gözlüklerimiz el yapımı ve özel  üretim. 2006 yılında kurduğum RVS’te tek amacım eski gözlüklere verilen tasarım değerini ve kaliteyi günümüze taşımak oldu. İlk başladığım günden beri “quality over quantity” prensibiyle ilerledim.

Kare gözlükler benim favorilerim arasında. Hikayesini alabilir miyiz?

Palladium serisi bizim ilk metal serimiz. Metal gözlükleri yuvarlak, kare ve dikdörtgen olmak üzere üç farklı şekilde çıkardık. Ultra hafif ve paslanmaz çelik bu gözlüklerde metalik, altın sarısı, siyah renk seçeneklerimiz mevcut. Tüm gözlüklerimizde olduğu gibi ister optik ister güneş gözlüğü olarak üretebiliyoruz.

İznik çini motiflerini kullanmak nereden aklına geldi?

Türk tasarımcı kimliğimizi yansıtacak, bize özel, hiç görülmemiş bir motif arayışındaydım. Kayınvalidem Türkiye İznik Çini Derneği Başkanı, dolayısıyla Çini motifinde karar kıldım…

 

Kadınlar pantolon alırken vücutlarının elma mı armut mu kum saati mi olduğuna bakar. Gözlükte de yüz okumasını bilen biri için aynı şey geçerli mi? Farklı surat şekillerine göre farklı modeller önerir misiniz? 

Gözlük alırken çoğu kişi böyle şeyleri göz önüne alıyor fakat ben buna inanmıyorum. Benim için gözlük bir insanın karakterini belirlemeli. Tam yüze oturan ve de kaşlarınızı kapatan o senenin modası olan gözlüktense bence kendi tarzınızı ve kişiliğinizi yansıtan bir gözlük almalısınız. Bu bazen asimetrik bir çerçeve veya sadece gözlerinizi kapatan küçük bir çerçeve olabilir. Benim için en büyük yanlış herkesin aldığı ve taktığı gözlüğü sırf yüzünüze iyi oturduğu için ve de risk almak istemediğiniz için takmaktır. Hayatımda tüm aksesuarları özelikle de gözlükleri bir tarz ve kişilik belirleyicisi olarak gördüm. Bu nedenden dolayı bence sürüden ayrılmak her zaman iyidir.

 

Bugün iki tane gözlük devi Armani, Gucci, Dior, Rayban, Persol gibi firmaların tüm üretimini paylaşıyor. Bunun dezavantajları neler?

Luxottica ve Safilo nerdeyse tüm markaların haklarını ellerinde bulunduruyorlar. Dolayısıyla sıradan bir gözlük evine girdiğiniz zaman üretimlerin ve de tasarımların çoğu tek çatı altından çıkıyor. Tabii ki kaçınılmaz olarak hepsi birbirine benziyor. Yüklü miktarlarda üretildikleri için de kalite bazen sokaktan alacağınız gözlükten farksız oluyor. Markalara aldanmamak en öncelikli aşama olmalı.

 

Kişiye özel tasarım yapıyor musunuz?

Tüm gözlüklerimiz custom olduğu için aslında her ürününüz bir şekilde “one of a kind” oluyor. Mesela biz alıcılarımızı bir kataloğa bağlı bırakmıyoruz, her modelimizi yaklaşık yirmi farklı renkte üretiyor ve de farklı renk karışımlarını müşterilerimizin isteğine göre yapabiliyoruz. Aynı zamanda da güneş camlarımızı özel olarak elde boyatıyor ve de istenilen her renkte özel olarak üretebiliyoruz. Anlayacağınız hiç bir şey fabrikasyon değil. Bu nedenlerden dolayı aslında her RVS gözlüğü kendine has ve de tek oluyor. Bence bir alıcı için en büyük hüsran kendine gerçekten özel sandığı bir urunu alması sonrasında da sokakta yürüyen 10 kişide aynı ürünü görmesi. Bundan dolayı her gözlüğümü diğerinden farklı sunmaya özen gösteriyor ve her şeyi sınırlı sayıda üretiyoruz. Ayrıca yurt dışında sadece bizim gibi özel markalar satan birçok butiğe özel ürün veriyoruz. Bütün satış noktalarımızı sık eleyip dokuduktan sonra teker teker seçiyorum.

 

KüNYE

Ürünlerini nereden satın alabiliriz? (internet+ yurt içi yurt dışı, şehir içi şehir dışı tüm satış noktaları)

RVS markası olarak dünyada Paris, New York, Los Angeles, Roma, Milano, Lizbon Stockholm, Cape Town, Hong Kong, Tokyo, Melbourne başta olmak üzere kırktan fazla şehirde ürünlerimiz satılmakta.

 

İstanbul : Murat Optik (Nişantaşı) Odak Optik , Etiler Optik ,Polo Optik (Bağdat Caddesi)

 

İnternet : monocleorder.com ve rarevintagesunglasses.com

 

En ucuz ürününün fiyatı: 325 $

En pahalı ürününün fiyatı: 699 $

[nggallery id=1202]

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.