© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

Türkiye’deki Çocuklara Muhteşem Destek

Türkiye’deki Çocuklara Muhteşem Destek

Türkiye’nin sosyo-ekonomik açıdan imkanları kısıtlı olan kesimlerine hizmet etmek amacıyla kurulan ve ABD ile Türkiye arasında bir yardım köprüsü oluşturan Türkiye’ye Köprü Vakfı (Bridge to Turkey Fund – BTF), bu yıl da oldukça anlamlı bir projeye imza atarak Türkiye’deki yardıma muhtaç çocukların yüzünü güldürmeye ve bu alanda farkındalık yaratmaya devam ediyor.

12-18-19 ve 20 Mayıs tarihlerinde San Diego, New York, Pittsburgh, Şikago ve Charlotte’da izleyicileriyle buluşacak “YARIM” filminin gösteriminden elde edilecek gelin tamamı, BTF’nin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile proje ortaklığını gerçekleştirdiği “Kızları Güçlendirme Programı” kapsamında Türkiye’deki üniversiteli kız öğrencilere burs olarak ulaşacak. 2004 yılından bu yana Amerika’da yaşayan Türklerin verdiği destekler ile ülkemizde imkanları kısıtlı olan çocuklara 2 milyon dolar kaynak aktaran BTF, her yıl olduğu gibi bu yıl da gelenekselleşen sinema gösterimi ile birçok çocuğun hayatına dokunarak fark yaratmayı amaçlıyor.

Yönetmenliğini Çağıl Nurhak Aydoğdu Kılıç’ın üstlendiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “YARIM” filmi, 2014 ve 2015 yıllarında gösterimi yapılan “Evcilik” ve “Halam Geldi”filmlerinin üçüncü halkası. Film izleyicinin, erken yaşta yapılan evliliklere bu sefer farklı bir perspektifle bakmasını sağlıyor. Yönetmen Çağıl Nurhak Aydoğdu Kılıç, filmi şu şekilde anlatıyor; “Yarım, eksiklikler üzerine kurulmuş bir bütünü paylaşmak zorunda bırakılmış iki yarım insanın hikayesidir. Ezberlenmiş hayatları yaşama ısrarcılığının, toplumsal sistemin “normal” varsaydığı yaşam tarzına bürünme gayretinin eleştirisidir. Kendileri için tasarlanmış olanı yaşamak zorunda olanların akıntıya terk edilişleridir. Gerçek bir hayat arkadaşlığıdır.”

Cinema4aCause proje lideri aynı zamanda derneğin Şikago yöneticisi Şule Kıvanç-Ancieta ile BTF ve projeleri hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

BTF nerede ve nasıl kuruldu? Ne gibi faaliyetlerde bulunuyor?

Türkiye’ye Köprü Vakfı (Bridge to Turkey Fund-BTF) Türkiye’nin sosyo ekonomik açıdan imkanları kısıtlı olan kesimlerine hizmet etmek üzere, ABD ile Türkiye arasında hayırsever amaçlarla kurulmuş bir yardım köprüsüdür. Merkezi North Carolina eyaletindedir. BTF’in aynı zamanda Washington D.C., Maryland, New Jersey, New York, Seattle, San Francisco, San Diego, Atlanta, Pittsburgh, Portland, Michigan, Minneapolis ve Chicago şehirlerinde de bölgesel temsilcilikleri vardır. Daha detaylı bilgi icin web sitemizi inceliyebilirsiniz: https://bridgetoturkiye.org/

İşleyişi 100% gönüllüler tarafından yürütülen BTF, işletim giderlerini asgaride tutarak, toplanan bağışlarınmümkün olan en yüksek oranlarda proje desteği olarak dağıtılmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, BTF’nin işletim giderlerinin tamamı yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanmakta ve BTF’ye yapılan bağışların tamamı yardım projelerine aktarılabilmektedir.

Nasıl bu ailenin bir üyesi olduğunuzu anlatır mısınız?

Ben Samsun Anadolu Lisesi ve ODTÜ mezunuyum. Türkiye’de çok güzel bir eğitim aldım fakat evlendikten sonra ülkemden ayrıldım. İçimde hep beyin göçü yaptığım, ülkeme yararlı olamadığımın üzüntüsü vardı. Bir kış günü Facebook’ta Ankara’da öğretmenlik yaptığım dönemde, öğrencilerimden birinin BTF ile köy okullarında yardıma ihtiyacı olan çocuklara bot gönderdiklerini gördüm. Chicago’da, Türkiye’ye bu şekilde geri dönüşüm sağlayan, çocukların eğitimi ve sağlığı için destek olan bir programın olmaması üzerine bende bir şeyler yapmalıyım diyerek bu güzel aileye katıldım.

Dernek çalışmalarınız için motivasyonunuzu anlatır mısınız?

Ülkemize binlerce kilometre uzaklıkta olan bir ülkeden çocuklarımızın ve dolayısıyla ülkemizin gelişimi ve eğitimi ile ilgili sorumluluk projelerinde yer almak çok büyük haz veriyor.Projeler sonucunda küçüklerimize yardımlarımızın gittiğini bilmek ve onların mutluluğunu görmek bütün sıkıntılaarımıza değiyor. Bu da her seferinde daha iyisini, daha fazlasını, daha çok çocuğa ulaşarak başarmamız için bizi heveslendiriyor.

BTF Chicago halkası olarak gerçekleştirdiğiniz projelerinizden kısaca bahseder misiniz?

BTF Chicago 2014 yılında projelere Bingöl Elmas’ın yönetmenliğini yaptığı “Evcilik” belgesel gösterimi ile çocuk gelinlere dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak üzere başladı. 2015 yılında Sami Dündar’ın “Halam Geldi” film gösterimi ile devam etti. Türkiye’den gelen çocukların yaptığı “Eğitimin Önemi’ resim sergisi ve Chicago’da yapılan gece koşusu Glo Run ile kız çocuklarına CYDD ile burs sağlamak, Şükran Gümü yemeği ile maddi durumu kısıtlı çocuklara, 4kids programları ile bot ve İngilizce sözlük dağıtımı, okul dönemi başlarken içi kırtasiye gereçleri ile dolu sırt çantaları, Dünya Kadınlar Günü kutlaması ve sunumu ile dört okulda kitap yardımı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile iki okula ayakkabı yardımı ve diğer iki okula kitap yardım gönderimi, projelerimizden birkaçı. Bunun yanında Memorial Fund “Anı Vakfı” programımız ile vefat eden sevdiklerimizin anısına burs programı başlattiı. Sevdiklerimizin ismini Anı bursları ve programları ile çocukların eğitimine destek olarak yaşatmayı amaçladık.

Gercekleşmesini hayal ettiğiniz, fark yaratmak istediğiniz projeniz nedir?

Amerika’da yetişen çocuklarımızın Türkiye ile bağlarını kuvvetlendirmek, Türkiye ile iletişimlerini arttırmak ve sorumluluk duygularını güçlendirmek için “çocuklardan çocuklara” projeler geliştirmek istiyorum.

BTF’in dernek ve üyelerinin en sık karşılaştıkları sorun nedir?

BTF ailesi olarak Amerika’nın birçok bölgesinde olmamıza rağmen sorunumuz yok diyebilirim. Öncelikli ve tek amacımız Türkiye’deki imkanları kısıtlı çocuklarımıza yardım. Gönüllülerimize şeffaflık ve bağışların mümkün olan en yüksek oranlarda hedef çocuğa ulaşması ana prensiplerimiz.

İnsanlar doğru yere, doğru şekilde bağışlarının ulaştığını bilmek istiyor ve herkes projelerin bir ucundan gönüllü olarak tuttuğu için her şey çok düzenli ve güvenilir şekilde ilerliyor.

Türkiye ve Amerika’daki dernekçiliği iki toplumun dernekçiliğe yaklaşımı açısından karşılaştırır mısınız?

Türkiye den 1997 yılında ayrıldım. O zamanlarda dernek faaliyetleri çok yoktu veya duymamıştık. Amerika’da daha ilkokulda çocuklar derneklere yardım sağlıyor, projeler yapıyor. Çocuklar bu konuda daha bilinçli ve yardımsever yetişiyor. Ayrıca burada derneklere güven de çok daha fazla.

BTF’e destek olmak isteyen kişiler ve kurumlar hangi yolları izlemeli?

Facebook’tan ve internet sayfamızdan bize ulaşabilirler, kendi bulundukları bölgelerde dost halkası varsa onlarla iletişime geçebilirler, yardım programlarımızdan destek olmak istedikleri projeyi seçip bağış yapabilirler, en önemlisi benim de bir katkım olsun diyerek BTF ailemize katılabilirler.

Eğitimi, yarım kalmayan ve kendisini tamamlayabilen bireyler olmak için önemli bir unsur olarak görüyorum. Mesafe olarak uzak olduğumuz Türkiye’mize kalben yakınlığımızı küçüklerimize eğitimimkanı ve desteği oluşturarak gösterebileceğimize inanıyorum.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.