Disiplin ve Sorumluluk ABM Hukuk ve Danışmanlık
Kişilerin haklarının korunmasına destek olmak amacıyla, Kuleli Askeri Lisesindeki eğitimini tamamlayıp hukuk sektörüne geçiş yapan ABM Hukuk ve Danışmanlık Bürosu kurucu ortaklarından Avukat Bilal Menteş, mesleki değerlerinden bahsederken, hukuk alanındaki geleceğe yönelik öngörülerini paylaşarak önemli noktalara değiniyor.
Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? Neden avukatlık?
Denizli’de doğdum. İstanbul’da, Kuleli Askeri Lisesinden mezun olduktan sonra, çok sevdiğim askerlik mesleğini bıraktım. Mağduriyetler yaşayan, hakkını ve hukukunu savunamayan insanlara destek olmak amacıyla, bu alanda etkili olabileceğim bir mesleğe sahip olabilmek için hukuk fakültesine gitme kararı aldım. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum.
Akademik bilgimi ölçmek ve aynı zamanda mesleki bilgimi sınamak amacıyla girmiş olduğum 2018 yılı Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınavı’nda Türkiye on altıncısı oldum. Bu sonuç benim, üniversitedeki eğitim sürecimi ve sonrasını ne kadar dolu dolu geçirdiğimin ve meslekteki bilgi düzeyimin, heyecanımın ve işime olan sevgimin bir nevi göstergesi oldu.
İki yıl boyunca bir hukuk bürosunda çalıştıktan sonra ikizim Avukat Ali Menteş ile kendi hukuk büromuzu kurduk. Gerek üniversite döneminde gerekse de üniversiteden mezun olduktan sonra hukukun farklı alanlarında birçok sertifikalı seminerlere katıldım. Aynı zamanda, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında online platformlarda eğitimler vermekteyim.
Neden avukatlık, sorusuna gelecek olursak; avukatlık, insanların hayatına direkt dokunan ender mesleklerden bir tanesidir. Kişilerin haklarının korunması ve savunulması avukatlığın en tatmin edici özelliklerinden biridir. Dolayısıyla bu mesleği seçmemdeki en önemli sebeplerden birisi de budur.
Küçük yaşlardan beri askeri disiplin ile yoğrulmuş, bilinçli, sorumluluk sahibi ve tüm bunları yaşantıma düstur edinmiş bir karaktere sahibim diyebilirim. Avukatlık mesleğinin, kendi içerisinde disiplin ve sorumluluk barındırması sebebiyle karakterime uygun olduğu düşünerek bu mesleği seçtim. Hayattaki yolumu seçtiğimi düşünüyorum. Benim yolum bundan sonra hukuktur.
ABM Hukuk ve Danışmanlık olarak değerleriniz ve hizmet alanlarınız neler?
Büromuzu, söylediğim gibi ikiz kardeşler olarak kurduk. Mesleki değerlerimiz; ABM Hukuk ve Danışmanlık olarak, müvekkillerimizin ticari ve kurumsal faaliyetlerine ilişkin tüm hukuki risklerini yönetmede ve haklarını korumada tüm sorumlulukları üstlenerek, hukuku, müvekkillerimizin tüm haklarının etkin güvencesi kılmaktır. ABM Hukuk ve Danışmanlık Bürosu’nda; ikizim Av. Ali Menteş, ceza hukuku alanında çalışmalar yapmakta. Ben ise daha çok hukuk davalarıyla ilgilenmekteyim. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında Ankara’da çok sayıda sitelere hukuki danışmanlık hizmeti veriyorum. Miras hukuku, ticari şirketlere danışmanlık ve aile hukuku da hizmet verdiğimiz alanlardan.
Hukuk ve yargıdan neler bekliyorsunuz? Neler yapılmalı?
Özüne bakarsanız bu soru, çok kapsamlı bir soru. Yani burada ana başlıklardan söz edilecek çok fazla konu var ama ben daha çok önemli olduğunu düşündüğüm hususlara değineyim.
Kadına yönelik şiddet konusu, maalesef tüm dünyada üzücü bir tablo ortaya koyuyor. Öncelikle kadına karşı şiddetin önlenmesi ve caydırıcı hale getirilmesi noktasında, var olan kanunlarda belirtilen cezaların artırılması ve yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği kanaatindeyim. Elbette şiddetin hiçbir bahanesi olamaz. Bu nedenle insanlar topluma üretken ve sağlıklı nesiller kazandırmak istiyorlarsa, aile içinde çocuk yetiştirilmesine çok önem vermek durumundalar.
Maalesef, yargı sistemi içerisinde boşanma davalarının sonuçlanması çok uzun sürmekte. Mümkün olan en kısa sürede boşanma davalarının sonuçlanması gerekiyor. Bu durum kadına karşı şiddeti tamamen ortadan kaldırmasa da, bir nebze de olsa azaltacaktır. Adalet Bakanlığı tarafından “bir kadına karşı ısrarlı takibin artık müstakil bir suç olarak Türk Ceza Kanunu’nda yer alacağı” noktasında yasa hazırlandığı belirtiliyor. Bu tür düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekiyor.
Gelecekte avukatlık, hukuk ve yargı ile ilgili öngörüleriniz neler?
Özellikle yapay zeka yazılımlarının yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, avukatlık mesleğinin icrasında önemli değişimler yaşanacaktır. Yapay zeka teknolojilerinin, hukuk alanında olumlu anlamda etkilerinin olacağı düşüncesindeyim. Yapay zekanın sözleşme incelemelerinde, dava sürecinin tahmini ve strateji yönetiminde ve araştırmalarda katkısının olacağı bir gerçek. Meslektaşların da bu alanda çalışmalar yapması gerektiği, yapay zekaya ilişkin oluşacak uyuşmazlıklara şimdiden hazırlanması gerektiği düşüncesindeyim.
Bizler ABM Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak, bu alanda da çalışmalarımızı yürütüyor, yapay zeka ile ilgili yapılan tüm seminer ve eğitimlere katılım sağlıyoruz. Şimdiden akıllarda yapay zekayla ilgili doğacak olan uyuşmazlıklara dair birçok soru işaretleri mevcut. Örneğin; hukuka aykırı bir fiil gerçekleştiren yapay zeka olduğunda sorumluluk kimde olacak? Üretici mi, tüketici mi, yoksa yapay zeka mı sorumlu olacak?
Sonuç olarak; bu etkilerin Türk hukuk sisteminde nasıl bir denge veya dengesizlik oluşturacağı zamanla ortaya çıkacaktır. Fakat bu değişimlere adaptasyon sağlanmaya çalışılması ve meslektaşların kişisel ve mesleki gelişimleri için çalışmalar yapmasının stratejik açıdan şart olduğu düşüncesindeyim.