Kaygıları Değiştirmenin 7 Sihirli Yolu
Öncelikle “Sevgi Ayı” olarak yaşanan Şubat ayı ve 14 Şubat Sevgililer Günü hepimize aşk ve mutluluk getirsin. Bizi besleyen ve geliştiren bir ay olsun ve aşk bunların lokomotifi olsun. Aşk hayatımızda ya da ikili ilişkilerimizde de bizi farklı problemlere iten kaygılar, aslında yönetilebilen ve üstesinden gelebileceğimiz bir duygu. Peki kaygıları nasıl yönetelim? Bu ay bunun 7 sihirli yöntemini siz güzel insanlara anlatmak istedim…
Eğer “yapamam” diye bir sözcük olmasaydı, tüm bunlar başımıza gelmezdi, değil mi? Evet, bu bırakması zor bir alışkanlık. Üstelik çoğu zaman söylediğimizin bile farkında olmadığımız nasıl ve niye söylediğimizi bile düşünmediğimiz hipnotik, negatif özellikli bir kelime.
Hayvan beynimiz insan beynimizden daha büyük olduğu için dürtüler ve doğal duygular bizi daha çok yönetiyor kimi zaman… Emin olmadığımız bir durumla karşı karşıya kaldığımızda beynimiz “yapamam” hatasını seriyor gözümüzün önüne. İçgüdüsel davranıyor ve aslında kaybediyoruz.
Bir yaşam koçu ve kaygı yönetimi uzmanı Özgür Aksuna olarak şunu çok net biliyorum:
“Yapamam” dediğiniz anda beyin “ben anlamam” diyerek hemen geri çekiliyor ama “yaparım” dediğinizde kolları sıvayıp “hadi yapalım şu işi” diyor. Buna Dr. Schwarts teoremi deniyor.
“Size ‘yapamam’ dedirten en önemli şey korkudur” diyor Sharon Taylor ve Norah Harding “Olumsuz düşünceler üretmek korkunç derecede kolaydır” diyor. “Yapamam tavrı içki ya da uyuşturucuya bağımlılık gibi gerçek düşüncelerinizden kaçmanın bir yoludur. Duygularınızı bastırmak iyi bir şeymiş gibi görünse de, yaşamınızı çok daha iyi yerlere taşıyabilecek fırsatları elinizden kaçırmış olabilirsiniz” diye ekliyor.
“Yeni tanıştığınız birinden çekinmek veya yeni partnerinizle bir randevunun istediğiniz gibi sonuçlanmayacağından kaygılanmak doğaldır çünkü beyniniz sizi sosyal ya da fiziksel olarak gerçekleşmesi mümkün olmayan bir şeye inanarak sizi korur.”
“Yapamam” sözü kariyerinizi, sosyal yaşamınızı, ilişkinizi ve her şeyinizi sabote etmeye başladığında artık değişim zamanı çoktan gelmiştir.
Nasıl olacak bu değişim peki? Psikoloji çalışmaları “yapamam” durumundan kurtulmanın en iyi yolunun tam tersini düşünmek olduğunu söylüyor. Olumlu şeyler olacağını düşünmeye başlayarak başlayabiliriz. Bunu yapabilmenin 7 sihirli yöntemi:
Beyninizi Eğitin Alışkanlıklarınızı Değiştirin
Asla “yapamam” demeyin. Hatta aklınızdan bile geçirmeyin! Bu alışkanlığı hemen bırakın. “Kolay değil” dediğinizi tahmin ediyorum, ancak kendinize olan inancınız sizi başarıya götürecektir.
Yasak olduğuna şartlanmak veya mantı yapmayı beceremeyeceğinizi düşünmek, kediye bakamayacağınız fikrinden kedi sahibi olamamak, bilginizi bir blogta yazmayı istemek ama kimse okumaz, diye kendinizi baltalamak… Ertelediğiniz her şey için artık değişimi başlatın…
Güveninizi kaybettikten sonra otomatik olarak kendinizi hata yapmaktan korumak için ve istediğiniz şeyi elde etmek için bile çaba harcamazsınız. Fakat beyninizi yeniden eğiterek bu rutinden kurtulabilirsiniz.
Efsane boksör Muhammed Ali”nin maçı kazanmak için geliştirdiği, beş duyuyu kullanma ilkesini benimseyin. Muhammed Ali, yumrukları hissettiğini, rakibinin terini kokladığını, kanını ağzıyla tattığını, tezahüratları duyduğunu ve rakibini yenilmiş, yerde yatarken gördüğünü hayal ederdi. Siz kan ve yumrukları çıkartıp bu tekniği uygulayın. Kendinize daha çok güvendiğinizi göreceksiniz.
“Çok Zor” Deme, Yapmaya Başla
Sonuçlandırmadığınız işleri düşünün. Oturup arkanıza yaslanın ve 20 dakika boyunca bu işle nasıl baş edeceğinizi düşünün, sonra bir kahve alın kendinize. Gerçekçi hedefler oluşturmak sizi daha başarılı hale getirecektir. Belki hedefi gerçek dışı tuttuğunuz için yarım kaldı o iş, çünkü büyük problemlerle uğraşmak daha zordur.
Kötüyü Çağırmayın
Büyük bir davet vereceksiniz hem de yemekli ve “sonu felaket olacak” diye düşünmeye başladınız. Dünyanın sonu geldi değil mi? Yeni tecrübeler ediniyorum, diye düşünün daima, “yemekleri kimse beğenmeyecek ve gece berbat sonuçlanacak” diye değil. Kendinize güvenmediğiniz işleri yapmak için şimdi tam zamanı, işler ters gitse de siz mutlaka halledersiniz. Yürümeyi yeni öğrenen bir bebek, yürümeye çalışırken düşünce herkes ona güleceğini ya da yürümeye çalışırken düştüğünde canının yanacağını düşünmez öyle değil mi?
Bırakın Sizin Hakkınızda Düşünsünler
Sevdiğiniz insana açılmaya karar verdiniz ve nefes almakta zorlanıyorsunuz. İşin sırrı antrenman yapmaktır, kimse sizi duymadan ayna karşısında çalışın. Sonra 2-3 arkadaşınızın önünde alıştırma yaparsanız, bu size daha fazlasını yapma konusunda cesaret verir. El alem ne der sendromu yüzünden hep bunlar… Aslında bırakın sizin hakkınızda düşünsünler, siz o düşünceleri iyi hale getirmek için kendinizi güdüleyin yeter. Bu kendinize güveninizi artırır ve risk alma konusunda cesaretlendirir.
Unutmayın, risk almamak aslında risk almaktır…
En Kötü Ne Olabilir ki?
En iyi olmama korkusu insanı köstekleyebilir ama risk almazsınız hiçbir şey kazanamazsınız. Başarısızlıktan değil, denememekten korkun. En iyi ne olabilir ve en kötü ne olabilir, konusunda hazırlıklıysanız o zaman 1-0 öndesiniz demektir. En kötüsü bile hayatınızdan ve sizin mutlu ruh halinizden daha önemli değil unutmayın!
Zor Anları Paylaşın
Paylaşmak çoğalmaktır ve çoğalmayı severiz, o yüzden güven seviyesi en yüksek olan dostunuzla paylaşın ve empatik sohbetler edip yalnız olmadığınızı görün, bu size kendinizi daha iyi hissettirecek. Arkadaşlar jeneratör gibidir, en zor zamanlarda sizi hayatta tutar. Ancak onların yakıtlarını vermeyi ihmal etmeyin, çünkü ihtiyacınız olduğunda boş depolu bir jeneratör istemezsiniz.
Kendinize Dikkat Edin
Bedeniniz ve beyniniz aşırı yüklüyken ne kendinize ne de hayata fayda sağlarsınız, o yüzden arada durup kendinizi şarj etmelisiniz? En son ne zaman kendinize kafa tatili verdiniz? Mola verin ve kendinize zaman ayırın, biraz şımartın kendinizi. Sağlığınız hiçbir şeyden daha değersiz değil unutmayın.
Bana ulaşıp sorularınızı, dileklerinizi, isteklerinizi iletmek yaşadıklarınızı paylaşmak ve danışmak isterseniz ozgur@ozguraksuna.com mailinden ozguraksuna.com web sitesinden ve @ozguraksuna sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.
Photo by Rob Potter on Unsplash