© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Hipotroidizm ve Beslenme

Hipotroidizm ve Beslenme

Bu ay sizlere Hipotroidizm ve beslenme hakkında birçok önemli bilgi vereceğim. Hipertroid hastası Oya Hanım’ın mucizevi başarısını sizlerle paylaşacağım. Hipotroid hastalarının kilo vermesi zordur ancak Oya Hanım 6 ayda 20 kg vererek herkese örnek olacak bir şeyi başardı…

Sıklıkla otoimmun nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan hipotroid, tiroid bezinin tahribat görmesi nedeniyle işlevini daha az yapmasıdır. Hipotiroidizmde vücudun  bazal metabolizma hızı yavaşlamıştır. Tiroid hormonunun azlığı vücudun yavaşlamasına yol açar ve hastayı fiziksel ve zihinsel yönden tembel durumda bırakır. Hipotiroidi gelişme riski her yaşta var olmasına karşın risk, yaş ilerledikçe artar. Sık görülmesi, kolay tanı konması, tarama yönteminin ucuz ve hassas olması ve kolay tedavi edilebilir olması nedeniyle hiçbir şikayet olmasa dahi 35 yaşından itibaren 5 yılda bir, 60 yaşından sonra iki yılda bir TSH kan ölçümüyle tarama yapılması önerilmektedir.

 

Hipotroidi Ne Gibi Belirtiler Verir?

-Adet düzensizliği

-Aşırı  ve hızlı kilo alma , zor kilo verme/verememe

-Kabızlık

-Soğuğa tahammülsüzlük, üşüme

-Zihinsel fonksiyonlarda azalma, unutkanlık, uykuya eğilim

-Çabuk yorulma, nabzın yavaşlaması

-Kansızlık

-Kolesterol  ve karaciğer enzimlerinin artması

-Ödem

-Depresyon

 

Hipotroid hastası kilo verebilir mi? 

Halk arasında böyle bir inanış vardır; “hipotroid hastası kesinlikle kilo veremez.” Herkes  gibi hipotroid hastası da kilo verebilir. Ancak hipotroid hastalarının  metabolizması çok yavaş çalışır. Mutlaka ilaç tedavisi uygulanmalı ve endokrinoloji doktorunun önerdiği ilacı düzenli kullanması gerekmektedir. Tiroid tedavisi ömür boyu sürecek bir tedavidir ve yarıda kesilmemelidir. Özellikle gebelik gibi bazı dönemlerde ilaç dozlarınızın tekrar ayarlanması gerekebilir. Bu yüzden düzenli olarak doktora başvurup tekrar kan tahlili yaptırmak gereklidir. Tedavi düzenli uygulandıktan sonra doğru bir hipotroid diyeti ve düzenli egzersizlerle kilo vermemek mümkün değildir!

 

Hipotroid hastası Oya Hanım’ın başarı öyküsü; 6 ayda 20 kg

Oya Hanım’ın öyküsü bir çok hipotroid hastasına ışık tutacak türde. Hep inanılanın aksine hipotroid hastasının ne kadar kolay ve sağlıklı zayıflayacağını gösteren iyi bir örnek. Aslında onun önündeki tek engel hipotroidi değildi. Aynı zamanda menopoz sürecinde olmasıydı. Hipotroidin tüm semptomlarını taşıyordu. Daha önce birçok kişi gibi çok yöntem denemiş ama zayıflayamamıştı. Oya Hanım başvurduğunda tüm tetkikleri yenilendi. Bu süreçte doktoru ile de iletişim halinde kaldı. Yaklaşık 6 aylık bir süreçte çok sağlıklı bir şekilde ve hiç duraksama yaşamadan beraber 20 kg verdik. En güzeli ise kaybettiği kilonun %100’ü yağ idi. 4 aydır kilo koruma programımıza devam eden Oya Hanım yeni beslenme şeklini benimsedi.

 

Hipotroid hastaları hangi besinleri bol tüketmeli, hangilerinden uzak durmalı? 

 

Sağlıklı yaşam önerileri:

• Düzenli olarak taze ya da kuru kayısı, gün kurusu kayısı, hurma, yumurta sarısı, pekmez, maydanoz, maydanoz suyu, patates, kuru ya da taze mürdüm eriği, tam tahıl, balık, tavuk, süt ürünleri ve peynir tüketin.

 

• Brokoli, Brüksel lahanası, beyaz lahana, kara lahana, şeftali, armut, turp, ıspanak, pazı ve şalgam guatrojenik besinlerdir. Bu besinlere beslenme programınızda daha az yer verin. Eğer hipotroid semptomlarınız arttıysa ya da ileri düzeyde ise bu yiyecekleri tamamen diyetinizden çıkartın.

 

• Rafine edilmiş besinlerden (beyaz un, şeker) uzak durun.

 

• Tiroid ilaçları diğer ilaç ve besinlerle etkileşime girebileceği için mutlaka aç karnına ya da doktorunuzun önereceği şekilde kullanın.

 

• B vitamin kompleksi hücre yenilenmesi ve hücresel enerji üretimi, sindirim sistemi, immun fonksiyonlar ve tiroid fonksiyonları için çok gereklidir. Diyetinizde her besin grubundan almanız çok önemlidir. Özellikle tam tahıllar, kuru baklagiller, yağsız hayvansal ürünleri dengeli bir şekilde tüketmek gereklidir. Yetersizliği görülen durumlarda beslenme uzmanınıza danışarak B Vitamin kompleksi kullanın.

 

• Yeşil çay antiinflamuar ve antikanserojen besindir ve iyi bir metabolizma hızlandırıcıdır. Her gün 3 fincan şekersiz limonlu yeşil çay tüketin.

 

• Metabolizmayı hızlandırmanın ispatlanmış en iyi yolu; az ve sık beslenmektir. 2,5 – 3 saat ara ile küçük, kalorisi düşük öğünler tüketin. Öğün atlamayın. Yemek yemek için çok acıkmayı beklemeyin.

 

• Bol su için. Musluk sularını kullanmayın. Tükettiğiniz suyun kalitesine ve içeriğine dikkat edin.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.