Güzin Kırsaçlıoğlu Dijital Diş Hekimliği
Dijital teknolojiler, kırık dişlerin tamiri veya dişsiz hastalara implant yerleştirilmesi gibi uygulamalarda diş hekimliğini destekliyor. Estetik Diş Hekimi Güzin Kırsaçlıoğlu, dijital teknolojilerle diş tedavi konseptini MAG okurlarıyla paylaşıyor.
Dijital diş hekimliği; bilimsel standartları sağlayarak diş hekimliğini evrimleştirmiş ve estetik, cerrahi, protez gibi alanlarda önemli avantajlar sunmuştur. Özellikle dijital enjektörler, diş hekimi korkusunu azaltan önemli bir gelişme olmuştur. Estetik diş hekimliğinde dijital uygulamalar, Hollywood sanatçılarının yüzlerindeki etkileyici sonuçları gözler önüne sermiştir.
Dijital teknoloji, cerrahi uygulamalarda hastaların kemik yapısını incelemeyi kolaylaştırarak implant yerleştirme sürecini hızlandırmıştır. Tamamen dişsiz hastalara aynı gün içinde diş konsepti sunmak, dijitalleşmenin getirdiği avantajlardan biridir. Hareketli protez kullanımındaki zorlukları azaltarak, yaşlı bireylere sabit dişler sağlama imkânı sunulmuştur.
Bir günde diş konsepti, kırık dişlerin aynı gün tamiri, tamamen dişsiz hastalara implant takılması ve sabit dişlerin aynı gün kavuşturulması gibi uygulamaları içerebilir. Ayrıca dijitalleşme sayesinde; zirkonyum gibi sert materyallerin kullanımı ve diş işleme süreçlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkün hale gelmiştir.
Diş hekimliği bir zanaattır. İçinde pek çok dinamik barındırır. Diş hekimliğinde dijitalleşme, aslında iki yüz yıllık bir fakülte geçmişi olan diş hekimliğinin bilimsel anlamda bilgi, beceri ve uygulamalarının standardizasyonunu sağladı.
Diş hekimi korkusunun en büyük nedeni iğne ve acıdır; ama günümüzde hastanın kilosuna göre enjeksiyonu hissettirmeyen özel dijital enjektörler var.
2011 – 2012 yılları arasında Estetik Diş Hekimliği üzerine New York Üniversitesinde yüksek lisans programını tamamladım. Dijital diş hekimliği uygulamalarının estetik diş hekimliği ve “facelift dentistry”deki etkilerini ve avantajlarını gözlemleme şansım oldu. Üniversite hocalarım, sektörün liderleri olduğundan -özellikle Hollywood sanatçılarında- ekran yüzlerinde yapılan çalışmaları görme şansım oldu. Dijital tarayıcılar ve dijital tasarımlar yapılarak yüzlerde yaratılan etki adeta ameliyat etkisiydi. Bu neden ile ilk ölçü sistemimizi dijitale dönüştürdük.
Bir Günde Diş Konsepti
Diş hekimliği teknoloji ile birleşince bir mühendislik uygulamasıdır, çünkü bir tasarım yapmak ve bu tasarımı da hastalarımıza süratli sunmak durumundayız. Günümüz hız dünyası ve sürekli bir yenilenme ile hata paylarını düşürmek, daha ideal sistemler tasarlamak durumundayız. Bu da biz diş hekimlerini yapay zekâ ile iş birliği yaparak bir günde diş üretimine geçirdi.
Sürecin İlerleyişi
Birçok sistem var deneme aşamasında. Birçok sistem de bu anlamada artık kabul gördü. Biz sonuçta hastalarımıza iş tasarlıyoruz ve cerrahi uygulamalar işin içerisine girdiğinde hastalarımızın kimlik yapıları bizim için çok önemli oluyor. Bu anlamda hastalarımızın kemiklerini inceleyebileceğimiz ve onların kemik kalitelerini anlayabileceğiniz gelişmiş dijital röntgen cihazları diş hekimlerinin hayatlarını kolaylaştırıyor.
Şöyle ki, hastamızın rengini inceleyerek ve daha öncesinde çenesinin de dijital ölçüsünü alarak hastamıza takılacak implant belirleniyor, cerrahi operasyonun hemen ardından hastamıza bir diş yapmak mümkün oluyor.
Tamamen dişsiz hastalara implant yerleştirilebilir, yerleştirilmezse geçici dişi hastamıza gün içerisinde uygulamak mümkündür ve böylece hastamız kliniğe dişsiz gelip dişli çıkabilmektedir. Hastalarda daha önceden alınan röntgen görüntülerinin incelenmesi ile kişiye takılacak implant boyutu ve üstüne yapılacak dişin tasarımı dijital ortamda hazırlanabilir. İlk önce bu ihtiyacın tam anlamıyla belirlenmesi ve anlaşılması gerekir. Birçok hastamız, yaş ile birlikte diş kaybı sonucunda hareketli protezleri kullanmakta güçlük çekmektedirler. Bunun en büyük nedeni, giderek kas koordinasyonunun azalması ve tükürük miktarının da düşmesidir. Böylece hareketli protezler, hastamızın çene kemiğinde vuruklara sebep olmakta ve protezin yıkanması esnasında protezin düşüp kırılması söz konusu olmaktadır. Bu anlamda birçok yaşlı birey, gelişen dijital teknoloji ile çene kemiklerinde az kemik kalsa dahi uygun bir implant boyutu ile sabit dişlere kavuşabilmektedirler.
Neleri Kapsar?
- Dişin kırık olduğu durumlarda kırık kısmı aynı günde tamir etmek
- Tamamen dişsiz hastalarda, önden planlama yaparak implantların takıldığı gün sabit dişlere kavuşturmak
- Estetik anlamda porselen laminalara aynı günde kavuşturmak
- Eksik dişleri uygun durumlarda tamamlamak
- Zirkonyum gibi sert materyallerin kullanımı esnasında kazıma ve dişlerin işlenmesi gibi durumlarda kısa sürede özel kazıyıcılarla bu işlemi gerçekleştirmek.