© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

Grup Ofis Marka Patent

Grup Ofis Marka Patent

1984 yılından beri müvekkillerine sınai mülkiyet alanında danışmanlık veren Grup Ofis Marka Patent şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Sevinç, marka ve patent tescil süreçlerini detaylarıyla anlatıyor.

 Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Marka patent ve Avrupa patent vekiliyim. Grup Ofis Marka Patent’in yönetim kurulu başkanıyım ve otuz yılı aşkın süredir şirketimizin yolculuğuna eşlik ediyorum.

Grup Ofis Marka Patent’in öyküsü ne zaman, hangi misyonla başlamıştı? Şimdi sektörün neresinde yer alıyor?
Grup Ofis Marka Patent tam kırk yıl önce, 1984 yılında, Onursal Başkanımız Gürşen Sevinç tarafından Ankara’da kuruldu. İlerleyen yıllarda ise Marmara Bölge Müdürlüğümüz ve Ege Bölge Müdürlüğümüz faaliyete geçti. Tabii sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da hizmet vermeye başladık. Hızlı, güvenilir ve nitelikli hizmet verme hedefiyle çıktığımız yolda, hizmet alanımızı her geçen gün genişlettik. Bugüne kadar yerli ve yabancı olmak üzere yirmi binden fazla firma ve kuruluşla çalıştık.

Türkiye’de sınai mülkiyet sektöründe hizmet veren ilk firmalardan biri olmakla beraber her zaman yenilikçi bir tavır sergilemeyi amaçladık. Türkiye’nin ilk ve tek marka, patent dergisi GOssIP’i yayımladık, Türkiye’de ilk defa, internet üzerinden marka araştırma hizmetini sunduk. Ayrıca Türkiye’de ilk defa, orijinal ve taklit ürünler arasındaki farklara, taklit ürünlerin zararlarına değinerek farkındalık yaratmayı amaçlayan “Taklit Ürünler Sergisi”ni gerçekleştirdik.

Kısacası bugüne kadar sadece sınai mülkiyet alanında hizmet vermekle kalmadık, farklı ve çok yönlü bakış açımızla sektörde fark yaratmayı amaçladık ve bunu başarabildiğimize inanıyorum. Bugün, sınai mülkiyet alanında faaliyet gösteren firmalar arasında ilk sıralardayız. Elbette sahip olduğumuz bu başarıda, başta bizleri yetiştiren Kurucumuz Gürşen Sevinç’in, bize güvenen müvekkillerimizin ve değerli takım arkadaşlarımızın rolü büyük.

Grup Ofis Marka Patent hangi hizmetleri veriyor?
Müvekkillerimizin özgün üretimlerini, fikrî üretim sürecinin sonucu olan unsurları koruyoruz. Yani hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda marka tescili, patent tescili, tasarım tescili gibi işlemleri yürütüyor, tescil öncesi ve sonrası hizmetlerimizle kapsamlı bir koruma sağlıyoruz. Tescil öncesinde gerekli araştırma işlemlerini veri tabanlarımızdan yapıyoruz. Tescil sonrası işlemlerimizden olan izleme hizmeti sayesinde ise tescil edilen markaların benzerlerini takip ediyoruz. Bu hizmet ile Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan tüm marka tescil başvurularını düzenli olarak inceliyor, müvekkillerimizin markalarına benzer başvurular gördüğümüzde gerekli itiraz işlemlerini dosyalıyoruz. Böylece hak sahiplerinin gelecekte haksız rekabetle karşılaşma ihtimalini minimize ediyoruz.

Bünyenizde bulunan GO Akademi ile eğitimler de veriyorsunuz. Bu eğitimlerden genel hatlarıyla bahseder misiniz? GO Akademi’den kimler faydalanabiliyor?
GO Akademi, Grup Ofis’in çalışanlarına, müvekkillerine ve bu alanda bilgi talebi olanlara verdiği eğitimleri kapsıyor. Sürekli gelişmek, öğrenmek Grup Ofis için önemli bir çalışma motivasyonu. Takım arkadaşlarımızın mesleki gelişimini önemsiyoruz. Hem mesleki eğitimler düzenliyoruz hem de kurum içi gelişimi destekleyecek, çalışanların birbirini daha iyi tanımasını sağlayacak çeşitli eğitim ve etkinlikler yapıyoruz. Kurum dışında ise müvekkillerimize, üniversitelere ya da sınai mülkiyet hakkında bilgi edinmek isteyen herkese eğitimler düzenliyoruz. GO Akademi’de talebe özel eğitimler hazırlayabiliyoruz. Dolayısıyla GO Akademi, bu alanda bilgi edinmek isteyen herkese açık; eğitim talebi olanlar her zaman bizlerle iletişime geçebilir.

GOssIP Dergi hakkında bilgi verir misiniz? Hangi amaç doğrultusunda ilerliyorsunuz?
Aslında GOssIP Dergi’yi en iyi şekilde derginin ismi özetliyor. GO, Grup Ofis’in baş harfleri; IP ise “intellectual property” yani fikrî mülkiyet kavramının baş harfleri. GOssIP Dergi, fikrî sınai mülkiyet alanında Grup Ofis tarafından yayımlanan fakat özel bir şirket tarafından yayımlanmasına rağmen kurumsaldan çok sektörel dergi çizgisinde duran ücretsiz bir yayın. GOssIP ile sektörün bilinirliğini, marka ve patent kavramlarıyla ilgili bilgi düzeyini artırmayı, sektörel haberleri eğlenceli ve ilgi çekici bir dille meraklısına sunmayı amaçlıyoruz. Dergi hem basılı olarak yayımlanıyor hem de web adresi ve sosyal medya hesapları üzerinden dijital içerik sunuyor. GOssIP aracılığıyla her zaman teyitli bilgi paylaşmaya özen gösteriyoruz. Zaten dergi içeriğini Grup Ofis Marka Patent çalışanları hazırlıyor, içerik tamamen bizim üretimimiz. Böylece haberin kaynağı konumunda oluyoruz ve gelişmeleri didaktik veya kurumsal bir üsluptan ziyade daha dinamik bir dille yaygınlaştırıyoruz.

Yeni bir markanın veya ürünün patent ve marka süreçleri başlamadan önce patent ve marka vekillerinden danışmanlık hizmeti alınması neden önemlidir?
Hakların en kapsamlı şekilde korunabilmesi için bütüncül bir bakış açısı gerekiyor. Bir unsuru, ürünü, markayı koruyabilmek için sadece tescil başvurusu yapmak yeterli değil. Özellikle patent başvurularında süreç çok daha karmaşık şekilde ilerliyor. Dolayısıyla patent ve marka vekillerinden danışmanlık almak, tescil sürecinde ve tescil sonrasında ne gibi stratejiler izleneceğine birlikte karar vermek önemli. Zira patent ve marka vekilliği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan sınavla hak kazanılan, kurum nezdinde işlem yapma yetkisi tanıyan bir meslek. Bu nedenle kendi uzmanlık alanlarına göre danışmanlık veren vekiller ile çalışmak, başvuru sahipleri için karmaşık olabilecek bir süreci çok daha pratik ve nitelikli hale getiriyor.

Örneğin marka tescilinde, sınıflandırma kavramı vardır. Sınıflandırma, tescil etmek istediğiniz markanın hangi mal veya hizmetlerde kullanılacağını ifade eder. Hangi sınıfın markanıza uygun olduğunu tespit etmek en önemli aşamalardan biri fakat tek başına yeterli değildir. “Bu sınıfta daha önce tescil edilmiş başka bir marka var mı?”, “Mevcut tescilli markalar, bizim marka tescilimize engel olur mu?” gibi soruların cevabı önemli.

Tescil süreci başlamadan önce danışmanlık alınmalı ki tescil edilecek unsur için bir ön araştırma yapılabilsin, o araştırmanın sonucuna göre gerekirse marka örneği üzerinde yönlendirme yapılabilsin, en doğru sınıflandırma işlemi yapılsın… Ancak bu şekilde markanın geleceğine en doğru yatırımı yapabilirsiniz. Yanlış sınıf ile başvuru yapılmış bir marka, tescil edilse bile ilerleyen süreçte hak kaybına yol açabilir. Dolayısıyla hem tescil öncesinde hem tescil işlemleri sırasında danışmanlık alınmalı hem de tescil sonrasında verilen izleme hizmeti ile tescil edilmiş marka, potansiyel taklitlerden korunmalı. Biz müvekkillerimizin ihtiyaçlarını belirlemek konusunda kapsamlı analizler ve araştırmalar gerçekleştiriyoruz, olası riskleri tespit ediyoruz. Bu süreç hem marka tescili hem de patent, faydalı model, tasarım tescili gibi diğer tüm alt başlıklarda uygulanıyor.

Tescil başvuruları sırasında karşılaşılan yaygın zorluklar nelerdir? Bu konuda neler yapıyorsunuz?
Marka ve patent kavramlarıyla ilgili bilgi düzeyi, ülkemizde henüz çok yüksek değil. Bu durumun bazı getirileri oluyor elbette. Mesela tescil edilmesi mümkün olmayan ibareler için marka tescil talebi ya da patentlenebilirlik kriterlerine sahip olmayan bazı ürünler için patent tescil talebi gelebiliyor. Biz bu noktada danışanlarımıza tescil etmek istediği unsur için en doğru koruma yönteminin ne olduğunu anlatıyoruz. Eğer markası tescil edilemez bir unsur ise yeni marka önerisi yapıyoruz, patentle değil de faydalı modelle ya da belki tasarım tesciliyle korunabilir bir ürünse bu konu hakkında bilgi veriyoruz. Amacımız her zaman müvekkillerimizin sahip olduğu özgün üretimlerin en doğru ve en kapsamlı şekilde korunması. Bunun için gerekli tüm araştırmaları yapacak veri tabanlarına, bilgi düzeyine ve donanıma sahibiz.

Sizce iş hayatında uzun süreli başarı için ne gibi kriterler gerekli?
İyi bir iletişim ve iş birliği ortamının önemli olduğunu düşünüyorum. Grup Ofis Marka Patent’te oluşturduğumuz ve devamlılığı için çabaladığımız şirket kültürü, iş birliğine dayanıyor. Hem yöneticilerin hem departmanların iş birliği halinde olması, müvekkilin haklarını önceliklendirmesi ve bu motivasyon etrafında birleşmesi gerekiyor. Grup Ofis’te ünvanlarımız fark etmeksizin yaptığımız işten gurur duymak isteriz. Her zaman en doğru, en hızlı ve en kapsamlı hizmeti sunmayı amaçlarız. Bu hedefin gerçekleşmesi için de iş birliği kültürünü yaygınlaştırırız. Karşılaştığımız olumsuzluklarda çözüm odaklı bir tavır sergiler, değişen dünya düzenine karşı ise esnek olmayı hedefleriz. Her zaman gelişebilmeli, yeni şartlara uyum sağlayabilmeliyiz diye düşünüyorum. Bu adaptasyon sürecinde ise iş birliğini, iletişimi, insan odaklılığı ve tabii ki kendini sürekli geliştirmeyi elden bırakmamak lazım. Tüm bu kriterlerin bir arada olduğu bütüncül bir yaklaşım, başarının anahtarı olabilir.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.