© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

G Design Interior Studio Yeni Atmosferler Yaratmak

G Design Interior Studio Yeni Atmosferler Yaratmak

Sade ve renk algılarını yıkan tasarımlardan yana olduğunu belirten G Design Interior Studio’nun kurucusu İç Mimar Gökçe Altunkaya Şahin, marka olarak vizyonunu ve kurumsal mekân tasarımlarına yönelik mimari çizgisini aktarıyor.

Kendinizden biraz bahseder misiniz? Ne kadar süredir sektördesiniz?

Hacettepe Üniversitesinden 2013 yılında mezun oldum; fakat 2010 yılından beri inşaatın ve mobilya sektörünün içindeyim. Mezun olduktan bir yıl sonra yüksek lisansa başladım, kurumsal kimlik ve marka tasarımının iç mekân yansımaları üzerine keyifli bir tez yazdım. Sektör fark etmeksizin markaların mekânlarını tasarlamaya da bundan sonra başladım. Goodyear lastik mağazası ve servisi, üçüncü nesil kahveci, kapı mağazası, yapı ofisi, kuaför, güneş enerjisi ofisi, restoran, oto yıkama gibi birçok farklı sektör için mekânlar tasarladım.

Kurumsal bir mekân tasarlarken nelere dikkat ediyorsunuz?

Mesele aslında marka kimliğinin bütünlüğünü korumak. Uzmanlığım sayesinde markaların karakter özelliklerini mekâna yansıttığım için, müşterinin algısını markanın kurumsal kimliğiyle bütünleştirebiliyorum. Bu sayede markanın istediği hedef kitleyi belirleyip, müşteri üzerinde bırakmak istediği etkiyi mekânda yaşatıyorum.

Marka kimliğini analiz edip, özelliklerini sadece renk olarak değil, form, doku ve işlev olarak da mekâna yansıtınca, marka hikâyesi mekânıyla bütünleşmiş oluyor.

Çizginizi nasıl tanımlarsınız?

Benim için mekânda renkler kadar dokular ve ışık da çok önemli. Yaratmak istediğim atmosferi bunlara göre belirliyorum. Markaya bağımlı olan tüm insanların, yani çalışacak kişilerin, gelecek müşterilerin, yöneticilerin konforu her anlamda üst düzey olmalı. Havalandırmalar, iklimlendirme sistemleri, sirkülasyon hatları, hatta oturduklarında görecekleri aksesuarları bile özenle tasarlayıp hayata geçiriyoruz.

Tasarımlarınızda belirli bir tarzınız var mı yoksa müşterinin istekleri doğrultusunda mı ilerliyorsunuz? Tasarım süreçlerinizi biraz açar mısınız?

Sade ve işleve yönelik tasarım biçimini tercih ediyorum. G Design markamın logosunu bile bu mantıkla yola çıkıp tasarladım. Beyaz fonda beyaz semboller, sadeliği çağrıştırmakla birlikte, kişilerin renk algısını kırmak amaçlı ve iç mekân tasarımı yaparken firma olarak tamamen mekânı tasarlanan markaya göre şekil aldığımızın göstergesi.

Tarz fark etmeksizin tüm mekânın uyum içinde olması benim için çok önemli. Tasarım yaparken marka karakterinden uzaklaşmadan, istimara analizini iyi yaparak, mekânın elverdiği ölçüde çalışıyorum. Tasarım süreci markaya ve marka sahibine göre şekil alıyor. Markayı mı marka sahibini mi mekânda ön plana çıkaracağımıza göre tasarımı biçimlendiriyorum. Tasarım tüm ayrıntılarıyla netleştikten sonra da uzman proje ve inşaat ekibimle mekânı gerçeğe dönüştürüyoruz. Sonuçta tasarım dijital üç boyut üzerinde kalıp, gerçeğe dönüşmediği sürece mimari bir sanat eseri olamaz.

Son zamanların en çok tercih edilen kurumsal tasarım çizgisi nedir? Kurumsal iç mimari trendlerinden bahseder misiniz?

Son dönemde kurumsal iç mekânlar konusunda farkındalık daha çok arttı. Marka sahipleri, iyi mekânların satış oranlarını gözle görülür biçimde arttırdığının bilincinde. Trendlerden bahsetmek çok mümkün değil, çünkü her marka kendi karakterine göre mekân şeklini alıyor. Organik formlarda tasarlanan mekânların etkisi daha yumuşak ve rahatlatıcı olurken, küt ve sert hatlı mekânlar daha ciddi ve ağır bir hava yaratıyor. Bununla birlikte günümüzde renk algıları da değişti. Artık net ana renklerden çok, ara renkler kullanarak tasarım yapıyoruz. Görselle birlikte konfor da çok önemli olduğundan, son zamanlarda mekânlarda akıllı otomasyon sistemleri, yöneticiler tarafından çok kullanılıyor. Deneyim tasarımı kavramı hayatımıza girdiğinden beri mekanın beş boyutlu deneyimlenmesi üzerine çalışıyoruz. Beş boyutlu duyumsama kullanıp mekânda görme, dokunma ve sesle birlikte, koku ve hatta tat bile tasarımımızın biçimselleştiricilerinden oluyor. Çalışmayı ve yaşamı kolaylaştıracak, mekânda insanları mutlu hissettirecek tüm görsel ve fiziksel dokunuşları yapıp kurumsal kimliğe saygılı mekânlar tasarlıyoruz.

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.