© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Dt. Zerrin Işık Tüfekçi: Tek Seansta İmplant Diş Restorasyonları

Dt. Zerrin Işık Tüfekçi: Tek Seansta İmplant Diş Restorasyonları

Evrensel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin kurucusu Dt. Zerrin Işık Tüfekçi, gelişen teknoloji ve yenilenen tedavilerle tek seansta hazırlanıp tamamlanabilen diş implant uygulamasına ışık tutuyor… 

Eksik olan ya da çekilmesi zorunlu olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve titanyumdan yapılan yapay diş köklerine diş implantları denilmektedir. Hastalarımız diş kaybı yaşadığında, doğal dişleri taklit eden alternatiflerden biri olan  implant destekli diş restorasyonları anlatılmakta ve uygulanmaktadır. İmplant destekli restorasyonlar, hastalara konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlayan, doğal ve estetik bir görünümün elde edilmesine imkân tanıyan tedavi seçeneklerinden birisidir.

Klasik tedavi yönteminde implantların yerleştirilmesini takiben, “osseointegrasyon” adını verdiğimiz implant ile kemiğin kaynaşma süreci için, duruma bağlı olarak üç ila altı ay arası bir bekleme süresi bulunmaktadır; ancak, teknolojik olarak gelinen son nokta ile günümüzde,  implantın yerleştirildiği seansta,  kişiye özel olarak hazırlanan seramik restorasyonların ya da geçici olarak üretilen protezlerin hastalara takılması mümkündür.  Bu uygulama her hasta ve her diş eksikliği için uygun bir tedavi seçeneği  olmayabilir. Kişiye özel planlama yapılması gerekmektedir. Hastanın ağız dokusu, çene kemikleri, sistemik sağlık durumu, çekim yerinde enfeksiyon olup olmaması gibi farklı durumlar, kişiye özel olarak hekimi tarafından değerlendirilmelidir. 

Hekim tarafından yapılacak detaylı bir muayene ile, hastanın tomografisine ve diğer filmlerine bakılarak, bu tedavi için uygun olup olmadığı belirlenecektir. Hekim, hastası için bu tedavi alternatifinin uygun olduğunu düşündüğünde, hastadan alınan tomografi üzerinde çalışarak, ideal boyutta ve ideal konumdaki implant, hastanın eksik diş bölgesindeki kemiğe üç boyutlu dijital olarak yerleştirilecektir. 

Sonrasında sıra diş eksikliğine en uygun protezin dijital olarak planlanmasına gelir. Seramik dişlerin hazırlanmasında da CAD/CAM sistemler kullanılmaktadır. CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) ve CAM (Bilgisayar Destekli Üretim) teknolojilerinin birleşiminden oluşan bir sistemdir.  Bu sistemde, dişlerden özel bir kamera vasıtası ile üç boyutlu tarama yapılarak dijital bir ölçü alınır. Geleneksel ölçü malzemelerine gerek duyulmadığından, ölçü kaşığı kullanımında ortaya çıkan şiddetli öğürme refleksine sahip olan hastalar için de oldukça konforlu bir tedavi seçeneği sunar.

Ölçü işleminin ardından, yapılacak olan seramik restorasyonlar özel bir yazılım aracılığıyla hastanın ağzının anatomik yapısına, beklentilerine ve tomografide planlanan implantın çizimlerine uygun olarak tasarlanır. Hekim bu aşamada ağıza hangi uzunlukta, hangi çapta ve hangi açı ile implantı yerleştireceğine karar verir. Daha sonra frezeleme ünitesi kullanılarak, mikronluk bir hassasiyet ile seramik kaplama üretilir. Bu tasarımın üzerinden ölçü alınarak bir plak yapılır. Bu plak ağıza uygulanır ve plakta hazırlanan boşluklardan, tomografideki tasarıma uygun açı ve uzunlukta implant ağıza yerleştirilir. Hastanın ağzına implantın yerleştirilmesinden sonra, tamamen dijital olarak üretilen kaplama operasyonu takiben, aynı seansta hastanın ağzına takılır.

CAD/CAM yöntemi, üç boyutlu implant planlaması ve bilgisayar destekli implant yerleştirilmesi ile birleştirildiğinde, kaplamanın üç boyutlu planlama verilerine dayanarak üretilmesi ameliyattan önce mümkün hale gelen bu sistem sayesinde, hastalar istenilen neticelere hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşılabilmektedir. Tedavi tek seansta tamamlanabildiğinden uzun iyileşme  süreleri boyunca beklemeye gerek kalmamaktadır. Anlatılan tedavi konsepti zaman sıkıntısı yaşayan hastalar ve yurt dışında yaşayan hastalar için oldukça cazip olan bir tedavi seçeneğidir.

Ağız içerisinde yapılan hiçbir tedavi hastanın kendi dişlerinin orijinal yapısının yerini tutamaz. Diş hekimliğinde ilk hedef, hastaların kendi dişlerini mümkün olduğu sürece kullanmasını sağlamaktır. Mecbur kalındığında ise, doğal yapıyı taklit eden diş implatları, en doğru alternatiflerden birisidir. 

 

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.