Elektronik Müziğin Başarılı İsmi: DJ Murat Muratlı
Doksanlı yıllarda yaptığı remixler ile müzik serüvenine başlayan ve ilk çalışması “Black” ile sektöre damga vuran başarılı DJ Murat Muratlı ile gerçekleştirdiğimiz röportaj ile daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız…
Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
20 Şubat 1974’de Ankara’da doğdum. Müzik hayatına, doksanlı yıllarda TRT Ankara Çocuk Radyosu’nun yurt dışı turnelerinde vurmalı saz çalarak giriş yaptım diyebilirim. Dünya standartlarında başarılı bir DJ olabilmek yolunda çok emek verdiğimi düşünüyorum. O dönemler, popüler stüdyo albümleri yapmak yerine mix albümlere yoğunluk verdiğim zamanlardı. Bu sayede house müzik başkenti Ankara’da yaptığım prodüksiyonlarla, adımı duyurmaya başladım. Yerli ve yabancı bu konunun duayeni, usta isimleri ile aynı kabini paylaşarak mesleğimde zirveye ulaşmayı başardım
DJ’lik serüveniniz ne zaman ve nasıl başladı?
Doksan iki senesinde yaptığım remixler ile serüvenim başladı. Doksan üç yılında Türkiye’nin en önemli kulüplerinden biri olan Dipsomania’da DJ’lik yaparak kariyerime devam ettim. Çıkardığım ilk remix çalışması “Black” on bin download ile Türkiye’yi salladı ve başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye’deki kulüplerde bir numaraya kadar çıktı. Bunun yanı sıra, yılın DJ’i ve remix çalışması gibi çeşitli dallarda birçok kez aday gösterildim ve ödüller kazandım. Son olarak derginiz tarafından her sene düzenlediğiniz muhteşem organizasyonunuz “Magical Night 2020” gecesinde “Yılın DJ’i” ödülünü almaya layık görüldüm.
Başarılı çalışmalara imza atmış biri olarak Türkiye’deki müzik sektörü hakkındaki düşünceleriniz neler?
Türkiye’deki müzik sektörü, dünya ile paralel olarak büyük ölçüde dijital platformlara kaymaya başladı. Bu durum doğal olarak sektörde var olma savaşı veren birçok sanatçı için de gelir kaybı demek. Bu gelir kaybı, piyasadaki bilinen isimlerinin yeni albüm çıkarmasına engel teşkil ediyor. Albüm çıkarmak, prodüksiyonun ötesinde pazarlama ve satış da dahil olmak üzere ciddi bir yatırım.
Türkiye’de son birkaç yıldır popüler olan DJ’lik, gençler arasında moda oldu. Sizce neden?
Bu durumun, müziği sevmekle alakalı olduğunu düşünmüyorum. Genç arkadaşlar bu mesleği, daha çok belirli bir çevre kazanmak ve popülaritelerini arttırmak için yapmak istiyorlar. Dışarıdan kolay gibi görünen bu iş aslında zor süreçleri içinde barındırıyor. Zaten işin zorluğunu gördükten bir süre sonra da vazgeçiyorlar.
Teknolojinin de etkisiyle birlikte sosyal medyanın elektronik müzik sektöründeki önemi arttı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sosyal medyanın müzik sektöründe önemi yadsınamaz. Ciddi bir pazarlama ortamı. Birçok DJ ve sanatçı artık majör plak şirketlerinin ağır sözleşme şartlarını kabul etmek yerine, sosyal medyanın pazarlama gücünden faydalanarak parçalarını, kendileri çıkarmaya başladı. Sosyal medya, sağladığı pazarlama ve satış desteği ile bağımsız birçok sanatçının da çıkmasına sebep oldu. Güzel bir gelişme bence.
Pandemi döneminde elektronik müziğin nasıl etkilendiğini düşünüyorsunuz?
Pandemi döneminde uzun süre evlerde hapis hayatı yaşanması, sanatçı ve DJ’lerin üretimini pozitif yönde etkiledi. İlk etapta piyasa durgunlaşmış olsa da sonrasında insanlara kalan büyük zaman nedeniyle üretkenliklerini artırdılar. Özellikle bunu, son zamanda çıkan pandemi ürünü parçalardan da anlamak mümkün.
İleriye yönelik kariyer planlarınız ve hedefleriniz nelerdir?
Aslında bunu yavaş yavaş geliştirdiğimi düşünüyorum. Pandemi öncesinde büyük ölçekli birçok organizasyon gerçekleştirdik. İlerleyen zamanlarda mümkün olabilirse eğer müzikseverler ile festival tarzında organizasyonlarda buluşucağız. Ama önce şu içinde bulunduğumuz can sıkıcı pandemi dönemini atlatmamız gerekiyor. Açıkçası bu anlamda, sektörün önünü şu an pek göremiyorum.