Estetik Hataları Fizik Tedavi Gerektiriyor
Estetik işlemlere bağlı hatalar; yüz simetrisinin bozulması, ağız ve göz kapayamama, gülerken zorlanma, mimiksiz donuk bir yüz gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu sorunların en sık nedenin, fasiyal sinir hasarı kaynaklı olabileceğini vurgulayan Romatem Medikal Direktörü Dr. Hülya Şirzai, “Yüze yapılan hatalı girişimlerin sonucunda sekel kalabilir. Bunun için hızlıca fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci gerekir.” diyor.
Günümüzde özellikle yüz güzelleştirme ve gençleştirme konularında farklı tedavi uygulamaları, teknolojik cihazlar, anti-aging kozmetik ürünler yaygın şekilde kullanılıyor. Bu tedavi ve işlemler beraberinde çok güzel etkiler ve olumlu değişimler kadar istenmeyen etkileri de getirebiliyor. Yaygın görülen estetik işlem hataları arasında; uygun olmayan teknikler ya da işlemler ile son dönemde maliyeti düşürmek için farklı kaynaklardan sağlanan botulinum toksin (botoks) kullanımı yer alıyor.
Hatalı Estetik Uygulamalar Yüzde Felce Neden Olabiliyor
Romatem Sağlık Grubu Medikal Direktörü, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hülya Şirzai, “Özellikle yüze uygulanan güzelleştirme ve gençleştirme işlemleri sonrası kliniklerimize yüz asimetrisi, ağız kapamada zorlanma, gülerken ağız hareketlerindeki simetrinin bozulması, gözün kapanmaması, ağız, yüz ve dildeki hissizlik gibi şikayetlerle çok hasta geliyor. İnsan ilişkilerinde mimikler ve yüzün simetrik görünümü çok önemlidir. Bir insanın yüz ifadesi, onun fiziksel ve kalıtımsal özellikleri ile birlikte duygularını da yansıtır. Kimliğin belirlenmesinde, kişinin çevre ile olan ilişkilerinde önemli görevi olan yüz mimikleri, yüz kaslarının tonus ve hareketini sağlayan fasiyal sinirdir. Tat alma duyusu, yüksek gürültüden iç kulağın korunması gibi diğer birçok fonksiyonu sağlayan da bu sinirdir. Bunun nedeni yüzdeki paralizinin görsel etkisidir. Yapılan hatalı estetik uygulamalar sonrasında işitme ve tat bozukluğu çok zor fark edilirken, yüz hareketlerinin kaybı ilk görüşte fark edilir. Yeme, içme, konuşma ile mutluluk, şaşkınlık, tiksinme, kızgınlık gibi kişisel duyguların ifadesinde güçlüklerle karşılaşılabilir.” diyor.
Kozmetik Hasarlar Fizik Tedavi Gerektirebiliyor
Tıbbi işlemler sırasında oluşan fasiyal sinir hasarlarının yüzde on biri estetik işlemler sırasında oluşuyor. Cerrahi müdahale sırasında fasiyal sinirin korunduğu biliniyorsa ve erken dönemde bir fasiyal paralizi gelişmişse bu durum lokal anestezik ilaçların etkisine bağlı olarak da oluşabiliyor. Beklenen süre içinde gerileme görülmüyorsa en kısa zamanda tedavi edilmesi gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Hülya Şirzai, kendiliğinden iyileşmeye bırakıldığında hastaların yaklaşık üçte birinde sekel kaldığını hatırlatarak şu bilgileri veriyor:
“Estetik uygulamalar nedeniyle fasiyal sinir hasarına bağlı oluşan yüz asimetrilerinin tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi yöntemi hasarın şekline göre seçiliyor. Sinirin bütünlüğünün korunduğu durumlarda ağırlıklı olarak ilaç ve fizik tedavi yöntemleri seçiyoruz, sinirin kesildiği durumlarda cerrahi yapılıyor. Erken dönemde özellikle medikal tedaviler (non steroid antienflamatuvar ilaçlar), anti-viral ajanlar, kortikosteroidler, vitamin preparatları vb. uyguluyoruz. Hasar kronikleştikçe daha çok fiziksel tıp ve rehabilitasyon yaklaşımları gerektiriyor. Yüzeysel ve derin ısıtıcılar, yüksek yoğunluklu lazer, elektroterapi, yüz kaslarına yönelik egzersizler ile yüz yogası sık kullandığımız tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Sinirin hasarına bağlı olmakla birlikte yaklaşık iki ila üç hafta içinde belirgin iyileşme görüyoruz. Hastalarımıza, gösterdiğimiz egzersizleri düzenli olarak yapmalarını öneriyoruz.”