Yutulabilir Mide Balonu
Kendi kliniğinde hastalarına hizmet veren Doç. Dr. İbrahim Sakçak, kilo verme yöntemi olan yutulabilir balon tekniğini; süreç sırasında yaşanabilecek durumları ve bu yöntemin avantajlarıyla dezavantajları hakkında aktardığı bilgilerle MAG Okurlarını aydınlatıyor…
Elips balon; yutulabilir veya eriyebilen balon diye de tabir edilen sıvılı bir mide balonudur. Bu çeşit mide balonları; ince bir doldurma tüpüne bağlı bir kapsül içinde gelir. Kapsülü bir bardak su ile yutarak yavaş yavaş mideye indirebilirsiniz. Balonun midede olup olmadığını anlamak için bir röntgen çekilerek kontrol sağlanır. Takiben balon, kateter ağzından verilen standart serum ile doldurulur. Doldurma işlemi bittikten sonra kateter çekilir ve balon midede boşlukta kalır. Balon takılan kişi balonu hissetmez, aslında balon vücut hareketleriyle mide içinde yer değiştirir. Yerçekimine bağlı olarak; yatınca yukarı, yani midenin fundus bölümüne doğru yer değiştiren balon, ayakta veya otururken midenin antrum denilen ve bağırsaklara daha yakın olan dar bölgesine oturur. Yutulabilir mide balonunu takmak yaklaşık on beş dakika sürer.
Yutulabilir Mide Balonu ile Yaşamak
Balon takıldıktan sonraki ilk hafta biraz mide bulantısı ve rahatsızlık hissetmek normaldir fakat hastanın rahat hissetmesi için ilaçlar reçete edilmektedir. Genellikle ilk günler geçtikten sonra rahatsızlık hissi azalmaktadır. Takip eden süreçte ise, kilo verme hızını artırmak için gerektiğinde yağ emilimini ve mide hareketlerini azaltan, metabolizmayı hızlandıran çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Bu süreçte klinik diyetisyenler hastayı yakından takip ederek süreci yönlendirmeye çalışır ve hastanın daha sağlıklı kilo vermesine katkıda bulunur.
Yutulabilir Mide Balonu ile Yemek
İlk birkaç gün hastanın sadece sıvı tüketmesi ve rahat olduğunda katı gıdalara geçmesi önerilir. Yutulabilir balon, daha küçük porsiyonlar yemeyi sağlayarak kişinin tok hissetmesine yardımcı olur. Program boyunca sağlıklı, dengeli ve dikkatli beslenme ile optimal sonuçlara ulaşmak için alışkanlıkları değiştirme konusunda tavsiyeler verilecektir.
Yutulabilir Mide Balonunu Çıkarmak Gerekir mi?
Yutulabilir balon ince bir tabakadan oluştuğu için takıldıktan bir süre sonra mide asit sıvılarının etkisiyle sönmektedir. Balon söndüğünde içindeki sıvı mide içine boşalır. İçtiğimiz suya benzer özellikteki bu sıvı idrarla atılarak vücuttan uzaklaştırılır. Balonun kendiliğinden sönme süresi ortalama on altı hafta olmakla birlikte kişinin beslenme tarzı ile ilişkili olarak bu süre değişebilir. Özellikle asitli sıvılar (kola, gazoz, fanta,), asit içeriği yüksek meyveler (limon, ayva, portakal) tüketen kişilerde on altı hafta dolmadan balon çeperinin zayıflayıp açılması mümkündür.
Yutulabilir Mide Balonunun Avantajları
Yutulabilir mide balonunun; günümüzde yaygın olarak uygulanan balonların çoğunluğu gibi sıvılı bir balon olmakla beraber diğer sıvılı balonlardan farklı avantajları vardır. Bunlardan bazıları anestezi (narkoz) gerektirmemesi, kişinin kendiliğinden yutabilmesi, on altı hafta sonra kendiliğinden sönerek bağırsak yoluyla atılmasıdır. Rahatsızlık hissi kısmen daha azdır.
Yutulabilir Mide Balonunun Dezavantajları
Midede daha kısa süre kalması, verilen kilonun ortalama olarak az olması, diğer yöntemlere göre daha pahalı olması, endoskopi yapılmadığından mide içi ile ilgili bilgi edinilememesi (Midede gastrit, ülser gibi rahatsızlıklar olup olmadığı bilinemez.), daha az sıvı doldurulması (Yutulabilir balona dört yüz mililitre sıvı doldurulurken; standart balona, endoskopla gözlenerek yapıldığı için mide hacmine göre dört yüz ila yedi yüz mililitre arasında değişen miktarlarda sıvı doldurulabilmektedir.) gibi sebepler yutulabilir balon yönteminin dezavantajları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hangi Balonu Tercih Etmeliyim?
Günümüzde fazla kiloları vermek için kullanılan mide balonları çoğunlukla sıvılı balonlardır. Çok nadiren havalı balonlar da kullanılmakla beraber, kendiliğinden söndüğünde bağırsaklarda tıkanıklık oluşturma riski ve mide duvarında ülser yapma olasılığı nedeniyle genellikle tercih edilmemektedirler. Sıvılı balonlardan en yaygın kullanılan ve bilgi birikimi en yüksek olan balonlar, anestezi altında takılan sıvılı balonlardır. Son zamanlarda gündemde olan yutulabilir balonlar da uygulama alanı bulmuş balonlardır. Anestezi gerektirmemesi, kendiliğinden eriyerek atılması gibi avantajları vardır ancak; diğer sıvılı balonlara göre daha az sıvı ile doldurulmaları nedeniyle kilo verdirici etkilerinin daha az olması ve yüksek maliyet gibi dezavantajları da vardır.
Kliniğimiz mide balonları konusunda yüksek tecrübeye sahiptir ve her çeşit mide balonunu uygulayabilmekteyiz. Hastalarımıza genel bilgilendirme yaptıktan sonra genellikle kararı kendilerine bırakmaktayız.
Klinik olarak geniş bir ekip ile çalışıyoruz. Diyetisyenlerimiz hastalarımızı yakından takip ederek, onlara süreç hakkında bilgilendirme yapıyorlar. Hastalarımızdan aldığımız geri dönüş bilgilerini ekip olarak değerlendirerek çözüm önerileri sunuyoruz. Kısacası; balonu takmakla, hastamızla olan iletişimimiz bitmez; birlikte yönetip neticelendireceğimiz bir sürece girmekteyiz. Verilen her fazla kilo sağlık demektir.