© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Sağlıklı Bir Cilt İçin

Sağlıklı Bir Cilt İçin

Estetisyen Hülya Artıran geniş bilgi birikimi ile sağlıklı bir cilde kavuşmak için neler yapılmalı gibi konularla daha güzel bir cilde sahip olmanın ipuçlarını verdi.

 

 Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ankara Üniversitesi mezunuyum. Optisyenlik ve estetisyenlik eğitimlerimi İstanbul’da tamamladım. Sonrasında uzun yıllar memleketim Artvin’de  çalıştım. 2004 yılında işimi Ankara’ya naklettim. Tunalı Hilmi Caddesi’nde mesleğimi sürdürmekteyim.

Sizi sayfalarımıza konuk ederken, dermokozmetik ürünleri tanımak, alternatif ürünlerden farkını öğrenmek ve okuyucularımıza bu bilgileri aktarmak istedik. Dermokozmetik ürün nedir?
İlaç ve kozmetiğin ideal oranda karıştırılmaları ile elde edilen ürünlerdir. İlaçlar gibi tesir ederler yani  hastalıkların önlenmesinde, oluşmuş hasarların giderilmesinde ve  bozulan organ fonksiyonlarında  endikedirler. Sadece cilt kremleri değil, saç bakım ürünleri, el ayak tırnak bakım ürünleri gibi çok geniş yelpazeye sahiptirler.  Uzun araştırmalar sonucu tüm güvenilirlik testlerinden geçerek satışa hazır hale gelirler. Nontoksik, hipoalerjenik ve anti kanserojen olmaları nedeniyle güvenle kullanılırlar. Dermokozmetikler insan sağlığına zararlı hiçbir kimyasal madde içermezler. Üretim aşamasında son teknoloji sistemler kullanılırken ürünün saflığı korunur.

Sağlıklı bir cildi nasıl tanımlarsınız?
Lekesiz, hafif pembe, gergin, sıkı, gözenekleri belirgin olmayan, ne yağlı ne kuru cilt, hafif doğal ışıltısı olan sağlıklı cilttir. Ancak günümüz koşullarında nadir bulunur.

Cilt bakımı nasıl olmalıdır ?
Cildin bakımı konusuna gelmeden önce derinin yapısı ve görevlerini anımsamanın yararlı olacağını düşünüyorum. Deri, tüm vücudu kaplayan, kendini yenileyebilen dinamik bir organdır. Dermokozmetiklerin olanaklarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için deri ve fonksiyonları bilmek zorundayız. Deri üç tabakadan oluşur. Cilt dediğimiz üst deri, dermis dediğimiz alt deri, en altta da yağ dokusu yer alır. Dermis derinin en kalın ve ön önemli kısmıdır. Üst deriyi yani cildi besler, destekler, onarır çünkü sinirler, kan damarları, lifler kıl kökleri, ter bezleri hep bu tabakada yer alır. Tüm vücudumuzu saran, beden ile dış dünya arasında adeta koruyucu örtü olan, vücut sıcaklığını ayarlama, d vitamini sentezi, UV ışınlarına filtre, esneklik, duyusal tepkiler, arıtma gibi pek çok görevi olan en büyük organımız olan derinin (ortalama 2mt kare) görünen en üst tabakasına cilt diyoruz. Cildi dahilen ve haricen ürünler kullanarak onarırken, gerçekte dermisi onarmayı hedefliyoruz. Çünkü dermis dediğimiz alt tabaka cilt dediğimiz üst tabakayı besliyor.

Sorunuza dönersek, cilt bakımda dört basamak vardır; temizleme, koruma, destekleme ve onarma. İyi temizlik, kullanılan ürünlerin alt tabakaya inip maksimum yarar sağlaması açısından önemlidir. Düzgün  temizlenmeyen ciltte siyah nokta, akne, gözenek açılması görülür.  Korumada güneş koruyucu ve nemlendirici; desteklemede haftada ihtiyaca göre bir veya üç kez kullanılan maskeler; onarmada gece kullanılan zengin içerikli ürünler kullanılmalıdır.
Cildi arındırmada tonikler ne kadar gereklidir?
24 saatte cilt nelere maruz kalıyor düşünelim… Toz, egzoz gazı, duman, yemek yapıldıysa buharla gelen ve yüze yapışan yağ, cildin kendi ürettiği sebum fazlası, terle gelen artık maddeler, makyaj ve ölü deri kalıntıları gün içinde cildimizde birikiyor. Kir ve ölmüş deri kalıntıları (keratin pulları) tonikle yüzden arındırılabiliyor, arındırılmazsa bunlar gözenekleri tıkayarak akne ve siyah noktaya cildi yatkın hale getiriyor. Ayrıca tonikler açık gözenekleri sıkıştırma, hassasiyeti giderme gibi görev yapıyor. Tonik içeren bir çift bazlı temizleyiciye sahipseniz ekstra tonik gerekmez.

Bayanların korkulu rüyası kırışıklıklar için ne gibi önlemler alınır?
Kırışıklıkların başlangıç noktası alt deri yani dermis tabakasıdır. Burada iki tür lif vardır. Protein yapısında olan bu lifler elastin ve kollajendir. Elastin, cildin esnekliğinden, kollajen sıkılığından sorumludur. Hormonal, kronolojik, fiziksel şartlara ve yaşam tarzımıza göre bu tabaka hasar alınca ciltte sarkmalar, kırışıklıklar, ton eşitsizlikleri, lekeler, nemsizlik gibi pek çok problem ortaya çıkar. Kullanılacak ürünler bu tabakanın onarılmasına yönelik olmalıdır; bileşimde peptidler, antioksidanlar, bio marin karışımı, hyalüronik asit proteinler, vitaminler içeren ürünler ideal seçimdir.
Cilt tipleri nelerdir? Ürün alırken nelere dikkat edilmelidir?
Klasik bir ayrım var. Normal, yağlı, kuru, hassas, karma gibi ancak ben buna  bütünüyle katılmıyorum çünkü cilt tipi sabit değildir. Derimiz o kadar hassas bir organdır ki bebeklikten çocukluğa, gençliğe olgunluğa ve yaşlılığa geçiş sürecinde devamlı değişir, kullanılan ilaçlar, geçirilen hastalıklardan hatta  duygusal dalgalanmalardan etkilenerek günlük olarak da değişebilir. Yani kesin bir sınırı  olmadığı gibi sabit bir cilt tipi de yoktur. O halde nasıl ürün kullanacağız? Öncelikle en dingin olduğumuz zaman diliminde, mümkünse makyajsız halde ürün alışverişi yapmak gerekir çünkü size hizmet veren kişi yüzeysel bir bilgiye sahipse, stresli, yorgun, bol koşuşturmalı geçirmiş olduğunuz günün sonunda yağlanmış cildinizi doğru değerlendiremez hatalı ürün almış olursunuz. Mümkün olduğunca aynı satış noktasından, aynı kişiden hizmet almaya gayret edin. Bu o kişiye, sizin yaşam tarzınız, iş temponuz, ürün kullanım hassasiyetiniz konusunda fikir verecek, sizi doğru ürünlerle buluşturacaktır. Bizler cilt karakterindeki değişimleri, önerdiğimiz destek ürünlerin kullanım miktar ve süresini değiştirerek dengeliyoruz. İyi ürün, hedef odaklı olmalı ve kullanıcıya konfor sunarken, ekonomik kayba neden olmamalıdır.

Sizin cildiniz için özel kullandığınız bir ürün var mı veya cilde iyi gelen doğal bir teknik var mı?
Cildimin ihtiyacına göre ürün kullanıyorum. Beluga havyarı – inci tozu içeren kremim ve haftada iki kez uyguladığım plasenta maskesi vazgeçilmezlerim arasında yer alıyor. Doğal önlem olarak da kaliteli uyku ve bol tebessümü tercih ediyorum. En önemlisi de stresi minimalize etmeyi  öğrendim. Bu mümkün değilse stresi  yönetmeyi  öneririm .

Kaş çatarak, patlamaya hazır dinamit gibi dolaşarak hangi sorunu çözebiliriz ki? Sadece böbreküstü bezlerimizin adrenalin salgılaması, adrenalinin kortizol seviyesini artırmasına neticesinde kilo ve tansiyon sorunlarıyla başbaşa kalmamıza katkımız olur.

Yaptığınız cilt analizlerinde en önemli sorun olarak neyi veya neleri tespit ediyorsunuz?
Cilt temizliğine özel önem verilmediğini, boyun ve dekolte bakımının ihmal edildiğini gözlemliyorum. Ayrıca nemsizlik tüm cilt tiplerinde yaygın olarak var. Karasal iklimde yaşadığımız için cilt susuz kalıyor. Ekstra destek verilmelidir.

Boyun ve dekolte bakımı için özel ürünler var mı?
Olmaz mı? Olağanüstü kremler var. Sabah-akşam uygulanıyor.

Bir de akıllı molekül diye basında sıkça çıkan ürünler etkin mi?
Nano teknolojik sistemle üretilmiş, çok az miktarı ile mükemmel sonuç alınan kirpik ve kaş bakımı yapan ürünler yoğun peptid içeriyorlar…

Peptidlerin önemi nedir?
Hücre yenilenmesi genç insanlarda hızlıdır (ortalama 26 gün) artan yaşla birlikte azalır (42 gün) bu azalan hız sadece tüm bedenimizde bir takım rahatsızlıklara ve deformasyonlara neden olur. Kullandığımız ürünlerin bu süreci hızlandırmasını hedefleriz. Bağ dokusunu oluşturan elastin ve kollajen protein yapısındadır. Proteinlerde peptid bağları ile birbirine bağlanan amino asitlerden oluşur. Peptidlerin önemi buradadır.

Dermokozmetikler içerisinde yer almaya başlayan havyar, elmas ve altın tozlarının cildimize ne katkısı var?
Tarih boyunca güzellik insanlığın ilgi alanı olmuştur. Kleopatra’nın süt banyosundan günümüz insanına kadar hep daha iyi, daha güzel, daha sağlıklı olmak için emek harcarız. Bu da sürekli yeni maddelerin araştırılmasını ve hizmete sunulmasını gerekli kılmaktadır. Havyar, elmas ve altın tozları da bu kapsamda yer almaktadır. Havyar, amino asitler, mineral tuzlar ve yapısal proteinler içerir yaşlanma sürecini yavaşlatır. Tesadüfen bulunmuştur. Havyar çıkaran hanımların ellerinin çok güzel kırışıksız ve lekesiz olduğu gözlemlenince bu sektörde kullanılmaya başlanmıştır.

Beslenmenin cilt sağlığı açısından önemi?
Genel sağlığın altın kuralları cilt sağlığı için de geçerlidir. Dengeli beslenme, spor, düzenli uyku, pozitif kişilik yapısı bizi pek çok hastalığa karşı korur. Sık kilo alıp verme, hareketsizlik, kasların zayıflamasına neden olur. Diyetimizden protein karbonhidratları da çıkarmamız bağ dokumuzun zayıflamasına zemin oluşturur.

MAG okurları için farklı cilt tiplerine göre birkaç öneride bulunabilir misiniz?
Öncelikle cildin derin temizliğine önem vermeleri kullandıkları ürünlerden maksimum yarar sağlamaları için önemlidir. Bizler sabun tercih etmeyiz ancak öyle bir alışkanlığa sahipseler Ph 5.5 olanları tercih etsinler. Yağlı cilt bile susuz olabilir. O nedenle nem desteğini esirgemesinler. Kullandıkları ürün içeriklerini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirsinler. Güvenilir ürün önemlidir, cilde sürdüğümüz kremden saçımızı yıkadığımız şampuana kadar her şey kan dolaşımına karışır. Bunu hep hatırlasınlar. Sağlıksız güzellik insan hayatı için ne derece önemi olabilir ki? Tıbbi kozmetiklerden ve nimetlerinden bol bol yararlansınlar…

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.