Muhteşem Manzarası ve Tatlarıyla Mia Mensa
1994 yılında kurulan ve Kuruçeşme’de eşsiz manzarasıyla, farklı mutfaklardan çok özel lezzetleriyle İstanbul’un vazgeçilmezlerinden olan Mia Mensa’dayız… Buradaki doyumsuz tatların yaratıcısı Zeynep Balkanoğlu ile birlikteyiz. Mia Mensa’nın yıllardır nasıl bu kadar çok beğenildiğini öğreniyoruz…
Zeynep Balkanoğlu bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
1985 yılında Ankara’da doğdum. 7 yaşımda İstanbul’a geldim. Ardından Mef Okulları’nda okudum ve Bilgi Üniversitesi Reklam ve Halkla ilişkiler Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra Amerika’ya gittim ve Johnson & Wales University Culinary Arts Bölümü’ne girdim. Bir buçuk sene orada okuduktan sonra üç ya da dört ay Amerika’da çok iyi ve yetenekli bir şefle çalıştım. İstanbul’a döndüm ve burada çalışmaya başladım. Bilgi Üniversitesi’nde Reklam ve Halkla İlişkiler Bölümü’nde okuduğum halde reklamla ilgili hiçbir şey yapmadım,. Zaten okuduğum yıllarda da yapmayacağımı biliyordum. Ama o bölümde okumak bana çok şey kattı. Bugün yaptığım işte de o bölümde okumamın faydalarını görüyorum.
Yemek yapmaya ilginiz ne zaman başladı?
Anne ve babadan önce ilk söylediğim kelime “un”du. 8 yaşında ciddi bir şekilde yemek yapmaya başladım ve babam da beni aşçılık okuluna göndermeyi teklif etti. Ama o zamanlar aşçı olmak bugünkü gibi bir şey değildi ve ben de aşçılık okuluna gitmedim. Reklam ve Halkla İlişkiler Bölümü’nü ise ben sevemedim. Bence reklamda ya çok yaratıcı olman gerekiyor ya da hiç var olmaman gerekiyor. Ne yapmam gerekiyor diye düşününce hayatta en çok sevdiğim şey yemek yapmak olduğu için bu yolda devam ettim.
Dünya mutfakları içinde sizce Türk mutfağı nerede?
Türk mutfağı ciddi ciddi aşama kaydediyor, çok lezzetli… Bugün dünyada çok saygı gören bir noktaya geldi. Genel olarak baktığımızda eskiden Fransız mutfağı çok önemliydi. Şimdi Türk mutfağında önemli işler çıkarmak çok daha önemli. Fusion dediğimiz dünya mutfaklarını birleştirdiğimiz işte de zeytinyağlıları, mezeleri olsun ya da etleri olsun dünya mutfağında çok önemli bir yere sahip. Ben Amerika’da okurken Türk yemek kitaplarının çok satıldığını görüyordum. Ve hakikaten de lezzet ve sunum açısından Türk mutfağı ilk 3’e girer.
Peki, dünya mutfakları arasında en çok sevdiğiniz mutfak hangisi?
Meksika mutfağını çok seviyorum. Çünkü baharatları, avokadosu, mangosu, salsaları çok güzel. Zaten lezzeti nasıl algıladığınız dilinizin hangi noktasına nasıl dokunduğuyla alakalı. Hem ekşi, hem tatlı, hem acı, hem tuzlu dilin her noktasına dokunan tatlar olduğu için çok seviyorum. Tüm tatları hissedilebilen bir mutfak.
Bu mesleği seçmek isteyen adaylara ne gibi önerilerde bulunursunuz?
Erkekler için çok ideal bir meslek. Çünkü erkeğin dayanma gücü daha fazla. Aşçılığın bir gerçeği var ;bu iş için çok uzun saatlerinizi vermek zorundasınız. Sabahın köründe gelip hazırlık yapmak zorundasın. Birçok aşçı başı bunu yapmıyor. Ama ben hazırlığımı da yaparım, bulaşığımı da yıkarım. O yüzden işi bilmek, kontrol etmek, akşam servise girmek, o stresi yaşamak ve daha sonra da normal hayata katılmak çok kolay değil. Aşçılık gerçekten çok seviyorsanız yapabileceğiniz bir iş. Eğer çok sevmiyorlarsa hiç para yatırıp zamanlarını ve emeklerini harcamasınlar.
Mia Mensa ne zaman ve nasıl kuruldu?
1994 yılında Bebek’te kuruldu. Ufak bir yerdi. Dört sene sonra Kuruçeşme’deki yerimize geldik. Takribi on dört senedir de buradayız. Güney İtalya mutfağı ile başlayan bir menümüz var. Aşağı yukarı menümüz ilk açıldığı günden beri aynı. İki ayda bir dünya mutfağından yeni spesiyaller, yeni yemekler ekliyoruz. Meksika, Çin, Japon, Türk mutfaklarından yemekler ekleniyor. Farklı kültürlerden yemekler yemek isteyen müşterileri bir noktada buluşturmaya çalışıyoruz. Burası bir İtalyan restoranı ama sırf İtalyan mutfağı değil Türk mutfağından da yemekler bulabilirsiniz. Bunu fazla abartmadan ve yönümüzü şaşırmadan devam ediyoruz. Bu yüzden bir Fransız mutfağından, bir İtalyan mutfağından, bir Japon mutfağından yemekler koyarak farklılık gösteriyoruz. Ama %90 oranında İtalyan mutfağıyız.
Mia Mensa’nın sahiplerinden bahsedelim biraz da…
Tufan Görgün ve Hasan Balkanoğlu. Burayı kuran kişi Tufan Görgün. Kendisi İstanbul’a döndükten sonra Mia Mensa’yı kuruyor. O günden beri bu işi yürütüyorlar.
Peki, insanlar Mia Mensa’dan bunca yıldır neden vazgeçemiyorlar?
Biz insan sağlığının önemli olduğunu biliyoruz ve bunun bilinciyle çalışıyoruz. Pişirilen ürünlerin belirli bir süresi var ne kadar zamandır durduğu ya da ne kadar zaman durması gerektiği çok önemli. Birçok yerin bu durumu önemsediğini düşünmüyorum. Önceliğinizin bu olması lazım.
Bunun dışında çok eski bir ekibimiz var. On dört- on altı senedir burada çalışanlar kişiler var. Ayrıca sabit müşterimiz çok fazla. Eskiden beri gelen çok sevdiğimiz ve artık ahbap olduğumuz Mia Mensa tutkunları var. Bence insan ilişkilerimiz, bilinçli olmamız ve yemeklerde taze ürün kullanmamız bizi farklı kılıyor…
Bu sene bir yenilik yaptık ve Pazar günleri brunch koyduk. Saat 11:00’de başlıyor ve saat 14:00’e kadar sürüyor. Ufak bir açık büfemiz var. Keyifli bir Pazar günü geçirmek isteyenlerin dolu dolu, saklı bahçe tadında uzun zaman geçirip kitap ve dergilerini okuyabileceği güzel bir yer. Bu sene bir de kapalı kış bahçesi yaptık. Fırtına olmadığı sürece orayı da açıyoruz.
Mia Mensa’dan Özel Bir Lezzet
Tagliatelle Arragosta
(2 kişilik)
Domates sosu için;
•Zeytinyağı (erken hasat)
•1 konserve Demco domates (Sezonunda lezzetli Çanakkale domatesi olsun)
•Yarım beyaz soğan (ince doğranmış)
•3 diş sarımsak
•Taze fesleğen
•1 adet defne yaprağı
•1 kaşık domates salçası
•Yarım bardak kırmızı şarap
Önce soğanları soteleyin. Daha sonra bütün malzemeyi bir tencerede 30 dakika pişirin. En son ince doğranmış fesleğeni ekleyin ve ateşten alın. Defne yaprağını içinden çıkartıp blenderda yaklaşık 30 saniye karıştırın.
Makarna sosu için;
•Yarım bardak beyaz şarap (Chardonnay)
•2 diş sarımsak
•2 kaşık zeytinyağı
•4 adet cherry domates
•Tuz & karabiber
•Taze fesleğen
Önce ıstakozları ikiye bölüp içlerini temizleyin daha sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağını teflon veya çelik tavada kızdırın Istakozları kabukları tavaya gelecek şekilde 3-4 dakika pişirin, daha sonra etli bölümlerini de 2 dakikayı geçmeyecek şekilde pişirin. Yarım bardak beyaz şarabı ve 2 diş doğranmış sarımsağı ekleyin. Şarap bir miktar buharlaşınca ikiye bölünmüş cherry domatesleri ilave edin ve domates sostan bir kepçe ekleyin. Tuz ve karabiberini ilave ettikten sonra ıstakozları ayrı bir tabağa alıp haşlanmış tagliatellilerinizi sosta çevirip ıstakozlarla beraber servis edin.
[nggallery id=1021]