© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Çiçeği Burnunda Eğitim Yuvası

Çiçeği Burnunda Eğitim Yuvası

Bir Yıl önce faaliyete geçen Özel Nesibe Aydın Anaokulu’nun Müdürü Sn. Selma YILDIRIM ve eğitim uzmanları Ebru BOYACILAR ve Çiçek TÜRKİLİ ile, çalışmaları hakkında sohbet ettik.

Okulunuzun birinci yılını neredeyse tamamladınız. İlk yılınızda oldukça yoğun bir programınız vardı. Bu yıl yürütülen etkinliklerinizden bize biraz söz eder misiniz?
Selma Yıldırım: “Özel Nesibe Aydın Anaokulu’nda eğitim programının merkezinde, öğrencilerin gelişim düzeyleri ve bireysel özellikleri yer almakta. Her öğrencinin farklı biçimlerde öğrenebileceği anlayışından yola çıkarak, kazandırılması gereken her beceri ve öğretilmesi gereken her konu; farklı yöntem ve teknikler ile veriyoruz. Öğrenciler, küçük yaştan itibaren basitten zora, somuttan soyuta doğru ilerleyen öğrenme anlayışına dayalı bir “tam öğrenme” modeline giriyor. Çoklu zekâ yaklaşımı, eğitim programını zenginleştiren öğeler arasında yer alıyor. Öğrenciler, bireysel olarak izlenerek, gelişim alanları çerçevesinde ihtiyaç duydukları destek veriliyor. İlk yılımızda da, bu kapsamda hazırladığımız okul öncesi eğitim programımız başarıyla yürüttük.”
Çiçek Türkili: “Anaokulu programımızda her Salı günü sabahtan öğlene kadar, sosyal etkinlik zamanı olarak belirlendi. Amacımız, programımızı daha da zengin hale getirerek, öğrencilerin farklı deneyimler kazanması ve yeni ilgi alanları edinmesi. Örneğin, her ay, aylık program kapsamında belirlediğimiz konuya yönelik bir okul gezisi planlıyoruz. Öğrencilerimizin verilen konuyu yaparak ve yaşayarak öğrenmesine özen gösteriyoruz. Yine, programımız çerçevesinde, konunun uzmanı bir konuk çağırarak öğrencilerimizin konuyu daha detaylı araştırmasına olanak tanıyoruz. Okulumuzun ilk yılı olmasına karşın, Gölbaşı ilçesinden bir kardeş okulumuz oldu, öğrencilerimizin toplumsal bilincini ve farkındalığını geliştirmek amacıyla ortak çalışmalar yaptık. Eko-Okullar Projesi kapsamında her ay, çevre bilinci kazandırmaya yönelik etkinliklerimiz de programımızla paralel olarak yürütüldü.”
Ebru Boyacılar: “Bunların yanında, yetişkinlere yönelik eğitim çalışmalarımızı da, hem velilerimiz hem de öğretmenlerimiz temelinde sürdürdük. Anaokulu ve ilköğretimin ilk yıllarına yönelik konularda uzmanlar davet ederek, ailelerimizle söyleşiler yaptık. Öğretmenlerimizle, ayda en bir kez bir araya gelerek, çeşitli üniversitelerde, konusunda uzman akademisyenlerle hizmet içi eğitim çalışmaları yaptık.”

Öğrencilerin bireysel olarak izlendiği ve gelişimlerinin desteklendiğinden söz ettiniz. Bunu biraz daha ayrıntılı açıklayabilir misiniz?
S.Y: “Anaokulumuzda, her yaş grubunda sınıfta iki öğretmen görev alıyor. Başarılı eğitim fakültelerinin; lisans ve lisansüstü düzeylerinden mezun adaylar arasından seçilen anaokulu öğretmenlerimiz, okul öncesi eğitimde ülkemizde ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Aynı zamanda, profesyonel bilgi ve becerileri hizmet içi eğitim ve kişisel gelişim çalışmaları ile sürekli zenginleştirilen anaokulu öğretmenleri farklı öğrenme alanlarında branş öğretmenleri tarafından destekleniyor.”
Ç.T: “Anaokulumuzda MEB tarafından yürürlüğe konan Okul Öncesi Eğitim Programı işlenmekte, programımız bir akademik danışman tarafından koordine edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan program, okul öncesi yaş gruplarındaki öğrencilerin, gelişimsel olarak kazanmış olması gereken temel becerilere yönelik hedefleri sunar. Bunun yanında, her öğrencinin gelişimi kendine özgüdür. Bu nedenle de, anaokulumuzdaki her öğrenci için, aylık olarak bireysel hedefler belirlenir. Bu hedefler, sınıf öğretmenleri ve eğitim uzmanlarının ortak gözlem ve değerlendirmeleri sonucunda oluşturulur ve bunlara yönelik bireysel etkinlikler planlanır.”
E.B: “Anaokulu programının en önemli unsuru aile katılımı ve işbirliğidir. Yapılan gözlemler ve değerlendirmeler, genel ve bireysel veli görüşmelerinde ailelerle paylaşılır. Örneğin, her dönem sonunda düzenlenen ‘Portfolyo Paylaşım Etkinliği’, ailelerin çocuklarının kazandığı becerileri gözlemlemesi fırsatını yaratır. Bu çalışmalarda, öğrenciler dönem içerisinde yaptıkları çalışmalar arasından örnekler seçerek ailelerine sunar ve birlikte değerlendirilir.”

Anaokulunuzun fiziksel koşulları dikkat çekici. Sınıfların dışında 12 farklı etkinlik mekânınız var. Neden?
S.Y: “Anaokulumuz, tüm etkinliklerini, ilköğretim okulu ve liseden bağımsız, kendine ait bir binada yer alan 12 farklı mekânda gerçekleştirmektedir. Bunun temel nedeni, öğrencilerin sadece yaşıtları ile bir arada olmasını sağlamaktır. Öğrencilerimiz, ilköğretim yıllarında da yine sadece kendi akranları ile beraber yapılan etkinliklere katılmaktadır. Farklı yaş grupları sadece yapılandırılmış programlarda bir araya getirilir.”
Ç.T: “Farklı etkinlik alanlarının planlanmasındaki birincil amaç, öğrencilerin işledikleri konuya yönelik bir ortam oluşturulması. Bu ortamlarda, yaş gruplarının gelişimsel özellikleri ve ilgilerine yönelik uygun ders araçları ve eğitim materyalleri yer alıyor.”
E.B: “Örneğin, yalnızca anaokulu öğrencilerine ait olan kütüphane, araştırma-öğrenme sevgisinin kazandırılmasının yanı sıra kuklalar ve kumaş panolar gibi materyallerle öğrenciler için okuma etkinliğini zevkli bir oyun haline getiriyor. Sanat atölyesi ise öğrencilerin, iki ve üç boyutlu sanat ve yaratıcılık faaliyetlerine hitap ediyor.”
S.Y: “Bunların dışında, spor sahalarımız, çim amfi, Mogan Gölü’nün bir modeli olan göletimiz, farklı binalara ait okul bahçeleri, hayvan çiftliği, sebze-meyve bahçesi, mağaralar ve havuzumuz gibi ortak kullanım alanlarından oluşan dış mekânlar, Ankara’nın hasret kaldığı doğal yapıya ev sahipliği yapmakta. Yerleşkenin % 70’ini oluşturan bu yeşil alanlar, eğitim programı içerisinde öğrencilerin sürekli ve düzenli olarak kullanımına sunuluyor.”

Okul öncesi öğrencilerini ilköğretime nasıl hazırlıyorsunuz?
S.Y: “İlköğretime hazırlık çalışmaları, en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor. Öğrencilerimizi, ilköğretim yıllarına hazırlamak için bilgi ve becerilerle donatıyoruz. Bu süreçte, Ankara’nın saygın üniversitelerinde görevli uzmanlardan oluşan akademik danışmanlarımızın desteğiyle; planlanan bireysel çalışmalarımız sayesinde çocuklarımızın okul olgunluğunu kazanmaları sağlanıyor. Eğitim süreci, ailelerimizin yakın işbirliği sayesinde daha da zenginleşiyor. Okulumuzun İlköğretim 1. sınıfına sadece Nesibe Aydın Anaokulu öğrencileri kabul edilmekte ve dışarıdan öğrenci alınmamaktadır. Anaokulumuzda edindikleri altyapı ile öğrencilerimiz, hayatları boyunca öğrenmekten zevk alan bireyler olarak yetişmektedirler.”
Ç.T: “Öğrencilerimizin gelişim dönemleri göz önünde bulundurularak okuma yazmaya hazırlık çalışmaları yürütüyoruz.”
E.B: “Her yıl, Nisan ayında başlamak üzere ilköğretime uyum programları planlanıyor. 6 yaş grubundaki öğrencilerimiz, ilköğretim 1. sınıfları ile ortak çalışmalar yapıyor. Sınıflarını geziyor ve mekanları tanıyor.”
Ç.T: “İlköğretim gruplarının düzenlediği proje şenliklerine, anaokulu öğrencileri de yaş gruplarına uygun etkinliklerle katılıyor.”
E.B: “Öğrencilerimize her hafta sonu verdiğimiz hafta sonu etkinlikleri de, ilköğretim programının yoğun temposuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlarken, sorumluluk duygularını da geliştiriyor.”
S.Y: “Sorumluluk duygusunun erken yaşlarda gelişmesi, ilköğretim yıllarında yer alan dershanesiz eğitim programına hazırlık için önemli bir temel oluşturuyor. İlköğretim okulu ve lisemizde, ‘Dershanesiz Eğitim’ hedefinden yola çıkılarak, öğrencilerin bir üst eğitim kurumuna geçerken herhangi bir kurs ya da ek ders programına ihtiyaç duymaması için; sınavlara hazırlık çalışmaları da okul programlarına entegre edilmiştir. Böyle bir programın sürdürülebilmesi için gerekli olan sorumluluk duygusunun temelleri de anaokulu programında atılır.”

Özel Nesibe Aydın Anaokulu olarak, okul öncesi eğitim alanında nasıl bir fark yarattığınızı düşünüyorsunuz?
S.Y: “Gelişim ve değişimin sınır tanımadığı günümüz dünyasında, değişik kültürleri tanıyan ve farklılıklara saygı duyan bireyler yetiştirmek amacıyla; İngilizce başta olmak üzere, iki yabancı dili yetkin bir biçimde kullanan ve bu dillerde kendini rahatça ifade edebilen öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle de ilk yabancı dil olan İngilizce etkinlikleri, 5 ve 6 yaş gruplarından itibaren başlatılıyor. Yaş grubuna yönelik, oyun yöntemiyle verilen derslerde öğrenciler, bir yandan İngilizcede temel kavramları öğrenirken, diğer yandan anadili İngilizce olan bir öğretmen rehberliğinde iletişim becerilerini geliştiriyor.
Bunun yanında, Özel Nesibe Aydın Anaokulu’nda öğrencilerimizin, kurallarla tanımlanmış sıcak ve güvenli bir eğitim ortamında öz-denetim ve öz-güven duygularını kazanması hedefleniyor. Öğrencilerimizde geliştirmeyi hedeflediğimiz olumlu davranışlar, öncelikle eğitim ortamının düzenlenmesi, materyallerin planlanması, etkinliklerin yaş grubunun dikkat süresine uygun olarak tasarlanması gibi önlemlerle destekleniyor. Öğrencilerin bireysel ve grup içerisindeki davranışları sınıf öğretmenleri tarafından düzenli olarak gözlemlenip ve eğitim uzmanları ile paylaşılıyor.
Ayrıca, asla ödün vermediğimiz ‘Atatürk ilkelerine bağlı, bilimi rehber edinmiş, öğrenmekten zevk alan, sorumluluk duygusu gelişmiş, problem çözme becerisine sahip, kendine güvenli ve mutlu’ bireyler yetiştirme hedefimizi Özel Nesibe Aydın Anaokulu olarak eğitim ve öğretim süreçlerimizin tamamında vurguluyoruz.”

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.