Beslenme Uzmanı TUBA ŞAHİN
Beslenme danışmanı Tuba Şahin ile hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Beslenme hakkında birçok önemli bilgi aldık.
Öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?
1979, Ankara doğumluyum. Evli ve bir kız çocuk annesiyim. 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazandım. Lise eğitimimi ise Antalya Anadolu Lisesi’nde tamamladım.
Antalya’dan Ankara’ya göç ettiniz yani?
Biz aslen Ankaralıyız ancak babamın tayini vesileyle Antalya’ya taşınmıştık. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde dört yıl eğitim gördüm. 2001 senesinde mezun olduktan sonra bir sene özel sektör tecrübem oldu. Vakıflar Bankası iştirakli bir şirkete bağlı olarak TED Ankara Koleji, Vakıflar Bankası ve Atakule Nikah Salonu projelerine bağlı diyetisyen olarak görev yaptım. Daha sonra bölümümün asistanlık sınavına katıldım ve başarılı oldum. Aynı yıl Diyetetik Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimime başladım. Uzmanlık eğitimimi başarıyla tamamladıktan sonra 2005 yılında Beslenme ve Diyetetik alanında doktora eğitimime başladım. Doktora çalışmamı Beslenme ve Diyetetik Alanında çok saygın bir profesörün danışmanlığında, Kadın Doğum Anabilim Dalı’nda yine çok saygın bir profesörün yanında yürüttüm. Veri toplama aşamasını tamamladıktan sonra hem hastalarımla diyaloglarımın iyi olmasından, hem olumlu geri dönüşler almamdan, benim için daha da önemlisi 3,5 yaşında bir kız çocuk annesi olmamdan dolayı serbest çalışma kararı aldım.
Peki, kimlere hizmet veriyorsunuz? Daha çok kişiye özel mi yoksa kurumlara yönelik mi çalışıyorsunuz? Merkezinizde ne tür işlemler uygulanıyor?
Hem bireysel hem kurumsal anlamda bilimsel çerçevede hizmet veriyorum. Bireysel anlamda diyetin “kişiye özel” olması gerektiğinden hareketle, dediğim gibi, bilimsel verilerin ışığından ayrılmadan, kişinin yaşam koşullarına en üst düzeyde adaptasyonu sağlayarak beslenme danışmanlığı yapıyorum.
İlk görüşmem bir buçuk saat civarında sürüyor. Bu görüşmede danışanımı tanımaya, yaşam koşullarını değerlendirmeye, olumsuz beslenme alışkanlıklarını saptamaya çalışıyor; bir cihaz yardımıyla detaylı vücut bileşim analizini yapıyorum. Vücut bileşim analizi sonucuna göre sağlıklı beslenme ihtiyacının ne kadar olduğunu saptıyorum. Bu görüşmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İkinci görüşmemizde elde ettiğim verilerin, vücut bileşim analizi sonuçlarının ve bireyin kan bulgularının doğrultusunda beslenme programını danışanım ile birlikte hazırlıyorum. Sonraki görüşmelerimiz ise kısaca kontrol ve beslenme eğitimi görüşmeleri şeklinde geçiyor. Diyet tedavimiz sonuçlandığında, başarısını kutlamak adına, koruma dönemi benim danışanıma hediyem. Koruma döneminde önce haftada bir, daha sonra iki haftada bir, üç hafta bir ve ayda bir şeklinde, gerektiği ölçüde, görüşmelerin arasını açarak sağlıklı beslenme sürecini noktalıyoruz.
Diyet deyince herkesin aklına öncelikle kilo yönetim programları geliyor. Yani, şişmanlık veya zayıflık. Tabii ki, bu konularda hizmet veriyorum. Bunlara ek olarak da hamilelik ve emziklilik dönemlerine, riskli gebeliklere, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerine, yaşlılık dönemine, menopoz dönemi öncesi ve sonrasına yönelik beslenme danışmanlığı hizmeti veriyorum. Çocukluk dönemine ilişkin, anneler iki ana konuya ilişkin yardım istiyorlar; şişmanlık ya da iştahsız çocuk yönetimi. Bu konularda da destek veriyorum. Bireysel anlamda, bunların dışında, sporcu beslenmesi ve hastalıklarda beslenme konularında da hizmet veriyorum. Bununla birlikte, iyi düzeyde İngilizce biliyorum. Bu sayede yabancı uyruklu bireylere de hizmet verebiliyorum. Örneğin, Amerikalı bir danışanım var.
Bir de, arzu eden danışanlarıma, besin intoleransı testi yapıyor ve elde edilen verileri değerlendiriyor, gerekiyorsa beslenme alışkanlıklarına yön vermelerine yardımcı oluyorum.
Kurumsal beslenme danışmanlığı ve beslenme eğitimi hizmetleri de veriyorum. Örneğin, büyük bir şirketin çalışanlarına yönelik menü planlama hizmeti vermeye başladık ve eğitim hizmetleri veren bir şirketle anlaştım, onların yönlendirdikleri kurumlarda Nisan ayı itibariyle beslenme eğitimi vermeye başlayacağım.
Buraya gelip danışan ve kaç kilo fazlası olduğunun bilincinde olanlara ilk başvuru yaptıklarında ideal kilolarını, boylarıyla orantılı olarak hesaplayıp öyle mi veriyorsunuz?
Elbette her başvuranın aklında bir ideal kilosu vardır. Ama önemli olan o kilo kişinin boyuna, cinsiyetine ve yaşına uygun olup olmadığıdır. Ben bu doğrultuda kendisine öneri sunuyorum. Bu kilo sizin için çok az bence şöyle olması daha sağlıklı olur veya evet bu çok uygun buna ulaşalım gibi. O anlamda danışanla ortak bir nokta bulmaya çalışıyoruz.
Son olarak ne söylemek istersiniz? Planlarınız, beklentileriniz neler? Niçin buraya gelmeliyiz sizce?
Bu anlamda akademik geçmişimin faydasının çok büyük olduğunu düşünüyorum. Son yayınları sürekli takip ediyorum ve danışanlarıma bu doğrultuda bilgi vermeye çalışıyorum. Burada teorikle pratiğin orta noktasını bulmaya çalışıyorum. Bilimsel verilerden uzaklaşmadan kişiye rahatlıkla uygulayabileceği öneriler getirip o yönde beslenme danışmanlığı uyguluyorum. O anda tanı alacağı bir sağlık problemi çıkabilir, bu yüzden hekim kontrolünden geçirmeyi de unutmuyoruz.
Geçmişteki danışan portföyüm bana ciddi bir deneyim kazandırdı. Çeşitli bilimsel kongrelerde, ulusal ve uluslararası sunumlarım ve bilimsel makalelerim var. On yıllık bir mesleki geçmişim var ve bu bağlamda danışanlarıma en iyi hizmeti vermeye çalışıyorum. Mesleğimi çok severek ve keyifle yapıyorum. O anlamda mutluyum. Burada olmaktan ve danışanlarımın hedeflerine ulaşmasından ayrı mutluluk duyuyorum.
[nggallery id=1173]