ACE of M.I.C.E. Ödülleri Sahiplerini Buluyor
Turizm Medya Grubu Genel Müdürü Volkan Ataman ile Ace of M.I.C.E. Ödülleri ile ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Eğlence sektörünün kapılarını aradığımız bu röportajı keyifle okuyun!
Sizi Turizm Medya Grubu Genel Müdürü olarak tanıyoruz… Bize kendinizden bahseder misiniz?
1974 Ankara doğumluyum. İşletme mezunuyum, daha önceden ilaç endüstrisinde çalışırken birçok etkinlik ve toplantı düzenliyorduk. Bu organizasyonlar için başvuracağım bir kaynağın, bir başucu rehberinin olmadığını gördüm. Bütün işler de buradan doğdu. Kendimi kısaca anlatmak istersem, dinamik ve yenilikçiyimdir, hedeflerimi net koyup o hedefe odaklanarak çalışmayı severim. Doğayla iç içe yaşamak, gezmek, yeni yerler keşfetmekten, gece hayatı ve yüzmekten keyif alırım. Uzun yıllardır İstanbul’da yaşasam da Ankara her zaman kalbimdedir.
ACE OF MICE nedir? Bize kısaca bahseder misiniz?
İletişim çağının en önemli dinamiklerinden biri; “Meeting, Incentive, Congress, Events” kısaca M.I.C.E. sektörü. Günümüzde hedef kitle ile iletişim kurma anlamında markaların en etkili silahlarından biri olarak işlevselliğini her geçen gün artıran M.I.C.E., tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de baş döndüren bir hızla gelişen bir sektör olarak konumlanıyor.
Ace of M.I.C.E. Ödülleri’nin amacı ise kongre, toplantı ve etkinlik faaliyetlerinin sürdürülebilir büyümesine yön vermeyi, sektörde hizmet veren kurum ve kuruluşlarda daha mükemmele ulaşma arzusu yaratmayı, kalite standartlarının yükselmesini sağlamayı, sektör çalışanlarını teşvik ve motive etmeyi, bütün M.I.C.E. sektörünü ödül gecesi vasıtasıyla bir araya toplamayı ve Türk kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün bilinirliğini küresel ölçekte arttırmayı hedefleyen ilk ve tek organizasyondur.
Sizce 2013 yılında turizm sektörünü neler bekliyor?
Toplantı otelleri ve etkinlik mekanlarına yenileri eklenmeye devam ederek kapasite artışı devam edecek. Uluslararası algıda ekonomimiz güçlenirken alkol yasakları, Suriye sınırımızdaki sıkıntıların artması, Amerikalı Sarai Sierra’nın öldürülmesi gibi konular olumsuz bir algı oluşmasına sebep olacak ve bazı uluslararası kongre ve toplantıların kaçmasına sebep olacaktır. İstatistiklere bakacak olursak da; Ocak-Kasım 2012 döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin sayısı 30.439.612 kişi oldu. ICCA (Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği) istatistiklerine göre dünyada yaklaşık 21,000 farklı dernek toplantısının düzenli olarak organize edildiği tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz yıl dünyada 5 milyon 520 bin 722 kişi, 10.070 uluslararası toplantıya katılım sağladı. 1 toplantıya ortalama 535 kişi katılmış ve toplantı süresi ortalama 3.7 gün olmuştur. Kişi başı harcama ortalama günlük 561 dolar, toplam harcamanın ise 13 milyar 747 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Dünya liginde ise Türkiye 159 kongre ile 23. sırada, İstanbul ise şehirler sıralamasında 113 kongre sayısı ile 9 sırada yer alıyor. Özellikle ülkemizde ıncentive toplantılarında, spor organizasyonlarında ve etkinlik sayılarında 2013 yılında artışlar devam edecektir.
Yakın zamandaki projelerinizden bize bahseder misiniz?
İki ayrı projemiz var; birincisi yeni müşterilerin ve pazarların kazanılması, M.I.C.E. sektörünün kendi içerisinde birlik beraberliğinin sağlanması, workshop ve seminerlerin düzenlenerek kalite çıtasının arttırılması ve Türkiye M.I.C.E. sektörünün bilinirliği ve algısının global M.I.C.E. sektöründe arttırılması maksadıyla 2014 yılında birincisini gerçekleştireceğimiz uluslararası Ace of M.I.C.E. Exhibitions Fuarı 27-28 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenecek. Türkiye M.I.C.E. sektörü için çok önemli olan bu fuar Global M.I.C.E. pazarında da çok ses getirecek ve Türk M.I.C.E. sektörünün hak ettiği yerlere gelmesine ciddi katkılar sağlayacaktır.
İkincisi; Ace of M.I.C.E. Exhibitions Fuarında devlet tarafı, dernekler ve M.I.C.E. sektörünün üç ayrı segmentindeki profesyoneller bir araya gelerek M.I.C.E. sektörünün sürdürülebilir büyümesini sağlamak, sektörün sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak ve global M.I.C.E. pazarında daha ileriye gitmesi için stratejiler oluşturulması maksadıyla M.I.C.E. Zirvesini gerçekleştireceğiz.
Süreç nasıl işliyor?
Başvurular 1 Ocak itibariyle başladı ve 5 Nisan 2013 tarihine kadar www.miceodulleri.com üzerinden almaya devam edeceğiz. Başvuruları jüri üyeleri 6-17 Nisan tarihleri arasında web üzerinden online olarak oylayarak her kategorinin ilk üç finalistini belirleyecek ve 29 Nisan tarihinde Feriye Lokantası’nda gerçekleştirilecek jüri toplantısında finale kalan 78 firma yöneticisi 46 kişilik jüri heyetine birebir sunumlarını gerçekleştirecek ve jüri üyelerinin puanlarıyla birinciler belirlenmiş olacak. Bu sene finalist firmalar jüri üyelerine sunumlarında serbestler, diledikleri şekilde prezantasyonlarını gerçekleştirebilirler.
Festival kategorisinde ise halk tarafından 6 Nisan – 6 Haziran 2013 tarihleri arasında facebook.com/miceodulleri sayfamızdan yapılacak oylama ile finalistler belirlenecek. Halk tarafından belirlenen her kategorinin en iyi üç festivalin birincilerini 8 Haziran 2013 Tarihinde Haliç Kongre Merkezinde gerçekleşecek Ödül gecesinde 3.000 M.I.C.E. profesyoneli tarafından Keypad aracılığıyla oylanacak ve anında belirlenecek.
Yarışmaya katılan adaylara önerileriniz nelerdir?
Başvuru yapan adayların yaptıkları işlerdeki “farklılığı” ve “başarıyı” net olarak göstermelerini, baştaki hedefi ve alınan sonuçları paylaşmalarını, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını ve ölçülebilir sonuçlar sunmalarını öneriyorum. Başvurularında sunum kalitesine de çok önem vermelerini öneriyorum. Çünkü büyük zaman ve emek verilerek yapılmış işlerin hak ettiği değeri bulması gerekir, bunun için jüri üyelerine yapılacak sunum kalitelerinin ve teknolojilerinin de yaptıkları işler gibi kaliteli ve özen gösterilerek hazırlanmasını, sunucuların mutlaka konuya çok hâkim olmalarını ve sahnede kurumlarını temsil ettiklerini unutmamaları gerekiyor.