Japon Gülü
Haziran ayı ile yaza artık merhaba diyebiliriz. Güneş tüm cömertliği ile bahçemize, balkonumuza gülümsemeye başladı. Her tür çiçek demet demet renk renk balkonlarda bahçelerde teraslarda coşuyor. Halk arasında Çin gülü olarak da bilinen Japon gülünü bahçenize davet etmeye ne dersiniz?
Yaz bitince ölecek diye sakın korkmayın. Kış bahçenize ya da evin ılık bir köşesine koyacağınız Japon gülü ile dostluğunuz uzun yıllar sürecektir. Yeter ki isteklerine kulak verin…
Bakımı
Ilıman bölgelerde boy atan Japon gülü, sıcak iklimlere bayılır. Kuvvetli rüzgarlardan nefret eder. Çeşme’de evi olanlar bilir; ne zordur onu rüzgarda yetiştirmek. Ama siz tüm bitkilere gösterdiğiniz ihtimamı ona da gösterin, bakın renk renk katmer katmer sizi ne kadar da neşelendirecek…
Saksıda yetiştiriyorsanız size bir tavsiye; ayda iki kez sıvı gübre verin ki daha coşkulu açsın. Toprağa ekiliyse eğer, Ağustos ayına kadar ayda bir kez gübre vermek yeterli olacaktır. Toprağının nemli olması onun için yeterlidir. Kışın dona dayanıklı olmadığından bahçenizdeki Japon gülünün üzerini naylonla örtüp sera etkisi yaratabilirsiniz ve dondan da korursunuz. Toprağı daima ılık kalır. Tabii naylona da birkaç delik açmak şartıyla…
Toprak
Geçirgen, hafif kumlu, derin bahçe toprağında mutlu olur. Eğer
toprağınız ağır süzülmüyorsa zeminden kabarık topraklara ya da torf eklenmiş terakotalara ekmenizde fayda var.
Gelelim üretimine…
Haziran-Temmuz aylarında çelikle üretebilirsiniz. Büyüme esnasında her on beş günde bir sıvı besin takviyesine ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir gelişim için ilkbahar başında bitkinizin üçte birini budamaktan çekinmeyin. Onu yenilemiş, yaza hazırlamış olursunuz.
Sizlerle paylaştığım bu bilgiler ışığında inanıyorum ki Japon gülünüz yaz-kış size sadık bir dost olacak, renkleri ile size mutluluk verecek. Tavsiye benden, uygulama size kalmış sevgili bahçeseverler…
(Seralarda 15-150 TL arasında Japon gülünü satın alabilirsiniz.)