Türkiye’de Smokin’in Tarihini Yazan Adam: Levon Kordonciyan
Türkiye’de Smokin’in Tarihini Yazan Adam, Levon Kordonciyan.
Yağmurlu bir günde kahve içerken aniden bir telefon alıyorum. Telefonun ucunda beni arayan kişi, hafta sonu Levon Kordonciyan ile biz bloggerları boğazın yeni açılan gözde mekanlarından The Market’ta bir kahvaltıya davet ediyor.
Çok düşünmeden hemen yanıt veriyorum. Söz konusu uzun süredir keyifle takip ettiğim ve erkek stil bloggerı olarak smokinlerini her zaman giymek istediğim dördüncü kuşak Levon Kordonciyan olunca hiç düşünmeden ilk uçağa atlıyorum ve soluğu İstanbul’da alıyorum. Kahvaltıda Levon bey ile tanıştıktan sonra hislerimde hiç de yanılmadığımı anlıyorum karşımda Atatürk’ün smokinlerini diken Kordonciyan ailesinin soyundan gelen, hoş sohbetli, eski İstanbul nezaketiyle mütevazi, bilgili ve tarih kokan bir adam var. Başlıyor bize smokinin inceliklerini, detaylarını ve yeni sezonu anlatmaya…
Aileniz çok uzun zamandır smokin dikimiyle ilgileniyor. Büyük dedeniz Levon Kordonciyan terzilik mesleğiyle nasıl tanışıyor bize anlatabilir misiniz?
Kordonciyan Ailesinin en küçük oğlu Levon Kordonciyan terzilik mesleğini öğrenmek için Rum bir terzi yanına çırak olarak verilir. İleriki yıllarda iyi başarılar kaydederek kalfalığa terfi eder. O yıllarda Atatürk Türkiye Cumhuriyetini kurmakla meşguldür. Dış ülkelerin devlet adamlarıyla görüşmeler yapmak ve Türkiye Cumhuriyetini kanıtlamak için görüşmeler yaparken kıyafetlerinin düzenli olmasını istemektedir. Kıyafet devrimi yapacaktır ve bu yüzden de sadece kendisi değil Türkiye Cumhuriyeti sınırları içersinde yaşayan herkesin bilinçli şekilde giyinmesini istemektedir. Bu nedenle bazı kıyafetlerin ihtisaslarını öğrenmeleri için 6 kişi seçilecektir. Bu 6 kişinin eğitimi, erkek takım elbisesi, bayan elbiseleri, şapka, eldiven, ayakkabı ve smokin, redingot, bonjur, jaketatay, frak olacaktır.
O tarihlerde İstanbul çok kalabalık bir şehir değildir. Rum terzi ustasına haber ulaşmıştır. Terzi ustası, dedemiz Levon Kordonciyan’ın bu konuda çok yetenekli olduğunu söyler ve dedemiz de seçilerek Paris’e E.J. MALLE akademisine eğitim almak üzere gönderilir.
Siz bu mesleği yapmaya nasıl karar verdiniz? Terzilikle ilgilenmeseydim şu işte alışırdım dediğiniz bir başka meslek var mıdır?
12 yaşımda Sultan hamam’ında dedemin terzilik atölyesinde çıraklık yaparken, yarım gün de kuyumcu yanında eğitim almaya başladım. 6 sene kuyumculuğun püf noktalarını öğrendim. Terzilik yanım ağır basınca tamamıyla bu işime yöneldim.
Terzilik genlerim daha ağır bastı.
Büyük dedem Levon Kordonciyan dışında, atalarım kuyumcudur. Gelinlerin boynuna takılan metre, metre altın kordonlarının ilk imalatçılarıdır. Bu nedenle soyadımız ’’ KORDONCIYAN’’ dır.
Smokinlerinizle dünyaca ünlü Hollywood yıldızlarını giydiriyorsunuz. 2015 Oscar ödül törenlerinde giydireceğiniz yeni isimler var mı?
”Atatürk, James Bondlar’ın ilki Sean Connery ve sonuncusu Daniel Craig, Baba filmindeki Marlon Brando, Soysuzlar Çetesi’ndeki Brad Pitt, Amerikan seçimlerinin hemen ertesinde Başkan Obama, Oscar törenleri için Russell Crowe, Samuel L. Jackson ve Hugh Jackman, Robert De Niro, Charlie’nin Çikolata Fabrikası filminde Jhony Depp’i giydirenler, Kordonciyanlar… ”
Cumhuriyet Terzihanesi Müzesi’ni açarak burada dedenizin dikimi olan ve Atatürk’ün de giymiş olduğu smokinleri aynı kalıplarla üreterek yeniden sergilediniz. Bu fikir nasıl çıktı ortaya veya farklı şehirlerde yeni sergiler olacak mı?
Elimde iki yüzden fazla parça var. Bu parçaların içersinde, 1900lü yıllara ait kömürlü ütüler, makaslar, mezuralar, kumaş kalıpları, mangallar, fotoğraf makineleri, resimler gaz lambaları, dikiş makineleri ve kıyafetlerim bulunmaktadır.
Bu günün çocukları ve gençleri 1900lü yıllarda bu kıyafetlerin ne kadar zorluklarla dikilip hazırlandığını öğrenmelerini çok arzu ediyordum. Çocuklarımızın ve gençlerimizin bugünün yaşantısına şükredebilmeleri için bu malzemelerin tamamını sergilemek en büyük hayalimdi. Sonunda, Ataşehir’de bulunan Palladium Alışveriş merkezinin sponsorluğuyla bu hayalimi gerçekleştirdim.
Türkiye’nin tüm şehirlerine bu terzi malzemelerimi taşımak ve herkesin bilgilenmesini ve nostalji yaşamasını istiyorum.
Bu işi yapmak isteyen genç kuşak temsilciler için ileride eğitim vermeyi bilgilerinizi onlara aktarmayı düşünüyor musunuz?
Dünya üzerinde üç bine yakın öğrencim var. Bu öğrencilerim ufak, tefek bilgiler almak için terzihanemi ziyaret ederler. Ben onlara işimin püf noktalarını anlatarak memnun ederim.
Ben on seneyi aşkın bir süredir ki genç kuşağa eğitim veriyorum. Bu eğitimim ücretsiz bir eğitimdir.
Atatürk dedemizi Paris’e eğitim alması için yolladı. Altı sene sonra eğitimini tamamlayıp İstanbul’a döndükten sonra gönül borcunu ödemek için tüm Anadolu terzilerine ücretsiz eğitim vermiştir. İşte, ben de bu geleneği sürdürerek ufak, tefek bilgiler almak için gelen gençlere ücretsiz eğitim veriyorum.
Artık pek çok dergide, magazinde ve insanlar tarafından Altın Makas olarak anılıyorsunuz. Bu isim nereden geldi?
Ziyaretçilerim bana ’’ Siz artık Altın Makas olarak anılmalısınız’’ dediler. Müşterilerimin takdiridir. Ben bu unvana layık olmak için çaba sarf ediyorum.
Ziyaretçilerime sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum.
Bugün dünyanın tercih ettiği bir markasınız. Gelecekte gerçekleştirmek istediğiniz hayalleriniz ve hedefleriniz var mıdır?
En büyük hayalim kızımın bu mesleği sürdürmesidir. Bir bayanın erkek terzisi olması beni çok mutlu edecektir. Levon Kordonciyan markasının beşinci kuşağı kadın olacak.
İleride başka şubeler de açmayı, Türkiye’ye veya dünyaya açılmayı düşünüyor musunuz yoksa yapacağınız smokinlere bir Kordonciyan elinin mutlaka değmesi mi gerekir?
Levon Kordonciyan markası zaten dünya starlarını, devlet adamlarını ve iş dünyasını giydirerek dünyaya açılmıştır. Bir terzi atölyesinin birden fazla şubesi olmaz. Amacımız dünyayı Türkiye’ye taşımak ve herkesi kendi atölyemizde ellerimiz ve ruhumuzla giydirmektir.
2015 yılında smokinlerde renk ve model olarak bizi ne gibi trendler bekliyor?
Siyah renk, smokin ve frakın klasiğidir.
Biz iki senedir farklı renklerde ceketler hazırlayarak klasiğin dışına çıktık.
Ceketlerde, kırmızı, lacivert, pembe, yeşil, gri, bordo turuncu, beyaz gibi renkler kullandık. Smokin ve frak pantolonlarını siyah renkte hazırladık.
2015 yılında da yine aynı renkleri kullanacağız. Bu renklerin yanı sıra janjanlı kumaşlardan da ceketler dikiyoruz. Bu ceketlerin yakaları satenle işleniyor. Yaka satenleri isteğe göre ya ceket kumaşının renginden, ya da siyah olarak işleniyor.
Son olarak MAG okuyan stil sahibi beyler için ne gibi stil önerilerinde bulunursunuz?
MAG okuyan stil sahibi beylere önerilerim şunlar olacaktır.
Katılacak davetlerde mutlaka smokin tercih etsinler. Smokinleriyle, papyon, kuşak ve cep mendillerini ihmal etmesinler. Smokin kıyafetiyle mutlaka bağcıklı ayakkabı ve siyah çorap giysinler. Eğer davete tek katılıyorlar ise siyah papyon, siyah kuşak, beyaz mendil takmaları gerekir. Eğer davete eşleriyle beraber katılıyorlar ise eşlerinin kıyafetinin renginde papyon ve mendil takabilirler.
MAG ailesi olarak bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederiz…
Biz de size çok teşekkür eder başarılar dileriz.
LEVON KORDONCIYAN
Röportaj: Kubilay Sakarya