Sinema Aşığı – Kadınlara Keyifli Öneriler
Sinema aşığı birçok kadın okuyucumuz olduğunu bildiğim için, Dünya Kadınlar Günü’nü bahane edip, daha ziyade kadınlara hitap eden filmler ve etkinliklerden oluşan bir sinema rehberi hazırladım bu ay. Kadın ruhundan anlayan bir erkek var karşınızda, önerilerimi hafife almayın derim!
BU FİLMİ MUTLAKA İZLEYİN!
Alışveriş yapmayı seviyor musunuz? Moda dünyasını takip ediyor musunuz? New York’ta yaşamak gibi bir hayaliniz var mı? “Sex and The City” ve “Şeytan Marka Giyer”, sizi heyecanlandıran filmler mi?
Yukarıdaki sorulara cevabınız “evet”se, “Bir Alışverişkoliğin İtirafları” (Confessions of a Shopaholic) filmini mutlaka izleyin.
Filmin hikayesi oldukça eğlenceli. Sürekli takip ettiği bir moda dergisinde köşe yazarlığı yapma hayalleri kuran kahramanımız Rebecca Bloomwood, aynı yayın grubunun çıkardığı başka bir dergide iş bulabiliyor. Köşe yazarı oluyor olmasına da, finans dergisinde “hesaplı alışveriş önerileri” üzerine bir köşe veriyorlar Rebecca’ya. Bu benim spor yazarlığı yapmam gibi bir şey!
Hal böyle olunca, Rebecca işinden atılmamak için alışveriş tutkunluğu ile dolu geçmişini herkesten saklamaya çalışıyor. Kıyafetleri onu ele verene kadar!
“Bir Alışverişkoliğin İtirafları” hikayesinden çok, bir defileyi andıran kostüm zenginliği ile adından söz ettiriyor. Türkiye’de filmin kostüm tasarımcısı Patricia Field’ın adını duymuş kaç kişi vardır, bilemiyorum! Ancak moda yazarlarına göre, bu film sırf Rebecca’nın giydiği kıyafetleri görmek için bile izlenmeli.
Enerjisi yüksek bir film “Bir Alışverişkoliğin İtirafları”. O ışıltılı sokakları ve göz kamaştıran mekanları görmek, renkli hayatlara tanık olmak iyi gelebilir ruhunuza. 20 Şubat’ta vizyona giren filmin gösterimi devam ediyor. İzlemek için hala vaktiniz var.
BU ALBÜMDE “KADINLAR” BAŞROLDE!
Sony Müzik ve Ossi Müzik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir albüm hazırladı. “Women / Kadınlar” adlı bu albümde sadece kadın yorumcuların seslendirdiği unutulmaz aşk şarkıları yer alıyor.
Kadın şarkıcıların, aşk şarkılarını daha güzel yorumladıklarını kabul etmek gerek. Bu albümde de Nil Burak, Yeliz, Ayten Alpman, Banu, Seyyal Taner, Gönül Yazar, Gloria Estefan, Anastacia, Aretha Franklin ve Dolly Parton gibi muhteşem kadın seslerin en güzel şarkılarını birarada bulabileceksiniz.
Aylarca gündemde kalan ve etkisi hala süren “Issız Adam” filmi ile meşhur olan nostaljik şarkıların da yer aldığı “Women / Kadınlar” albümü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde piyasaya çıkacak.
Kadınlara ithafen hazırlanan bu albümün arşivinizde bulunmasında fayda var. Arkadaşlarınızı eve çağırdığınız gecelerden birinde, aşk üzerine yapacağınız keyifli sohbetlere eşlik edebilir albümdeki şarkılar.
“BEYAZ GECE”DE SABAHA KADAR SİNEMA
Bu yıl 20.si düzenlenecek Ankara Uluslararası Film Festivali, dünyanın her köşesinden onlarca filmi ayağınıza getirecek. 1222 Mart 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek festival kapsamında, özellikle kadınların çok hoşuna gideceğini düşündüğüm bir etkinlik düzenleniyor. Etkinliğin adı “Beyaz Gece”.
Beyaz şarap ikram edilen bir parti anlamına gelmiyor bu. Sabaha kadar film izlenecek bir geceden bahsediyorum. 14 Mart Cumartesi gecesi saat 23.59’da başlayacak olan “Beyaz Gece”de, sabahın ilk ışıklarına kadar üç uzun film gösterilecek.
Bu özel sinema gecesinde, ünlü İngiliz yönetmen Mike Leigh’ın Oscar’a aday gösterilen son filmi “Daima Mutlu”yu (HappyGoLucky) izleyebileceksiniz. Festival çevrelerinde 2008’in en iyi filmi olarak gösterilen İsveç yapımı “Gir Kanıma” (Let The Right One In) ise “Beyaz Gece”nin diğer konuğu olacak.
Bu geceye sevgilileriniz yerine, sinemasever arkadaşlarınızla katılmanızı tavsiye ederim. Nitekim sabah 6’ya kadar sadece film izlemek, bir erkek için çok da cazip bir teklif olmayabilir.
“ALTIN BAMYA”LAR KİMİN OLACAK?
“Altın Portakal” ve “Altın Koza”yı anladık da, bir filmin “Altın Bamya” ile ödüllendirilmesi ne anlama geliyor? Ben de aynı soruyu sordum, “Altın Bamya Ödül Töreni”ni ilk duyduğumda.
“Altın Bamya”, Türk sinemasında erkek egemen bakışın ağırlığına ve kadınlara dair oluşturulan yanlış algılara tepki olarak ortaya çıkan bir oluşum. Kısaca bu içeriğe sahip filmleri eleştirmek amacıyla dağıtılıyor “Altın Bamya”lar. Bu törende ödül almak değil, almamak marifet.
Bu ödüllere neden “Altın Bamya” isminin verildiğini tahmin etmek zor değil. Pek de iyi niyetli olmadıkları anlaşılan “Altın Bamya” ön jürisinin, 2008’de vizyona giren yerli filmler arasından belirlediği adaylar içinde “Recep İvedik”, “Issız Adam” ve “Üç Maymun” gibi yapımlar da var.
Kazananlar, 15 Mart’ta düzenlenecek olan “1.Altın Bamya Ödül Töreni”nde açıklanacak. Erkeklere torpil geçen dünya düzeninin beyazperdedeki yansımalarına tepki gösteren kadınların ilgisini çekecek bir etkinlik olabilir.