Müziğin Mutfağındaki İsim Burçak Çağdaş
Bugüne kadar birçok başarılı işe imza atan DJ Burçak Çağdaş, müzik yaşamını ve yeni projelerini MAG okuyucuları ile paylaştı. Müziğin mutfağında yer alarak DJ’lik ve Tonmaister’lık yapan Burçak Çağdaş müzikle olan seyahatini bize anlattı. Hoş bir röportajla müzik serüvenine çıkmaya hazır olun…
-Birçok başarılı sanatçının arkasında Burçak Çağdaş ismini duyuyoruz peki kimdir Burçak Çağdaş?
Ben batı ve doğu müziklerinin sentezlendiği bir ilde, İstanbul’da büyüdüm. Ailemin çeşitli kültürel çevrelerden gelen bir yapısı olduğu için küçük yaşlarda gerek klasik gerek Türk müziği kulağına aşinaydım zaten. Dinlenen müzikler genellikle klasik, rock ve jazz ağırlıklıydı. Bu dönemin ardından 14, 15 yaşlarında disk jokeylik yapmaya başladım. Çeşitli kulüplerde çaldıktan sonra canlı müziğe geçişteki en büyük adım olduğunu düşündüğüm Kadıköy Shaft Blues Jazz Bar’da çalmaya başladım. Cem Karaca, Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi, Kurtalan Ekspres gibi çok ünlü müzisyenlerle çalışma fırsatı buldum. O sırada Türkiye’de herhangi bir ses mühendisliği okulu, prodüksiyon okulu söz konusu değildi. Ardından birkaç sene bir prodüksiyon şirketinin müdürlüğünü yaptım ve bu dönemde de Kerem Görsev ile tanıştım. Sonra bireysel olarak Kerem Görsev’le, İstanbul Jazz Center’da Ses Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Burada uluslararası konserler yaptık yani benim mastırım gibi oldu. Sonra Fatih Erkoç’la işler yapmaya başladık, Kerem Görsev’le zaten çalışmalarımız devam ediyordu. Derken bir askerlik molası verdik, gelince kendi şirketimi kurdum iki senedir de devam ediyoruz.
-BC Production şirketi ile nasıl hizmetler veriyorsunuz?
BC Production, sadece konser düzenlemiyor, önemli kurumsal işler de yapıyor aynı zamanda, mesela Harvard Business Review’in Türkiye dergisinin açılış lansman partisini yaptık.
-Peki, müzik yapmaya nasıl başladınız?
Aslında müzik, bana şu dünyada en çok hayal kurduran ve pozitif düşünmemi sağlayan kaynak. İşitsel olarak biraz daha farklı hissettiğimi, farklı algıladığımı düşünüyorum. Tabii eskiden müzikle alakalı iyisidir, kötüsüdür hiçbir şey bilmiyorduk içine girince daha da zorlaşıyormuş.
-Hangi müzik tarzlarıyla besleniyorsunuz?
Moda göre bir durum bu benim için güne enerjik başlamak için akustik funk, klasik R&B tarzı şeyler dinlerim sabah kalkınca.
-Tonmaister’lık yaptığınızı biliyoruz, bu meslekte başarılı olmak için nasıl bir özveri gerekiyor?
Kısaca şöyle bahsedeyim, elinizdeki mevcut sistemle, o an sahnede ne varsa onu sunarak kaydedilmiş bir şeye bağlı kalmadan yapıldığı için kesinlikle hata kabul etmeyen bir meslektir.
-Ses mühendisliği nedir? Bize mesleğinizden bahseder misiniz?
Ses mühendisliği; kullanılan ekipman ve işin yapıldığı yere göre, farklı kategorilerde değerlendirilebilir. Bu noktada kullanılan mekan ve sisteme göre, kaynaktan gelen (enstrüman, insan sesi, bilgisayar vb.) ses sinyallerini işler. En kısa şekilde özeti budur.Özellikle canlı performanslar, yüksek konsantrasyon ve titiz bir ön çalışma gerektiriyor.
Performans esnasında sahne enerjisini, ruhunu dinleyiciye aktarmak için, odağınızı üst düzeye çıkarıp müziğin içinde olmalısınız. Aynı zamanda müzisyenlerin kendilerini ve diğer müzisyenleri iyi duymalarını sağlamalısınız. Bu kendinizi geliştirmek açısından oldukça önemli.