Mısıroğlu Exclusive Dental Studio Yirmi Yaş Dişleri
“Yirmi yaş dişleri kısmen veya tamamen gömülü kalabilmektedir Tamamen gömülü yirmi yaş dişlerini her zaman çekmek zorunda değiliz.’’ diyen Dt. Aydın Mısıroğlu gömülü yirmi yaş dişleri hakkındaki merak edilenleri yanıtladı.
Yirmi yaş dişleri hangi durumlarda gömülü kalmaktadır?
Yirmi yaş dişi; çene kemiğinde yeterli yer bulunmaması, dişin anormal konumda bulunması veya çevresinde bulunan kist ya da tümör nedeniyle gömülü kalabilmektedir. Yirmi yaş dişleri uygun koşullarda tamamen sürebilir, tamamen gömülü kalabilir ya da kısmen gömülü kalabilir.
O halde, öncelikle kısmen süren yirmi yaş dişleri nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlardan bahsedebilir misiniz?
Kısmen gömülü kalmış yirmi yaş dişlerinde perikoronit dediğimiz iltihabi durum gelişebilir. Kısmi süren yirmi yaş dişi ile diş eti arasındaki nemli alanda bakteriler ve besin artıkları bir araya gelince, enfeksiyon gelişmesi için mükemmel bir ortam oluşur. Ağrı, kötü tat ve koku, şişlik ve ağız açmada zorluk gelişebilir.
Peki, tamamen gömülü kalmış yirmi yaş dişleri hangi sorunlara yol açabilir?
Tamamen gömülü kalmış yirmi yaş dişleri bazen fark edilebilir sorunlara yol açmaz. Bazen de yüzde şişlik, diş etinde kanama ve şişlik, kötü tat ve koku ile ağız açmada zorluk gelişebilir. Diğer dişleri sıkıştırabilir ve gömülü yirmi yaş dişi etrafında gelişen kist nedeniyle komşu dişler ve çene kemiği zarar görebilir.
Cerrahi konusunda oldukça tecrübeli bir diş hekimi olarak, gömülü yirmi yaş dişlerini hangi durumlarda çekmeyi uygun görüyorsunuz?
Yirmi yaş dişi bölgesinde ağrı geliştiğinde, dişi çevreleyen kemik veya diş etlerinde gelişen enfeksiyon varlığında, gömülü dişlere bağlı kist veya tümör geliştiğinde, komşu dişte çürüğe neden olduğunda, ortodontik tedavi öncesinde yirmi yaş dişlerini çekmek gereklidir.
Genellikle gömülü yirmi yaş dişi çekimlerinden hastalar korkar. Bu, ağrılı ve zor bir işlem midir?
Gömülü yirmi yaş çekimi öncesinde ayrıntılı bir klinik ve radyografik muayene yapmak gereklidir. Gerekli durumlarda işlem öncesi antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlar reçete ederiz. Çekim öncesi ise etkili bir lokal anestezi uygularız. Eğer geleneksel lokal anestezi teknikleri ile etkin bir anestezi sağlayamazsak Ankara’da sayılı merkezde bulunan “dijital anestezi” cihazımız ile derin bir anesteziyi kolaylıkla sağlıyoruz. Operasyon esnasında ise benim cerrahi konusundaki tecrübem, hastalarımla ve ekibimle kurduğum etkili iletişim, dinlediğimiz şarkılar, esprilerim ve kliniğimin atmosferi ile hastalarımıza güven verici ve rahatlatıcı bir deneyim sunmaktayız.
Normal hayata ne kadar sürede dönülebilir?
Gömülü yirmi yaş dişlerinin çekilmesinden sonra iyileşme süreci genellikle bir hafta sürer. Çoğu durumda, birkaç gün içinde işe, okula ve diğer normal günlük rutinlere dönebilirsiniz.