Kendinizi Savunun
Yirmi yıldan uzun süredir, savaş sanatları ve mücadele sporlarında edindiği tecrübelerini öğrencilerine aktaran Özgür Baş, uzman kadrosuyla birlikte eğitim verdikleri dersleri ve ilkelerini MAG Okurlarıyla paylaşıyor.
Dövüş sporlarına yönelişiniz nasıl oldu? Hangi alanlarda eğitim aldınız?
Yirmi beş senelik bir dövüş sanatları geçmişi, ter, gözyaşı, çok ama çok çaba, bugüne kadar hayatlarına dokunduğum binlerce öğrencim ki bu benim en büyük motivasyon kaynağım, sürekli çalışmak ve disiplin… Herhalde kendimi kısaca böyle tarif edebilirim.
Boks, kickboks, muay thai gibi vuruşlu stillerin eğitimlerini veriyorum. Tayland, Hollanda ve Amerika’nın en ünlü dövüş sanatları okullarında öğrendiğim teknik incelikleri ve bilgileri öğrencilerime aktarıyorum.
Ayrıca Wing Chun ve Brazilian jiu jitsu branşlarında da eğitmen seviyesindeyim. Brazilian jiu jitsuyu Ankara’ya ilk ben getirdim ve faaliyetlerinin başlamasını ben organize ettim.
Bugün Ankara ve Türkiye’de dövüş sanatları elit bir kitleye ulaşmış ve popüler branşlar haline gelmişse, mütevazi olmayacağım; bunda benim çok emeğim var.
Özgür Sports Club olarak verdiğiniz dersler neler?
Bizimle beraber çalışmaya başlayan herkes önce boks öğrenmeli. Dört ila altı hafta minimum; çünkü kendini savunmak için ellerini çok iyi kullanması gerekiyor öğrencilerin. Sonrasında salonumuzda kick boks ve muay thai de öğrenebilirler ama önce boks.
Eğitmen grubu olarak oldukça tecrübeliyiz. Salonda ders veren diğer eğitmenler şampiyon ve millî sporculardan oluşuyor. Hepsi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullu (BESYO) ve çok çalışkanlar.
En çok boks branşına ilgi var; harika bir kardiyo, diğer dövüş sporları branşlarına nazaran kolay öğreniliyor ve etkili. Tabii ben ve ekibimle çalışırsanız… Aylarca, hatta yıllarca ders alıp gard almayı bilmeyen öğrenciler gördüm. Bizim en büyük farkımız eğitim kalitemiz.
Kişinin kendisini savunmasının öneminden bahseder misiniz?
Kötü niyetli bir insanla karşılaştığımızda kendimizi, maruz kalabileceğimiz zorbalığa karşı korumamız gerekiyor. Bu temel bir ihtiyaç.
Derslerinize katılabilmek için gereklilikleriniz neler?
Tüm öğrencilerin mindere ve ringe girerken egolarını kapının önüne bırakmaları gerekiyor. Acımasız tespitlerime ve antrenman sırasında karşılaşacakları zorluklara dayanmaları lazım. Herkes yapamaz. Dövüş sanatları okulu bir eğitim merkezidir, müşteri değil öğrenci mantalitesi geçerli salonumuzda.
Öğrenci profiliniz ve yaş gurupları neler? Dövüş ve savunma sanatlarını öğrenmeye kimler geliyor?
Yediden yetmişe herkes yapabilir bu spor branşlarını. İş dünyasından insanlar, elçiliklerden gelenler, üniversiteli gençler, çocuklar, harika bir öğrenci topluluğumuz var.