İki Saatte Porselen Diş mi? Nasıl?
Diş hekimliğinde durmak bilmeyen teknolojik gelişmeler sayesinde artık tek seansta porselen diş, dolgu, kaplama, köprü yapılabilmektedir.
CAD-CAM ve dijital ölçü teknolojisi adı verilen bu sistemde hastaya, kliniğe girdikten 2-3 saat sonra porselen diş veya dolgusu ile mutlu bir şekilde klinikten ayrılabilme fırsatı verilmektedir. Böylece hem hasta hem hekim zamandan ve enerjiden tasarruf edebilmektedir.
Ne kadar isteyerek gidersek gidelim, işimiz bitince çok memnun olacağımıza dair kendimizi ne kadar avutursak avutalım, diş hekimine giderken ayaklarımız çoğunlukla geri geri gider. Bunun birçok sebebi olabilir. Ağzınızı açıp ne yapıldığını görememek, sonunda nasıl bir görüntüyle karşılaşacağınızı bilmemek, tamamen kendinizi diş hekiminin inisiyatifine bırakmak, işinizin bittiğine sevinirken tekrar gelmek zorunda kalmak, bunun gibi genelde karşılaşılan endişelerin yanında, kendinize özgü iğne, ölçü aldırma, koltukta uzun sure oturma korkusu gibi özel endişeleriniz de olabilir. Bilimsel çalışmalar, bu endişeleri olabildiğince azaltmaya yönelik çalışmalar içindedir. Hastalarımızın bu korku ve endişelerini minimuma indirebildiğimiz ve konforunun arttırılması için teknolojinin son çalışması CAD-CAM ve dijital ölçü sistemidir.
Bu sistemin esprisi, bütün yapım aşamaları (estetik ve fonksiyon dizaynı, porselenin tasarımı, tasarlanmış porselenin işlenmesi ve son halinin verilmesi) tamamıyla diş hekiminin kontrolü altındadır. İşlemleriniz başladıktan sonra rutinde yapılan anestezi, diş kesimi ve dolgu için dişin hazırlanmasının ardından dijital kamera yardımıyla ağız içi ölçüsü alınıp bilgisayar sistemine aktarılır. Hekim, bilgisayar üzerinde kesilmiş dişinizin veya yapılacak porselen dolgunuzun son halini verebilmek için (tabii ki sizin de onayınızı aldıktan sonra) bu sisteme özel olarak hazırlanmış porselen bloklardan faydalanır. Bu porselen bloklar milling makinasında işletildikten sonra dişiniz prova için hazır hale gelir. Prova işlemlerinden sonra gerekli düzeltmeler yapılır ve diş tercihe göre, ağız içinde veya ağız dışında özel bir makyaj ve cilalama işlemine sokulur. Porselen dolgu, kaplama veya köprünüz artık daimi olarak yerleştirilmeye hazırdır.
Bu sistemin en büyük avantajlarından biri de, metal desteksiz, sadece porselenden oluşan restorasyonlar yapma imkanı sunmasıdır. Bu da estetik olarak çok daha başarılı sonuçlar almamızı sağlar.
CAD-CAM sistemi deyince bir diğer bahsedilmesi gereken konu da zirkonyum restorasyonlardır. Diş hekimliğinin önemli konuları arasında olan estetik, doku uyumluluğu, doğal görünüm ve sağlamlık alanlarında bugüne kadar ulaşılan en yüksek noktadır. Ağız ortamı ve bilgisayar üzerindeki tasarlama işlemleri porselen restorasyonlardaki gibi hazırlandıktan sonra milling makinasına yerleştirilen, yine CAD-CAM sistemi için özel olarak hazırlanan zirkonyum bloklar işlenir ve özel bir fırınlama işlemine tabi tutulduktan sonra provaya hazır hale getirilir.
Tüm bu anlatılanlar hem hekim adına hem hasta adına işleri olabildiğince kolaylaştırma amaçlıdır. Aslında bu anlatılanlar, bundan 15 yıl önce diş hekimlerine bahsedilseydi çok büyük ihtimalle imkansız olacağı söylenirdi. Ama tabii ki teknolojinin şu son yıllardaki müthiş sıçraması, bilgisayar, cep telefonu, nano teknoloji vs. gibi pek çok alanda hızlı ve durdurulamaz bir yükselişte olması diş hekimliği alanını da fazlaca etkilemektedir. Bu etkileşim, diş hekimlerinin eskiye oranla daha çok çabalaması, okuması ve gerekli yenilikleri takip etmesi gerektiği anlamına gelmektedir.