Hiperpigmentasyon Tedavileri
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Op. Dr. Oğuz Atan, Plus Beauty Clinic YDA’da verdiği hizmetleri ve çevresel faktörlerden ya da genetik kaynaklı göz altı morluklarında uyguladıkları tedavi yöntemlerini aktarıyor…
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz? Eğitimleriniz, uzmanlık alanlarınız neler?
1988 yılında Konya’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Konya’da tamamladım. 2013 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2019 yılında ise Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi kliniğinden ihtisas aldım. 2019-2021 yılları arasında Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaptım. 2021 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışı olarak ameliyatlara devam ettim. 2022 yılı itibarı ile Antalya’da sağlık turizmi operasyonlarına devam ederken Ankara Çukurambar’daki kliniğimizde hastalarımıza hizmet vermekteyiz.
Kliniğinizde hastalarınıza hangi hizmetleri veriyorsunuz?
Kliniğimizde, ameliyat dışındaki estetik uygulamalar olarak hizmet vermekteyiz. Örneğin; alında olan kırışıklıklar için botoks uygulamaları, diş sıkma ya da alt yüz genişliği nedeniyle çene botoksu, dudak, göz altı, elmacık, çene hattı belirginleştirilmesi, burun ve vücut dolgu uygulamaları, saç yenileme uygulamaları, mezoterapi, PRP, altın iğne tedavisi ile cilt yenileme, leke tedavisi, akne skarı düzeltilmesi, ameliyatsız yüz germe uygulamaları, yüzdeki damar genişlemeleri için lazer uygulamaları, epilasyon ve dövme silme olmak üzere hastalarımız için birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır.
Anlaşmalı olduğumuz hastanelerde ise ameliyatlarımıza devam etmekteyiz. Bunlara örnek olarak burun estetiği, yüz germe işlemleri, göz kapağı estetiği, karın germe, meme küçültme, büyütme, dikleştirme, kol germe, bacak germe, liposuction, popo büyütme, annelik estetiği ve saç ekimi gibi birçok estetik ameliyatları uygulamaktayız.
Göz altı morluklarının nedenleri nelerdir? Bununla ilgili hangi işlemleri uyguluyorsunuz?
Göz altı morlukları; cilt rengine göre mor, mavi, kahverengi ve siyah görünebilir. Göz altı morluklarında, bilinenin aksine uykusuzluk ana neden değildir. Hiperpigmentasyon en belirgin neden olarak kabul edilir. Hiperpigmentasyon; genetik sebeplerin yanı sıra güneşe maruz kalma, kötü alışkanlıklar ve yetersiz uyku gibi çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Hiperpigmentasyona neden olan daralmış kan damarları veya göz altındaki derinin incelmesiyle, göz çevresi daha koyu renk görünür. Özellikle Asya ve Afrika’da insanlar hiperpigmentasyona daha yatkındır, çünkü genetik olarak cilt yapılarına bakıldığında göz altlarının ince olduğu bilinir. Bu da damarların daha belirgin olmasına ve göz altlarının daha koyu görünmesine neden olur.
Göz altı morlukları için hastalar topikal kremler kullanabilir. Topikal kremlerden fayda görmeyen hastalarımız için ise çeşitli mezoterapi enjeksiyonları, lazer ya da dolgu uygulamaları yapılabilir. İleri evre morluk ve cilt sarkması olan hastalarda ise cerrahi, seçenek olarak düşünülebilir.
Bu işlemler kimlere veya hangi durumlarda uygulanmaz?
Genel sağlık durumunda sıkıntı olmayan, göz kuruluğu ve korneal hasarı olmayan hastalarda bu seçenekler uygulanabilmektedir. Daha önce göz ve göz çevresine cerrahi işlem uygulanmış hastalarda detaylı muayene ve tetkikler sonucu bu işlemler rahatça uygulanabilmektedir.
Genetik sebeplerden kaynaklı göz altı morluklarında da bu işlemler uygulanabilir mi?
Genetik sebepli göz altı morluğu olan hastalarda birçok yöntem güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir.
Çevresel faktörler söz konusu olmadığında, göz altı morluklarının kesin çözümü var mı?
Hastadan hastaya değişmekle birlikte birçok tedavi modalitesi kullanılarak yüzde yüze varan oranda göz altı morluklarına çözüm bulabilmekteyiz. Hastanın, yapılacak detaylı muayene ve tetkikleri sonrası uygulanacak tedavi yöntemi, karşılıklı konuşularak uygulanabilir. Tek seans olarak düşünülmemesi gerekir. Bazı hastalarda üç ya da dört seans sürecek, kabaca üç ila dört aylık bir süreç içerisinde yüz güldürücü sonuçlara ulaşmaktayız.