© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Güneş ve Etkileri

Güneş ve Etkileri

Bronzlaşmak herkesin hoşuna gider peki güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunabiliriz? Güneş yüzünden oluşan lekelere nasıl çözümler getirebiliriz, Bulvar Eczanesi’nin sahibesi Hülya Artıran sağlık açısından çok önemli birçok soruyu sizler için yanıtlıyor…

Tüm canlıları olumlu etkileyen güneşin öncelikle faydalarından bahsedebilir misiniz?

Canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için güneşin enerjisine, ısısına, ışığına ihtiyaçları vardır. Güneşli havalarda mutluluk hormonu seviyesi artar. Daha enerjik oluruz. Güneş ışığı D vitamini sentezini artırır. D vitamini kan dolaşımındaki serbest kalsiyumun kemiklere tutunmasını sağlar. Daha güçlü, sağlıklı kemiklere sahip oluruz. Cilt hastalıklarının (sedef, akne, egzama gibi) bazı tiplerinde tedaviye destek olur. Bronz ten sağlar. Güneş ışığından yoksunluk, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu yoksunluk beraberinde Alzheimer, kemik erimesi, depresyon, kronik yorgunluk gibi hastalıklara kişiyi yatkın hale getirebilir.

 

Ozon tabakasının incelmesi güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamıza neden olmaktadır. Bilinen en zararlı etkileri nelerdir?

Daha önceleri yeryüzüne ulaşan ışınlar sınırlıydı. Ozon tabakası zararlı ışınlara karşı filtre görevi görmekteydi. Ekolojik dengenin bozulması bu tabakada incelmeye pek çok zararlı ışının da yeryüzüne ulaşmasına neden oldu. En bilinenleri UVA, UVB iken, günümüzde pek çok kozmik ışın dünyaya gelmektedir. Deri kanseri vakalarının artması, kataraktlı (görme yetisinin azalması ve zamanla kaybolması) hasta sayısının artışı ve görülme yaşının düşmesinin en önemli sebebi güneştir. Deride kollajen yıkımı ile yaşlanma sürecinin hızlanması, deri renginde bozulmalar, serbest radikal hasarında artış, deri kanseri bilinen zararlı etkileridir.

 

Peki hem güneşten yararlanacağız hem de zararlarından korunacağız… Bunu nasıl sağlayacağız?

Bilinçlenmemiz ve bana bir şey olmaz düşüncesinden arınmamız gerekiyor. Sağlıklı, aynı zamanda bilinçli yaşamı ilke edinmeliyiz. Güneşin olumlu etkilerinden yararlanmak için ışınların eğik geldiği saatlerde sabah-akşam yarımşar saatlik  güneşlenme  yeterlidir. En dik geldiği zaman aralığında (10.00-15.00 ) güneşte kalmamaya özen göstermeliyiz. Azı karar, çoğu zarar ilkesi burada da geçerlidir. Güneşlenme esnasında şapka, gözlük  takılmalı iyi seçilmiş güneş koruyucuları cömertçe kullanmalıyız.

 

İyi güneş koruyucu nasıl olmalıdır?

Ultraviyole ışınlarının neden olduğu cilt deformasyonları ve dejenerasyonlarını minimalize edecek kadar güçlü olmalıdır. Değişen koruma faktörleri ile tüm yıl kesintisiz kullanmak gerekir. Güneş koruyucuların SPF değerleri vardır. SPF (sun protection faktor) güneşten koruma faktörü demektir. Ten rengine ve cilt özelliğine göre SPF değerleri değişir. Açık ten güneşe karşı en hassas tendir. Ambalajı açılmış güneş koruyucu ürünler sezon içinde tüketilmelidir. Çünkü nemlendirme özellikleri devam ederken stabilliği bozulduğu için koruma derecesi düşer.

 

Bronzluktan vazgeçemiyoruz. Bronzlaşma nasıl gerçekleşiyor?

Aslında derinin doğal savunma mekanizması neticesi bronzlaşıyoruz. Şöyle ki, güneş ışınlarına maruz kalan ciltte DNA hücreleri zarar görüyor, parçalanmaya başlıyor. Deri de melanin adı verilen renk pigmentlerini üreterek bu tahribatı önlemeye çalışıyor. Melanin üretiminin artışına bağlı olarak cilt rengi koyulaşıyor. Bronzlaşıyoruz.

 

Yapay bronzlaştırıcılar güneşten korur mu?

Hayır. İçeriklerindeki aktif maddeler güneşe çıkmadan melanin üretimini artırarak etki ederler. Güneşten koruma özellikleri yoktur. Mutlaka güneş koruyucu ile birlikte kullanılmalıdırlar. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın sağlıklı bronzluk yoktur. Tabii ki güzel görünüme katkı sağladığı gerçeğini red edemeyiz. İdeal olan dozunda ve önlemleri alarak bronzlaşmak.

Güneşli günlerde lekelenmeler artıyor, bunu önlemek için güneş koruyucu seçiminde ve kullanımında nelere dikkat etmeliyiz?

Normal cilt, lekeye yatkın cilt ile lekelenmiş cildin korumaları farklıdır. Birincisinde iyi seçilmiş, gün boyu etkisini muhafaza eden koruyucu yeterlidir. İkincisinde güneş koruma ile DNA hasarını onarıcı ürünlerle  birlikte kullanılmalıdır. Lekeli ciltte ise DNA onarıcı, koruyucu ve leke giderici birlikte kullanılır. Bunların sırası ve nasıl uygulanacağı iyi bir cilt analizini gerektirir. Bu analizde leke tipi saptanır. Riske girmemek için benim önerim lekeye yatkın veya lekeli cildiniz varsa damla şeklinde satışta olan fiziksel koruyucuları normal nemlendirici içine ilave etmek, üzerine güneş koruyucuyu kullanmaktır.

 

Güneş koruyucuların çoğu ağır, yapışkan ve tabaka gibi duruyor. Öyle mi olmak zorundalar ?

Etkilenme derecesine, mevcut rahatsızlıklara göre ürün yoğunlukları, değişiyor. Yeni jenerasyon ürünler hafif, nonkomedojenik, fiziksel UV koruma sağlayan, güneş ışınları yansıtarak etki eden aktif bileşenler içeriyorlar. Lipozom ve nanoteknolojik üretim sistemleri kullanıldığı için kullanıcıya konfor sunuyorlar. Küçük miktarları, maksimum koruma sağlıyor.

 

After sun kullanımı gerekli mi? Vücut nemlendiricileri yeterli olmaz mı?

Beklentinize göre değişir. Amacınız sağlıklı, dayanıklı bronzluk, derin nemlenme ve beden sıkılığını korumaksa after sun kullanmalısınız. Sade bir nemlendirici size bu konforu sunmaz.

 

DNA hücre hasarı güneş ışınları ile artıyor dediniz. Kullandığımız normal cilt bakım ürünlerini mevsimlere göre mi belirlememiz gerekir?

Elbette. Kışlık giysilerimizi yazın kullanmıyoruz. Cildimiz en değerli giysimizdir. Ancak bir kremi alıyoruz, tüm yıl kullanıyoruz. Oysa önerilen doz ve süre doğru uygulandığında bir kremi en fazla üç veya dört ay kullanabiliriz. Düşük gramajda formüle edilmelerinin en önemli nedeni, ürünün stabilliğini sağlamak, değişen cilt ihtiyaçlarına uygun yanıt bulmak üzere ürün değişikliği yapmaktır. Deri dinamik ve kendini hızla yenileyen önemli bir organımızdır. Kullandığımız ilaçlardan, yaşam tarzımızdan, fiziki şartlardan, ruhsal dalgalanmalarımızdan, beslenme alışkanlıklarımızdan etkilenir. Endojen ve ekzojen pek çok faktör cildi olumlu-olumsuz etkiler. Dolayısıyla ihtiyaçlarını değiştirir. Yazın cilt hasarlarını onarmak ve bronzluğu sabitlemek, cilt kırışıklık ve sarkmalarına engel olmak için seçilmiş, özel dermokozmetik ürünler kullanılmalıdır. Örneğin silikon spray, ciltte bariyer görevi yapar. Mantar, bakteri oluşumunu engeller. Cilt nemini tutar, makyajı sabitler. Her mevsim olmazsa olmazımız, özel fırça başlıklı aparat. Yüksek devirle çalışarak derin temizlik yapar, cilde enerji ve parlaklık verir. Cilt sıkılaşır, tonu düzelir, tıkalı gözenekleri açar ve kullanılan ürünlerden maksimum yararlanmanızı sağlar. Düzenli kullanımı gözle görülür fark yaratır. Örnekler çoğaltılabilir.

 

Anneler Günü nedeniyle değerli okuyucularımıza neler söylemek istersiniz ?

Anne sözcüğü bana cenneti çağrıştırıyor. Sınırsız ve koşulsuz sevgiyi, güveni, sabrı, şefkati annelerimiz dışında nerede bulabiliriz ki? Kıymetli ve kutsal annelerin bu özel gününü kutlarken evlatlarıyla sağlıklı, huzurlu, mutluluk dolu nice yıllar geçirmelerini diliyorum.

 

[nggallery id=1250]

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.