Dr. Dt. Sıla Topal: Şeffaf Plak Tedavisi Kolaylık Sağlar
Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Sıla Topal, şeffaf plak tedavisinin kolaylığının altını çizerek bu yöntemde nasıl bir yol izlendiğini ve teknolojinin sürece olan faydalarını aktarıyor.
Şeffaf plak tedavisi nedir? Avantajları nelerdir?
Şeffaf plak tedavisi, kişilere özel olarak hazırlanan plaklar sayesinde dişlere belirli kuvvetler uygulanması ve bunun sonucunda dişlerdeki bozuklukların giderilerek dişlerin, olması gereken konuma getirilmesidir. Şeffaf plak tedavisini ön plana çıkaran ve danışanlarımız tarafından tercih edilmesini sağlayan en önemli sebeplerden biri, tedavi devam ederken dahi ortodontik tedavi uygulandığının dışarıdan bakan kişiler tarafından fark edilmemesidir. Dolayısıyla danışanlarımız tedavi sürecinde estetik bir kaygı yaşamadan, öz güvenli bir şekilde günlük hayatlarına devam edebilmektedir. Sadece bu özellik bile şeffaf plakların iş insanları, konuşmacılar, yöneticiler, öğrenciler, ergenlik dönemindeki gençler gibi farklı gruplar tarafından sıklıkla tercih edilmesine neden olmaktadır. Bu tedavi şeklinin çok önemli diğer bir avantajı ise gerektiğinde şeffaf plakların tedavi gören kişinin kendisi tarafından rahatlıkla çıkarılıp takılabilmesidir. Bu da diş fırçalama gibi ağız bakımları yapılırken kişinin plağını çıkararak sağlıklı ve rahat bir şekilde ağız bakımı yapmasına olanak sağlar. Böyle bir esnekliğin danışana sağladığı diğer bir özgürlük ise yeme ve içme kısıtlamasının olmamasıdır.
Şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı? Önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Şeffaf plak tedavisi hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sıklıkla uygulanmaktadır. Tüm tedavilerde olduğu gibi öncelikli olarak genel ağız ve diş sağlığı, uzman diş hekimi tarafından muayene edilmeli; özellikle kemik ve diş eti sağlığının tedaviye uygun olduğundan emin olunmalıdır. Çocuklar için şeffaf plak tedavisinin yedi yaştan itibaren uygulanması önerilmekte olup bunun dışında herhangi belirli bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Çocuk danışanlara baktığımızda bu tedavi en yoğun olarak çene genişletilmesi, çene kapanış bozuklukları, gömülü dişlerin sürdürülmesi ve diş sürme rehberliği gibi tedavi süreçlerinde uygulanır. Yetişkinlerde ise diş çapraşıklığı, dişler arası boşlukların kapatılması, gülümseme estetiği planlaması, protez öncesi hazırlıklar için daha sık olarak tercih edilir. Bunlar genel eğilimler olmakla birlikte nihai ve en doğru görüşü uzman diş hekiminiz verecektir.
Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Bilindiği üzere ortodontik tedaviler uzun soluklu olduğundan, danışan motivasyonu tedavi başarısında önemli bir yer tutar. Çocuk danışanlarda ise bunun önemi çok daha büyüktür. Öncelikle tedavi sürecinde estetik görünüm ve konforu koruyabilmek gerekir ki, çocuklarda özgüven kaybı veya rahatsızlık oluşmasın. Bu açıdan bakıldığında şeffaf plakların büyük bir avantaj sağladığını görüyoruz. Bununla birlikte, diş hekimi ve ailenin iş birliği içerisinde olması, hekimin çocuğa yaklaşımı, çocuğun klinikte keyifli vakit geçirmesi, hekimi ile güvenli bir bağ kurması, tedavi sürecinin keyifli geçmesine önemli katkılarda bulunur. Plakların eğlenceli sticker’lar ile süslenebilmesi de çocuk danışanlarda tedavi motivasyonunu ve arkadaşları ile sosyalleşme sırasında öz güvenlerini arttırmaktadır.
Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, danışanlar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?
Bu konuda net olarak bilgi vermek ancak danışanı muayene ettikten sonra mümkün olabilir. Yine de genel olarak konuşmak gerekirse şeffaf plak tedavileri ortalama dokuz ay ila bir buçuk yıl arasında tamamlanmaktadır.
Tedavi süresi çocuklara ve yetişkinlere göre farklılık gösteriyor mu?
Küçük yaşlardaki çocuklarda, süt dişlerinden daimi dişlere geçiş döneminin tamamlanması hedeflenir. Çocuklarda tedavi süresi ortalama on sekiz ay sürmektedir. Yetişkinlerde ise vakaya göre değişmekle beraber, basit düzeltmeler altı ay, kompleks vakalar ise ortalama yirmi dört ay içerisinde tedavi edilebilmektedir.
Şeffaf plaklar, konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme ve içme konusunda danışana sınırlamalar getiriyor mu?
Şeffaf plaklar neredeyse hiçbir alanda sizi sınırlamaz ve konuşmanızı etkilemez. Plaklarınızı yeme içme sırasında çıkarıp, sonrasında tekrar kendiniz takabilirsiniz. Günlük aktivitelerinizi plaklar ağzınızdayken rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Spor yaparken ya da yüzerken dahi plaklar ağzınızda kalabilir.
Şeffaf plakların bakımı nasıl yapılır?
Şeffaf plakların bakımı gece yatmadan önce plakların da fırçalanması ile yapılabilir. Renk değiştiren plaklar için temizleme kristalleri kullanılabilir. Ayrıca plaklar on günde bir yeni plak ile değiştirilir. Bu nedenle plaklar hep yeni kalır.
Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Danışanların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?
Normal şartlarda danışanlarımızı ayda bir veya iki ayda bir kez kliniğimizde kontrol etmek isteriz. Ancak, My Invisalign Uygulaması sayesinde yurt dışında ya da şehir dışında yaşayan, herhangi bir sebeple kliniğe sık gelmesi mümkün olmayan danışanlarımız için Invisalign Sanal Bakım’ı kullanmalarını öneriyoruz. Uygulama sayesinde danışanlar, plaklarını ne zaman takacaklarını öğrenebiliyor, her plak değişimi sonrası fotoğraflarını yükleyerek kendi ilerlemelerini görebiliyorlar. Herhangi bir sorunla karşılaştıklarında online yapılan görüşmeler yardımıyla da dişlerdeki iyileşmeleri takip edebiliyoruz.
Bu tedavide danışanların ağız içi ölçümlerini nasıl alıyorsunuz? Dijital teknolojiler kullanıyor musunuz?
Hayatın her alanında olduğu gibi ağız içi ölçüm işleminde de gelişen dijital teknolojiler hem biz hekimlere hem de danışanlara büyük kolaylık ve avantaj sağlıyor. Şeffaf plak tedavilerinde ağız içi ölçümlerini üç boyutlu dijital tarama yöntemi ile yaparak bilgisayara kaydedebilmekteyiz. Gerçeğe çok yakın bir görsellik sunan bu yöntem sayesinde tedavi sürecini simülasyon üzerinde görebiliyor, böylece tedavi başarısını garanti edebiliyoruz. Danışanlarımız da henüz tedavi başlamadan önce tedavi sonunda dişlerinin nasıl görüneceğini hekimle beraber ekrandan görme şansına sahip oluyor.
Teknolojinin baş döndürücü değişim hızını dikkate aldığınızda ortodonti alanında sizi en çok etkileyen dijital dönüşüm ne oldu?
Uzman bir diş hekimi olarak teknolojiyi takip etmenin ve yeniliklere açık olmanın tedavi süreçlerinde başarıyı ve konforu nasıl arttırdığını bizzat deneyimleyebiliyorum. Ortodonti alanında şeffaf plak teknolojisi en büyük fark yaratan dijital dönüşümlerden birisi diyebilirim. Önceden ortodontik tedavi sadece geleneksel yöntemler ile mümkün olabiliyordu. Dolayısıyla kullanılan materyallerden kaçınmak mümkün olmuyor, uzun süren tedavide ise bu materyaller, danışan konforunu ve estetiğini olumsuz etkileyebiliyordu. Danışanlar tel batması, diş eti iritasyonu gibi sebeplerle sıklıkla diş hekimlerine başvuruyordu. Bu tür olası olumsuz etkileri önleyecek bir alternatif tedavi seçeneği maalesef mevcut değildi. Bugüne baktığımızda ise şeffaf plak tedavisiyle birlikte danışanlarımız ağız içerisinde bu tür şikayetleri olmaksızın plaklarını konforla kullanabiliyor, daha seyrek kontrole gelebiliyor. Tüm bunların yanında tedaviye başlamadan önce milimetrik olarak her detay, danışan klinikte olmaksızın planlanabiliyor. Tabii ki bu sayede geleneksel yöntemlerle tedavi gören danışanlarımız tedavinin biteceği günü iple çekerken şeffaf plak kullanan danışanlarımız tedavi sürecini keyifle sürdürüyor.
iTero tarayıcılar teknolojinin gücünü kullanan bir çözüm. iTero tarayıcıların geleneksel yöntemlere kıyasla danışana, hekime ve çevreye sunduğu avantajlar nelerdir?
Kliniğimizde kullandığımız iTero tarayıcımızla danışanlarımıza tedaviye başlamadan önce tedavi sonlarında dişlerinin nasıl görüneceğini önceden gösterebiliyoruz. Bu, danışanın tedavi gerekliliklerine disiplinli bir şekilde uyma motivasyonunu artıran bir çözüm. Danışanlarımızın istekleri doğrultusunda uygun tedavileri en ince detaylarıyla birlikte planlayıp sonuca ulaştırabiliyoruz. Yurt dışından işinin ehli teknisyenlerle bilgisayar başında danışan planlamalarını yapıp en etkili tedavi yollarını izleyebiliyoruz. Ölçü alınmasına gerek kalmadan dijital taramalarla kâğıt ve diğer materyal kullanımını en aza indirgeyerek çevreye de katkıda bulunuyoruz. Ayrıca danışanların ölçü alınması sürecinde yaşadıkları bulantı, stres gibi faktörlerin önüne geçiyoruz.