ÇOK ZAMANLILIK VE ÇOK BOYUTLULUK
Başta Altın Portakal olmak üzere pek çok sayıda ödülün sahibi Metin Ateş grafikerlik, afiş tasarımları, gazetecilik ve ressamlık gibi pek çok kolda yoğun bir iş hayatının içinde olmasına rağmen yaptığı sergilerindeki sunduğu eserlerinde, değişik boyutları, değişik zamanları üst üste işliyor ve insan ruhunun sonsuzluğunu evrensel bilgilerle harmanlıyor. Soyutla klasiği iç içe kullandığı çok boyutlu resimleriyle sanatseverlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Ekim ayında Nişantaşı’ ndaki Niş galeride yepyeni eserlerini görebileceğimiz değerli sanatçımız Sayın Metin Ateş’ in bu sergisini kaçırmayın derim.
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz lütfen?
1954 Ayvalık doğumluyum. Liseyi İzmir Karşıyaka Koleji’ nde bitirdikten sonra 1973 yılında şimdiki adı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na girdim. 4 yıllık Güzel Sanatlar öğrenimi esnasında Mengü Ertel ‘in atölyesinde çalıştım. Bu yıllarda tanıştığım karikatürist Mıstık Bey ‘den mesleğim ile ilgili pek çok bilgiler aldım. 1977 yılında Güzel Sanatlardan mezun olduktan sonra Ankara’ da Turizm ve Tanıtma Bakanlığının grafik şubesinde çalışmaya başladım. Burada geçen iki yıl içinde birçok yarışmalara katıldım ve sonrasında afiş çalışmalarına ağırlık verdim.
Hem resim hem afiş ve grafik tasarımlarınızla çok yönlü bir sanatçımızsınız . Çalışma hayatınız boyunca pek çok ödülün de sahibi oldunuz değil mi, ?
Evet girdiğim çeşitli grafik yarışmalardan aldığım pek çok ödülüm mevcut. Altın Portakal’da bunlardan birisidir.
Yedek subay olarak askerlik yaparken dahi sanata ara vermedim ve yarışmalara katılmaya devam ettim. Arkeoloji Derneğinin afiş yarışmasında birincilik ödülünü almıştım. Bu bağlamda Altın Portakal dahil 17 ödüm var.
Sizin aynı zamanda bir dönem gazetecilik geçmişiniz de mevcut değil mi?
1981 de ilk Güneş gazetesi ile başladığı gazete grafikerliğini 2001 yılına kadar sürdürdüm. Bu arada sırası ile Güneş, Tempo, Sabah, Hürriyet, Milliyet, Akşam gibi çeşitli yayın kuruluşlarında toplam 21 yıl çalıştım. Aynı zamanda Cağaloğlu’ nda çeşitli yayın evlerine kitap kapakları da yapıyordum. Hürriyet Gazetesinde 3 yıl İz Bırakanlar köşesini hazırladım.
Geçen yıllar içinde pek çok sayıda kişisel sergileriniz oldu. Tarzınızda zaman içinde ne gibi bir değişim olduğunu söyleyebilirsiniz?
Evet şimdiye kadar 20 kişisel ve 11 karma sergiye katıldım.̧ Ekim ayında Nişantaşı Niş galeride yeni bir sergim olacak.
Zaman süreçlerinde grafik ve afiş ağırlıklı olarak başladığım eski çalışmalarımdan sonra yılların verdiği Evrensel Bilgi ve birikimimi tuval üzeri akrilik çalışmalarla önce klasik sonra soyut çalışmalar halinde son zamanlarda da aynı tuval üzerinde soyut ve klasik karışık tek bir resim halinde tamamen özgün çalışmalarımla devam ediyorum sanat hayatıma.