Çocuklar İçin Renkli Detaylar
Bahçeşehir Çankırı Koleji Eylül 2017’de eğitim hayatına başladı. Yaklaşık 12.000 m²lik proje ana sınıfı, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere, tam bir eğitim kampüsü olarak tasarlandı. Basketbol sahası, yüzme havuzu, spor ve etkinlik alanlarıyla, bir kampüste olması gereken tüm faaliyetleri içinde barındırıyor. Proje hakkında mimar Evren Yiğit bilgilendiriyor…
Evren Hanım, Bahçeşehir Çankırı projenizden bahseder misiniz? Nasıl bir tasarım süreci yaşadınız?
Bahçeşehir Çankırı projemiz, iç mimarisini ve cephesini tasarladığımız, çok keyif aldığımız özel bir iş oldu. 2017 Mayıs – Ekim ayları arasında yoğun bir şekilde konseptler, imalat detayları ve kontrolüyle uğraştık. İşveren grubu bize ilk geldiğinde hem Bahçeşehir Koleji’nin konseptine uygun hem de çocukların eğlenip heyecanla eğitim alabileceği farklı bir proje istedi. Biz de renk kullanarak, renkleri ana sınıfından liseye kadar farklı skala ve düzende sınıflandırarak, eğlenceli ve ferah ortamlar tasarladık. Amacımız çocukların hayal dünyalarına katkı yapmak, onlara bir sınıfın, lobinin, koridorun veya etkinlik alanının farklı şekillerde de tasarlanabileceğini de göstermek oldu.
Nasıl bir konsept tasarladınız?
Tasarımlar yapılırken öncelikle kullandığımız her detayın çocuğa yönelik, onun dünyaya bakışında yer edinecek, unutmayacağı, mutlu olacağı ve eğleneceği ortamlar hazırladık. Giriş lobisi özellikle geniş ve biraz boş bırakıldı, çocuklar kapalı mekanda istedikleri gibi koşup enerjilerini atabiliyorlar. Tasarımlarda renk ve doğal malzemeler çok kullanıldı. Kolon kaplamalarında ses yutucu özelliğinden ve sıcak bir ortam hazırladığından dolayı doğal ahşap kaplama kullandık. Tavanlarda kablo tavası ile aydınlatmaları yerleştirdik, kablo tavalarımız da okulun renklerine uygun, özel boyalı mavi renkte. Böylece çocuklar tavana baktıklarında tesisatı, binanın detaylarını da görebiliyorlar.
Korkuluklarımız cnc kesim alüminyum mesh malzemeden ve gene mavi renkli olarak tasarlandı. Çocuklar en çok korkulukları ilginç buluyor. Hepsi özel projelendirildi ve yerine uygun olarak tasarlandı. Kapılarımız bile renk ve cam bölme detayıyla çocuklara farklı bir sınıf kapısının da olabileceğini gösterecek şekilde. Tüm zeminler epoxy ve epoxy üzerinde değişik şekiller ve izlerle sınıflara yönlendirme var. Giriş lobimizde çok ilgi çeken bir güneş saati şeklinde aydınlatma tasarladık ve zeminde de izdüşümünü görebiliyorsunuz. Duvarlar eğitimin devam edebileceği oturma yerleri ve poster alanlarıyla sınıfın bir parçası gibi düşünüldü. Ana fuaye alanında bir merdivenimiz var, onun altını bile kitap okuma ve dinlenme alanına dönüştürdük.
Özellikle işveren grubu da genç ve açık fikirli olduğu için çok rahat çalıştık. Tasarıları yaparken maliyet genelde göz ardı edildi, hep en iyisini talep ettiler. Bu yaklaşım iyi bir iş çıkması için çok mühim. Bu vesile ile onlara da teşekkür ediyoruz. Keyif aldığımız bir süreç oldu, umarım öğrencilerimiz de mutlu bir şekilde kullanırlar.