All on Four Tekniği
Tamamen dişsiz hastaların çenelerine belirli açılarla yerleştirilen dört adet implant üzerine, aynı gün diş protezinin sabitlenmesini sağlayan “all on four” tekniğinin detaylarına inen Dt. Fethi Barış Sancar, bu uygulamanın avantaj ve dezavantajlarını anlatıyor…
Uzmanlık alanlarınız ve verdiğiniz hizmetlerden de bahsederek kendinizi tanıtır mısınız?
Başkent Üniversitesinden mezun olduktan sonra diş hekimliğinin klinisyenlik tarafına yoğunlaşmak istediğim için ilk kliniğimi açtım. İlerleyen süreçte, ikinci kliniğimizde “all on four tekniği” ile tanıştım. Kliniğimizde implant uygulamaları başta olmak üzere diş hekimliği disiplininin bütün temel işlemlerini görebilirsiniz.
All on four tekniği nedir? Hangi şartlarda uygulanır?
Kısaca bahsetmek gerekirse all on four implant, tamamen dişsiz hastalara belirli açılarla yerleştirilen dört adet implant üzerine aynı gün diş protezinin sabitlenmesini sağlayan bir işlemdir.
Bu teknik; tüm dişlerini kaybeden veya çekilmesi gereken ve çenenin arka bölgelerinde kemik olmayan hastalara uygulanmaktadır. Hastaların aynı gün sabit dişlere kavuşması çok önemlidir. Ayrıca hastanın, dental implant ameliyatına engel teşkil edecek herhangi bir rahatsızlığının bulunmaması ve yeterli kemik hacmine sahip olması gerekmektedir.
All on four implant tedavisinde acı hissi olmamaktadır. Lokal anestezi ile yapılmasının yanı sıra, hastalarımızın anksiyete veya korku gibi bir sebepleri olması durumunda talep etmeleri halinde, genel anestezi ile de yapılabilmektedir; ancak, anestezi etkisi geçtikten sonra az da olsa ağrı hissinin oluşabilmesi gayet normaldir.
Tekniğin avantaj ve dezavantajlarını aktarır mısınız?
• Tamamen dişsiz veya dişsiz kalma ihtimali olan hastalar için geleneksel implant yöntemine göre daha ekonomiktir. Kullanılan implant sayısı azaldığından ve ilave cerrahi işlemler gerekmediğinden, maliyeti klasik diş implantı tedavisine oranla daha düşüktür.
• Sinüs yükseltme, kemik ilavesi gibi ek ileri cerrahi işlemlere gerek kalmadığı için, operasyon daha kolay ve hızlıdır.
• Ameliyat ve tedavi süresi daha kısadır. Aynı gün içinde implant ve protez işlemi yapıldığı için hasta fazla sıkıntı yaşamaz. Kısa zamanda iyileşme, daha az acı ve daha az sıkıntıyla sonuçlanır.
• Belirli vakalarda all on four tekniğinin en büyük avantajı, tam dişsiz hastalara aynı gün, tek bir cerrahi işlem ile sabit bir diş protezinin takılmasına imkân vermesidir.
• Çene kemiğinin arka bölümüne yerleştirilen açılı implantlar sayesinde anatomik oluşumlara zarar verilmemiş olur.
• Açılı posterior implantlar daha uzun kullanılarak, daha kaliteli bir kemiğe yerleştirilmiş olur.
• Kemik grefti uygulamalarına gerek kalmaz.
• Daha kolay temizlenebilen protezler yapılmasına olanak sağlar.
• Daha ileri kemik kayıpları engellenmiş olur.
• Konuşma ve çiğneme fonksiyonları iyileştirilir.
• Başarı oranı yüksek bir tedavi şeklidir.
• Hareketli diş protezi kullanamayan, bulantı refleksi olan hastalar için uygundur.
Bu tekniğin kullanıldığı tedavinin aşamaları neler? Uygulaması ne kadar sürüyor?
All on four tedavisi planlanan hastalar önce ayrıntılı bir klinik ve radyolojik muayeneden geçirilir. Kişilerden bilgisayarlı tomografi (BT) alınır, tomografi üzerinde ölçümler yapılır ve hastaya uygun bir planlama oluşturulur. Diğer implant destekli restorasyonlarda olduğu gibi prosedür iki aşamada gerçekleştirilir: Cerrahi ve diş protezi. Tedavi günü, cerrah tarafından dört diş implantı yerleştirilir. Daha sonra aynı gün, implantların üzerine geçici diş protezi takılır. Bir veya üç ay sonra hastaya kalıcı diş protezleri yerleştirilir.
All on four işlemi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Beslenme nasıl olmalıdır?
All on for implant tedavisi sonrası beslenme düzeni, herhangi bir cerrahi işlemden sonra yapılması gereken küçük detaylardan başlar. Geçici protezin takıldığı ve dental implant ile kemiğin kaynaşmasının beklendiği üç aylık süreçte, bizler tarafından verilen ve önerilen beslenme programına uyulması gerekmektedir. Bu süreçte çok sert besinler tüketilmemelidir. Üç ila dört aylık sürecin sonunda hastalarımıza kalıcı diş protezleri takılmaktadır. Sonrasında ise beslenme düzenleri için herhangi bir diyet verilmemektedir. İstedikleri besini tüketmekte özgürdürler; ancak, implantlarını daha uzun süre kullanabilmeleri için, tükettikleri besinlerde dikkatli olmaları önerilmektedir.