AGM Finans 2023 ve 2024 Değerlendirmeleri
Şirketlerin finansal yapılarını detaylı olarak analiz eden AGM Finans kurucu ortakları Murat ve Aydan Gül, 2023 yılındaki Türkiye ekonomisini değerlendirirken 2024’ün, bankacılık sektöründe nasıl bir yıl olabileceğini MAG Okurları için anlatıyor.
Öncelikle AGM Finans’tan biraz bahsedebilir misiniz?
AGM Finans olarak, şirketlerin finansal yapılarını detaylarıyla analiz ediyoruz. Bu analiz, finansal strateji geliştirme sürecinin temelini oluşturuyor. Şirketlerin ihtiyaçlarına uygun finansman kaynaklarını belirleyip kredi verenlerle sağlıklı ilişkiler geliştirmelerine destek oluyoruz. Müşterilerimizin finansman alternatiflerini değerlendirip şirketleri için en uygun olanını seçmelerine rehberlik ediyoruz.
Yeni yatırım süreçlerinde finansman ihtiyacı olan ve finansal yönetim konusunda destek arayan şirketleri, alanlarında uzman yöneticilerimizin deneyimleriyle bir araya getiriyoruz. Müşterilerimizin finans piyasalarına ulaşımını kolaylaştırarak onların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyoruz.
Grup şirketimiz AGM Plus Akademi ve İhracat, özellikle ilk defa ihracata başlayacak şirketlerin ana ihracat stratejisini ve pazarlama planını geliştirmek, kurumları ihracat destekleri konularında bilgilendirmek ve ihracat kredi kaynaklarına ulaşımları için finansal danışmanlık sağlama konularında hizmet vermektedir.
AGM Akademi, hızla gelişen teknoloji ve değişen dünya koşullarında farklılaşan ihtiyaçlara uygun olarak kurumların ve bireylerin, yetkinliklerini artırmalarına yönelik kurumsal ve bireysel eğitimler düzenlemek üzere faaliyetlerine başlamıştır. Yüz yüze, hibrit, online ve offline eğitimlerimiz, yakın gelecekte ülkemizin köklü üniversitelerinden biriyle yapacağımız iş bilirliği ile güçlenerek devam edecek.
Grubumuzun sunduğu hizmetler, şirketlerin finansal başarılarını artırmalarına, uluslararası alanda rekabet avantajı elde etmelerine ve çalışanların yetkinliklerini geliştirmelerine yardımcı olacak şekilde kapsamlı ve stratejik bir yaklaşımdadır.
2023 yılında Türkiye ekonomisi için neler söyleyebilirsiniz?
Ekonomik açıdan, 2023 yılını seçim öncesi ve sonrası dönem olarak değerlendirebiliriz. Seçim sonrasında enflasyonla mücadele, yeni ekonomi yönetiminin öncelikleri arasında yer aldı. Daha öngörülebilir bir ekonomik model için para politikası kademeli olarak normalleşmeye başladı. 23 Haziran’da başlayan faiz artışları ve kredi politikasındaki seçici yaklaşım, enflasyon üzerindeki baskının azaltılmasını hedefledi. Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program, hükûmetin önümüzdeki üç yılda odaklanacağı dört temel hedefi ortaya koydu: Afet sonrası iyileşme, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi, büyüme ve istihdamın artırılması, sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesi.
Önceki beklentilerin aksine, OVP’de 2023 yılı büyüme tahmini %4,4’e çekildi ve enflasyon beklentisi %65 olarak güncellendi. Kredi ve mevduat faizlerindeki dengeleme, KKM’den kademeli çıkışın da başladığını gösteriyor.
Uygulanan politikaların olumlu etkisi olarak, S&P 30 Kasım’daki değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit etti ve kredi notu görünümünü “pozitif” olarak revize etti. Özetle 2023 yılının; ekonomik açıdan zorluklarla dolu olmakla beraber, uygulanmaya başlanan olumlu politikalarla toparlanma sürecinin önümüzdeki yılın ikinci döneminden itibaren görüleceğini düşünüyoruz.
2023 yılı, çok büyük mücadeleler ve fedakârlıklar ile kurulan cumhuriyetimizin yüzüncü yaşını kutladığımız, cumhuriyet değerlerinden aldığımız güçle yeni yıllara umutla bakmamız için milletimize umut veren de bir yıl oldu.
2024 yılında bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmeleriniz nelerdir?
2023 yılında yavaşlamaya neden olan sıkı para politikaları, 2024’ün ilk yarısında da devam edecektir. Genel kanı olan; 2024 yılında iş dünyası ve toplumumuzun tüm kesimlerinin fedakârlık yapacağı bir yıl olacağı düşüncesine katılıyorum. Dünyada dalgalı ekonomik seyir ve uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler iş hayatını doğrudan etkiliyor. 2024 yılı şirketlerin, üretim süreçlerini optimize edeceği, verimliliğe daha da yoğunlaşmaları gereken bir yıl olacak. Şirketler için; ihracata yönelmek ve bu konuda altyapılarını oluşturmak önemli olacaktır.
2024 yılında, ülkemiz açısından önemli riskler; küresel ekonomik belirsizlikler, enflasyonun yüksek seyretmesi, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve jeopolitik gelişmelerdir. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin artırılması ve ekonomik reformların hızlandırılması ekonomik ve konjonktürel risklere karşı dayanıklı olmak açısından çok önemli olacaktır.
Bankacılık sektöründe ise, seçici kredi politikalarının da devam edeceğini düşünüyoruz. Dünya ekonomisi büyük bir değişimden geçerken mevcutta uygulanmaya başlanan rasyonel politikalar ile Türkiye ekonomisindeki istikrarı arttıracaktır. Uygulanan yeni ekonomi politikaları ile özellikle üretim ve ihracat tarafında bir büyüme gerçekleşeceğini düşünmekteyim. Bu nedenle ihracat pazarındaki gelişmeler ve büyüme beklentileri ülkemizi de yakından ilgilendirmekte. AGM Finans olarak danışmanlığını yaptığımız şirketlere 2024 yılında ihracat danışmanlığı konusunda daha çok destek olacağız.