En Güvenilir online Alışveriş “GittiGidiyor.com”
İnternet üzerinden alışveriş denilince aklımıza gelen ilk sitelerden biri gittigidiyor.com… Sitenin Genel Müdürü Cenk Argın ile online alışverişin merak edilen yönlerini konuşarak MAG okuyucuları için önemli bilgiler aldık.
İletişim teknolojilerinin özellikle son 20 yıldır büyük bir hızla gelişmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teknoloji yoğun bir ortamda, tamamen teknolojik iletişim üzerinden, “market place (pazar yeri)” yöneten biri olarak, son derece olumlu buluyorum tabii ki. Ancak, sosyolojik açıdan baktığımda, özellikle online sosyal mecra kullanımında (hatta tüketimini demek lazım belki de) bir hayli ilginç gelişmeler yaşanıyor.
İnternet üzerinden alışveriş sitesi kurma fikri sizin için nasıl oluştu?
GittiGidiyor.com, Burak Divanlıoğlu, Tolga Kabataş ve Serkan Borançılı tarafından 3 ortaklı bir şirket olarak kuruldu. Lise ve üniversite yıllarından beri arkadaş olan kurucular, 1995’te üniversiteden mezun olduktan sonra, birlikte serbest mimarlık yapmaya başladılar. Daha sonra kendi işlerini kurmaya karar verdiler. Amaçları internet üzerinde, sürekli işleyecek bir iş modeli oluşturmaktı. Bu amaç doğrultusunda 5 Şubat 2001’de GittiGidiyor.com yayın hayatına başladı.
Sizce internet üzerinden alışveriş ne kadar güvenli? Siz bu konuda sitenizde özellikle kredi kartı güvenliği konusunda nasıl önlemler alıyorsunuz?
Ülkemizde kullanıcıların zihninde hala internetten alışverişin güvenilirliğine dair soru işaretleri var. Güven konusunu da kredi kartı ve kişisel bilgi güvenliğiyle ticaretin güvenliği olmak üzere ikiye ayırmak lazım. Kredi kartı ve kişisel bilgi güvenliğine dair endişeler son derece yersiz aslında, çünkü günümüzde bilgi güvenliği uluslararası platformlarda kabul görmüş teknolojilerle sağlanıyor.
Ticaretin kendisine dair güvene gelince, kullanıcılarımıza sunduğumuz en önemli değerlerden biri olan Sıfır Risk® Sistemi’nden bahsedebiliriz. GittiGidiyor’un kurucu ortakları tarafından 1999 yılında bulunan Sıfır Risk® Sistemi, online alışverişi daha keyifli ve güvenli kılan bir ödeme-onay sistemi. İşleyişini kısaca anlatmak gerekirse; alıcı ürünü satın alır, ürün bedeli GittiGidiyor havuz hesabına aktarılır. Alıcının, ürünü teslim alıp onaylamak için 3 iş günü süresi vardır. Ürünü onayladığında, havuz hesabındaki para satıcının hesabına aktarılır. Tabii günümüzde bu para döngüsü adeta sektör standardı haline geldi…
Tüketiciler internet üzerinden alışveriş yaparken sitenizden en çok hangi kategorideki ürünleri tercih ediyorlar?
GittiGidiyor ilk açıldığında, 11 ana kategori altında 30-32 tane ürün satışa sunulmuştu. Şu anda 4 binin üzerinde kategoride, anlık 2 milyonu aşkın satış fırsatıyla ayda 300 bin ödeme işleminin gerçekleşmesini sağlayan Türkiye’nin en işlek alışveriş merkezine dönüştü.
GittiGidiyor’da her gün cep telefonu, fotoğraf makinesi, bilgisayar, giyim ve mücevher ürününden, para, pul, plak, tespih, eski kitap, dergi ve benzeri koleksiyon malzemelerine kadar milyonlarca ürün satışa sunuluyor. En yoğun olarak ürün satılan kategoriler; Dizüstü/Laptop Bilgisayar, PC, Dijital Makine – Kompakt, Kol Saati, Sony Playstation 3, Bot, Çizme, Çanta, Cüzdan, Dijital SLR Makine. Kadınlar giyim & aksesuar, sağlık & kişisel bakım kategorisine daha fazla ilgili gösterirken; erkekler daha fazla elektronik ürünlere (Bilgisayar, cep telefonu, fotoğraf makinesi, video kamera gibi.) ilgi göstermektedir.
Sizi diğer online alışveriş sitelerinden ayıran özellikleriniz nelerdir?
Bugün, 6 milyon kayıtlı kullanıcımız, 500 binden fazla günlük ziyaretçimiz var. Ayda 9 milyon farklı kullanıcı tarafından toplamda 18 milyon kez ziyaret ediliyoruz.
Yayına başladığımız günden bu yana, 10 milyonun üzerinde satış işlemi, Sıfır Risk Sistemi’miz sayesinde sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Sıfır Risk Sitemi GittiGidiyor.com kurucuları tarafından kurulan ve tüm dünyadaki örneklerinden ayrılmamızın en büyük sebebi. Başarımızın en büyük kanıtlarından biri de 39 ülkede faaliyet gösteren, dünyanın en büyük e-ticaret şirketi eBay ile 2007’nin Mayıs ayında kurduğumuz ortaklığımızdır.
Bildiğiniz gibi ülkemizde online alışveriş kavramı son yıllarda yükselişe geçmiş bir kavram. Sizce Türk insanı online alışveriş fikrini benimseyebildi mi?
E-ticaret sektörünün büyümesindeki en önemli faktör, şüphesiz internet kullanıcı sayısındaki artıştır. Halihazırda Türkiye’deki aktif internet kullanıcı sayısı 24 milyon, aktif internet penetrasyonu ise %33 mertebesindedir. Bununla birlikte, nüfusumuzun %68’nin 40 yaşından genç ve 19 milyonunun 14 yaşından küçük olduğunu dikkate alacak olursak, internet kullanıcı sayısında kısa vadede önemli artışlar görmeye devam edeceğimizi kestirmek zor değil. Diğer bir deyişle, Türkiye’nin bu konuda kat edeceği daha epeyce mesafe var. Bugün dünyada en fazla Facebook kullanıcısına sahip 4. ülke; Avrupa’da, internet üzerinde en fazla zaman geçiren ülke olmamız da kısa ve orta vadedeki potansiyelin diğer habercileridir aslında.
Sitenizde bugüne kadar satılması için size teklif edilen en ilginç ürün neydi?
GittiGidiyor.com, Türk insanın hayal gücü sınırları çerçevesinde bugüne kadar birçok ilginç satışa sahne oldu. Bunlardan en bilinen örnek Fantastik Forvet lakabıyla üst lige transfer olmak amacıyla kendini satışa çıkaran bir futbolcuydu. 2008 yılında 6 bin TL’ye alıcı bularak amacına ulaştı.
Bir başka ilginç ilanda ise işinden ayrılan bir art direktör patronların odasına yakın olma özelliği taşıtan masasını satışa çıkardı ve bu ilan gazetelerin insan kaynakları sayfalarında yer almıştı. Verilen ilanla ajans art direktör adaylarının CV’lerini toplamıştı.