Davet Düzenleme
Davet ve misafir ağırlama, öteden beri sosyal yaşamın en önemli unsurlarından biri olmuştur.İyi bir davet düzenlemek, bir meziyettir.Ancak bu sadece bol ikram yapmak ve en gösterişlisini sunmak değildir.
Mevcut şartlar, örf ve adetler, kişinin zevkleri ve olanakları içerisinde en iyisini yapmak demektir.
Bazı ülkelerde örneğin Çin’de davetlerde bolluk esastır. Bazılarında ise incelik ve zarafet önceliklidir. Ancak bolluğa riayet ederken incelik ve zarafeti ön plana atmamak gerekir. Bunlar arasında bir denge olması arzu edilen bir durumdur.
Bir davetin başarılı geçmesi sadece davetin sahibinin incelik ve titizliği ile olmaz. Bunda davetlilerin de çok büyük katkıları vardır. Örneğin bir davetlinin berbat kıyafeti, bir diğerinin dengesiz davranışları ve birinin de fazla içerek etrafı rahatsız etmesi; ev sahibi istediği kadar iyi hazırlanmış olsun davetin başarısız geçmesine neden olabilecek davranış biçimleridir.
Her davetin bir vesilesi olmalı ve bu davetiyede mutlaka belirtilmelidir. Durup dururken sebepsiz yere davet verilmez.
Varsa onur konuğunun ismi davetiye kartının üst kısmına yazılarak davetlilere önceden bilgi verilmesi sağlanmış olur.
Davetli seçimi de çok önemli bir husustur. Davetlilerin birbiri ile uyumlu olması, davetin başarısı için şarttır. Davetli listesinin resmi ve sosyal statüleri uyumlu, fakat öncelik bakımında birbiriyle fazla çatışmayan çeşitli görev ve mesleklerden, sanat dallarından seçilerek oluşturulması gerekir. Birbirine çok yakın statü ve seviyedeki konukların davet edilmesi, başta oturma düzeni olmak üzere, diğer konuklarda da sorun çıkarabilir.
Davetliler arasında kadın-erkek sayısı bakımından makul bir denge sağlamalıdır.Onur konuğu ve hatırlı kişiler bizzat ziyaret edilerek davet edilir. Bu ziyarette ayrıca davetin tarihi üzerinde de anlaşma sağlanır.
Onur konuğu daima birinci durumda olan kişidir. Bu nedenle onur konuğundan daha kıdemli, daha yüksek statülü konukların davet edilmemesine özen gösterilmelidir.
Davetiye kartı gönderilirken, tüm davetlilerin bir listesinin eklenmesi gerekli olmamakla beraber, davetlilerin kimlerle beraber olacağını bilmeleri bakımından fayda sağlar ve saygılı, ince bir davranıştır.
Eğer davet sahibi iseniz daha önce sizi davet edenlere öncelik tanımalısınız. Ancak davetine karşılık vermeyi düşünmediğiniz kişilerin davetini siz de baştan kabul etmeyiniz.
Katıldığınız bir davete aynen karşılık vermek mecburiyetiniz yoktur. Bir akşam yemeğine katıldıysanız, yemek sahibini bir kokteyle davet ederek karşılık verebilirsiniz.
Nasıl Davet Edilir?
Davetler bizzat veya yazılı olarak yapılır. Bir davetin hangi yoldan yapılacağı; davetin niteliğine, davetlilerin statü ve kişiliklerine, davet sahibi ile davetlilerin yakınlık derecesine ve çağırma tarihi ile davet tarihi arasındaki süreye bağlı olarak değişir.
Bizzat/sözlü davet, davetiye gönderilmesi gerekmeyen, özel nitelikli faaliyetlere katılan yakın konuklar için kullanılır. Bu ya telefonla ya da yüz yüze yapılır. Davetin niteliği ne olursa olsun hatırlı kişiler ve onur konuğu bizzat ziyaret edilerek davet edilir.
Davet bir onur konuğu onuruna veriliyorsa sözlü davetle bunu da belirtmek gerekir.
Sözlü davet türünde dikkat edilmesi gereken husus; davetin şekli, yeri ve saati hakkında tereddüde yol açmamaktır. Açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca davetin niteliği de açıkça belirtilmelidir ki konuklar sonradan düş kırıklığına uğramasınlar. (İçkiye davet edilmiş bir konuğun, akşam yemeğine davet edildiğini zannetmesi gibi.)
Sözle yapılan davetlerin unutulma olasılığına karşı ayrıca bir hatırlatma kartı ile teyit edilmesi de nazik bir davranıştır.
Çaylar, arkadaşlar arasındaki ufak çaplı yemekler, kokteyl, partiler, yemek sonrası içki, yıl dönümü ve doğum günü partileri, restoranda yemek ve piknik gibi davetler sözle yapılır. Yazılı davetiye kartı şart değildir. Ancak çok fazla kişinin çağırılmasını düşünüyorsanız, sözlü davetle başa çıkılamayacağından yazılı davet etmenizde yarar vardır.
Basılı davetiye kartları iki çeşittir:
Birincisi, milli günler gibi vesilelerle hazırlanan ve sadece davet edilecek kişinin isminin yazılacağı satırın çok açık bırakıldığı davetiyelerdir.
İkincisi ise, çok amaçlı olarak kullanılan davetiye kartlarıdır. Bunda davet edilecek kişinin ismi, davetin çeşidi, tarih ve saat yerleri açık bırakılır. En çok kullanılan davetiye türü budur.
Yazılı, basılı davetiye kartlarında en önemli husus davete katılıp katılmayacağının bildirilmesidir. Davet sahiplerinin en çok öğrenmek, bilmek istedikleri bu konudur. Özellikle resmi davetlerde bu daha da önem kazanmaktadır. Bu maksatla basılı davetiye kartlarında üç sembol vardır. Bunlar:
LCV/(R.S.V.P.) “Lütfen Cevap Veriniz”: Davete katılsanız da katılmasanız da, olumlu veya olumsuz bir cevap mutlaka vermelisiniz. Davet sahipleri için bu husus oturma planlarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için özellikle resmi, oturmalı akşam yemeklerinde çok önemlidir. Nikah davetiyelerinde LCV bulunmaz, düğün davetiyesinde bulunabilir. Cumhurbaşkanının davetiyesinde LCV bulunmaz.
Sadece Mazeret (Regrets Only): Davete katılmayacak olanların bildirmesi gerekir. Katılacakların bir şey yapması gerekmez.
Hatırlatma (To Remind): Önceden sözlü olarak katılacağını bildiren kişiye gönderilen davetiyeye yazılır. Davetiyeyi alan herhangi bir işlem yapmaz.
Davetlerde Ev Sahiplerinin Görevleri
Her davete hakim olan belli başlı üç unsur vardır. Bunlar; doğal bir dostluk, konukseverlik ve konukları onurlandıracak davranışlardır. Ev sahiplerinin başta gelen görevi, bu üç unsuru davetin tüm aşamalarında dikkatle ve eksiksiz olarak yerine getirmektir.
Davetlileri karşılamak, birbiri ile tanıştırmak, hepsiyle tek tek ilgilenmek, hal hatır sormak ev sahibinin öncelikli görevidir.
Dolaşırken ev sahibi ve sahibesi ayrı ayrı gruplarda olmalıdır.
Ev sahipleri bütün konuklarını eşit seviyede görmeli ve hepsine eşit muamele yapmalıdır. Belli kişilerle ilgilenerek diğerlerini ihmal etmek görgüsüzlüktür. Ancak ev sahiplerinin yaşı ve mevkisi itibari ile bazı konuklara daha fazla ilgi göstermesi davetliler tarafından anlayışla karşılanmalıdır. Keza onun konuğunun olduğu davetlerde de ev sahibi, ona, usulüne uygun olarak diğer davetlileri üzmeyecek şekilde ayrıcalıklı muamele yapabilir.
Ev sahipleri onur konuğunu tekellerine almamalı, onun diğer konuklarla da tanışma ve sohbet etmesine olanak sağlamalıdır.
Bir davette sıkıldığı görülen ve yalnız kalan bir konuk, ev sahibesi tarafından başka bir gruba tanıştırılarak sohbete katılması sağlanmalıdır.
Ev sahibi, bir konuğu diğer konuğun rahatsız edici ve saygısız davranışlarından korumalıdır.
Ev sahipleri daima güler yüzlü, neşeli, ilgili ve kibar olmak durumundadır. Telaşlı olmamak ev sahibine yakışan bir davranıştır.
Davet kuralları önemli olmakla beraber, onların esiri de olamamak gerekir. Zaman zaman ev sahiplerinin kuralları yumuşatıcı ve esnek davranışları davete renk katar.
Aşırı ilgi konuğun canını sıkabilir.
Davette sohbetinden hoşlanılan konuklar varsa, bunların etrafında beş altı kişilik gruplar oluşturularak genel çerçevede sohbet sağlanmalıdır.
Özellikle resmi davetlerde, ev sahiplerinin en önemli ve kritik görevlerinden biri, konukların masalarına, protokole ve yerleşik geleneklere uygun olarak oturtmaktır. Bu konuda yapılacak ufacık bir yanlışlık, bir ihmal çok güzel bir yemeğe başarısız bir başlangıç yapılmasına sebep olur, hata ve ihmalin büyüklüğüne göre konuk sizi protesto ederek yemeği terk etmek suretiyle mekandan bile ayrılabilir. Böyle bir duruma düşmemek ve günlerce hazırlandığınız bir davete yazık etmemek için çok dikkatli olmak zorunluluğu vardır. Bu nedenle ev sahipleri görevlilere ve yardımcılarına güvenmeyip çok özel davetlerde bizzat kendi gözleriyle görmelidirler.
Sahip olduğunuz statü, görev ve makam itibariyle uygun olmayan bir davranışla karşılaşıldığında bunun nasıl protesto edilebileceği başka bir yazıda incelenecektir.
Saygılarımla.