Yazı Uğurlarken
Çalışkan bahçesever, sonbaharın bu ilk ayı ile yoğun çalışmalarına devam edecek, çiçeklerinin isteklerine kulak verecektir. Bahçede temizlik yapma ve yeni misafir çiçeklere yer açma vakti geldi…
Sonbahar Bakımı
Tek yıllık çiçekli bitkiler artık solmaya başladı. Ya yaprakları sarardı ya da canlılıklarını kaybetmeye başladılar. Eğer bitkileriniz canlıysa, solan kurumuş yapraklarını temizleyip biraz da sıvı besin verirseniz bir süre daha beraberliğiniz devam edecektir. Çalı türü açan çok yıllık çiçekli bitkilerin solan çiçeklerini kesmeye devam edin. Onlar da sonbaharın ikinci ayına kadar çiçek vermeye devam edecek, içinize heyecan katacaktır.
Gülleriniz sıcaklıkların azalması ile yeniden tomurcuklanacak. Ama unutmayın bu tomurcuklanmanın devamı için tüm solmuş gülleri üçüncü gözün dibinden kesmeniz lazım. Küçük bir budama sihirli değnek etkisi yaratacaktır. Hem gelecek sene hem de bu sene için güllerinizin kuvvet kazanmasını sağlayacak.
Gelelim bahçenizin toprağını bakıma almaya…
Öncelikle tüm bahçe alanınızı tırmıkla temizleyin. Böylece gelecek ay dikeceğiniz lale, sümbül soğanlarına uygun toprak hazırlamış olacaksınız. Yabani otları temizlenmiş hatta gübrelenmiş toprak, bitkilerinizin baharda açması konusunda yüzünüzü güldürecektir.
Bahçe begonyası, sardunya gibi kışın dondurucu soğuklarına dayanamayacak bitkilerinizin kök çevresindeki toprağını konik şekilde sökerek çıkarın, saksılara dikin. Sıcaklığı 10 dereceyi düşmeyen yerler yaşamaları için idealdir. Bahçenize kışın renk katacak çuha, nergis ve süsenler dikebilirsiniz.
Çimleriniz ne durumda?
Gelecek seneye güçlü çimlerinizin olması için Eylül ayının ikinci yarısından itibaren çimlerinize yama yapıp gübreleyebilirsiniz. Kışın kar suyunun etkisi ile güçlü çimleriniz çıkar. Mantar hastalığı varsa mutlaka ziraat mühendislerine baş vurmanızı öneririm.
Hanımeli- Düzensiz büyüme gösteren bu güzel kokulu bitkiyi ana gövdesine yakın, iç içe geçmiş ince dalları da gövdenin dip kısmından budayarak gençlik aşısı yapabilirsiniz.
Begonvil- Mor begonvillerin kuruyan çiçeklerini basınçlı suyla temizlerseniz 15 gün sonra tekrar açmasını sağlarsınız. Ama bu süreç içerisinde sakın su vermeyin ki çiçeklenme bol olsun. Biçimsiz uzayan dalların mutlaka budanması gerekir yoksa kalınlaşacak ve kesilmesi zorlaşacaktır.
Hepinize şimdiden kolay gelsin sevgili bahçeseverler…