© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

Tekne Mutfağı

Tekne Mutfağı

Her ne kadar kış yüzünü göstermeye başlasa da Güney’de hala denize girilebiliyor, teknenin tadı daha fazla çıkarılabiliyor. Sadece tek bir farkla, koylardaki restoranlar Kasım ayı itibariyle kapandığı için yemekler artık teknede pişiriliyor! Hal böyle olunca biraz tekne mutfağından, pişirilmesi kolay bazı yemeklerden bahsetmek istedim.

Özellikle yelkenli teknelerde yemek yapmak son derece meşakkatli bir iştir. Bir kere mutfak dediğiniz alan küçüktür. İki göz ocak, bir fırın, küçük bir buzdolabı ve bir tezgah! Seyir halinde tekne çamaşır makinesi misalidir. Çalkantıdan bırakın yemek yapmayı, oturamazsınız bile. O zaman menü çabuk ve pratik yemeklerden oluşturulmalıdır. İyi bir planlama ile alışveriş yapmadan seyre çıkılmamalıdır.

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi sucuklu yumurtadır bizim için. Ancak uzun bir seyre çıkacak olursak hafif bir şeyler yemeyi tercih ederiz. Yoksa mide bulantısı kaçınılmaz olabilir! Alternatif olarak fırında peynirli ekmek, yeni demlenmiş çayın yanında keyif verir. Hiç olmadı domates, peynir, ekmek ve zeytindir menümüz.

Öğle yemeklerinde sandviç ya da en pratik denizci yemeği olan makarnadır tavsiyemiz. Dilimli kaşar ve çedar peyniri, hardal ve mayonez sürülmüş ekmeğin içine yerleştirilir, ortasına jambon konur. Dileyen marulla renklendirir. “Ton balığı – turşu birleşimi bir başka sandviç çeşididir. Ketçap, hardal ve mayonez üçgeninin arasına haşlama sosis ise son önerimizdir.

blank

Makarna, sizin hayal gücünüzle renk bulacaktır. Salata çeşitlerinden soslulara kadar birçok çeşit pişirebilirsiniz. Gelin bir iki tarif de verelim!

Makarna Salatası


250 gr makarna
2-3 kaşık yoğurt
1-2 kaşık mayonez
1 bardak haşlanmış bezelye
1 bardak haşlanmış havuç

2 salatalık
2 salatalık turşusu
½ limon suyu
isteğe bağlı olarak 2-3 diş sarımsak
Tuz ve nane

Makarnayı haşlayın. Suyunu süzüp üzerine biraz su dökün. Bir kasenin içinde
yoğurt, mayonez, sarımsak, limon suyu ve naneyi karıştırın; makarnanın
üzerine ekleyin. Salatalık, salatalık turşusu ve havucu küçük küçük doğrayın; bunları da makarnanıza ilave edin. Bezelyeleri de içine atınca hepsini bir güzel karıştırın.

Sebzeli Ton Balıklı Spagetti

(4 kişilik tarif)

1 kutu 160 gramlık “Superfresh” ton-klasik

1 paket çubuk makarna (spagetti)

2 adet kuru soğan

6 çorba kaşığı sıvı yağ

3 adet domates

1 su bardağı bezelye

1 su bardağı mısır

½ su bardağı sıcak su

Tuz

Karabiber

Spagettiyi bol tuzlu suda haşlayın. Kevgire alıp süzün. Soğanı yemeklik doğrayın. Sıvı yağı kızdırın ve soğanı ilave edip pembeleşene kadar kavurun. İçine kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domatesleri, bezelyeyi ve mısırı ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Sıcak suyu ilave edin. Ateşi kısıp kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. İnmesine yakın yağı süzülmüş ve ufak doğranmış ton balığını ilave edin.

Makarnaları tabaklara böldükten sonra hazırladığınız sosu üzerlerine dökerek servis yapın. Sıcak sıcak yemeyi ihmal etmeyin!

Midyeli Makarna

(4 kişilik tarif)

60 adet ayıklanmış midye 


3 adet kuru soğan 


4 adet domates


4 diş sarımsak 


1 su bardağı sıcak su 


½ kilo paket fiyonk makarna 


Tuz ve karabiber

Bir tencerede sıvı yağı kızdırın. Soğanı doğrayıp tencereye ilave edin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Sarımsakları küçük doğrayın, onu da ilave edin. Domatesleri de doğrayıp soğanlara ilave edin. Kapağını kapatıp domatesler yumuşayana kadar pişirin. Yumuşamış domatesleri bir çatal veya tahta kaşık yardımıyla iyice ezin. Midyeleri de tencereye koyun ve pişirin. Midyeleri dışarı, ayrı bir kaba alıp içlerini ayıklayın. Tuzunu ve karabiberini serpip karıştırın.

Makarnaları ilave edin. 1 bardak sıcak su katıp karıştırın. Kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Arada makarnanın suyunu kontrol edin. Eğer makarnalar pişmeden çekmişse azar azar su ilave edin. Sıcak servis yapın!

Denize çıkıp balık tutmamak da olmaz. Mesela biz geçen hafta birkaç akya, bir lagos, biraz palamut, bir de lambuka tuttuk. Tabi bilinçli avcılar olarak1 kilo altındakileri tekrardan denize bırakmayı ihmal etmiyor, karnımızı doyuracak miktarda avlanıyoruz.

Peki bu balıkları avladıktan sonra nasıl muhafaza ediyoruz, balığın tazesini nasıl anlıyoruz, ne gibi yemekler pişiriyoruz?

Balık uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez. Tazeyken veya tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gerekir. Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir.

Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Gözleri parlak ve dışı bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.

Derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir.

Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.

Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir.

Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.

Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.

Balığın alınması kadar saklanması da çok önemlidir. Balıklar genelde oda sıcaklığında 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.

Madem tuttuğumuz balığı bir an evvel tüketmemiz gerekiyor, o zaman bakalım neler pişirebiliyoruz?

Balık Köftesi

300 gr. kılçıksız balık eti


2 dilim tost ekmeği


2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz


1 adet soğan


Kırmızı biber,
kimyon,
tuz,
un


1 adet yumurta


30 gr. Margarin

Balık etini kaynar suya atıp 2 dakika haşlayın. Soğanı rendeleyin, ekmek dilimlerinin kabuklarını kesip su ile ıslatıp sıkın. Balık eti, soğan, ekmek, maydanoz, yumurta ve baharatları tuz ekleyerek yoğurun. Küçük köfteler halinde yuvarlayın ve una bulayıp tavada kızartın.

Kağıtta Palamut

4 adet palamut

6 adet soğan

Ayçiçek yağı

Limon

Maydanoz

Tuz

Alüminyum kağıt

Balıkları ayıklayıp yuvarlak doğrayın. Alüminyum kağıda dizin. Tuzlayıp yağlayın. Soğanları halka şeklinde doğrayın. Maydanozu, limonu, dilimleyip serin ve kağıdı kapayıp fırına verin. 45 dakika pişirin.

Levrek Buğulama

(4 kişilik)

1 kg levrek

4 adet domates
100 gr. mantar
2 diş sarımsak
2 dilim limon
1 çorba kaşığı beyaz şarap
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı domates sosu
3 adet sivribiber
5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
Karabiber, kekik, tuz

Levrekleri temizleyip iki yanından fileto çıkartın. Domatesleri rendeleyin. Mantarları limonlu suya yatırın. Derince bir borcam kaba levrek filetoları yerleştirin. Üzerine rendelenmiş domatesleri ve mantarı yayın. Sarımsak, beyaz şarap, domates sosu, kekik, tuz, karabiber, yeşil biber, kıyılmış maydanoz ve tereyağını ekleyin. Üzerine limon dilimlerini yerleştirin. 170 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Suyuna da ekmek şamandıraları bırakmayı ihmal etmeyin!

Mayonezli Balık Çorbası
(4 kişilik)

1/2 kg balık (tercihan kırlangıç veya iskorpit)
1 baş soğan
2 adet defne yaprağı
½ demet maydanoz
3-4 diş sarımsak
1/4 kavanoz hazır mayonez
Tuz, kırmızı pul biber

Tencereye 5-6 bardak su, defne yaprağı, ayıklanmış maydanoz, bir baş bütün soğan ve balığı koyup 15 ila 20 dakika kaynatın. Balığı kevgirle sudan alıp derisini, kılçıklarını ayıklayın, kuyruğunu ve kafasını ayırın. Ayıkladığınız parçaları temiz bir tülbente sarıp suya iade edin ve 1 saat kadar kaynatın.

Mayoneze dövülmüş sarımsakları ilave edip karıştırın. Kırmızı biberle balık suyunu yavaş yavaş ekleyip karıştırmaya devam edin. Balıkları da ilave edip kaynatın. Ancak bu çorba bir defada tüketilmelidir, beklemeye gelmez!

Tabi bu tariflerin yanı sıra hazır mantı, köfte-piyaz, bulgur pilavı-ayran, püre-et, mantarlı tavuk, patlıcan kebap, kuru fasulye/nohut pilav, bezelye gibi yemekler teknelerde rahatlıkla hazırlanabilir. Hele hele her Türk genci gibi biraz mangala ilginiz var ise tekneler için özel tasarlanmış mangalı teknenize monte edebilir, tuttuğunuz balığı neredeyse canlı canlı mangaldan yiyebilirsiniz.

Hadi afiyetler olsun!

 

Yazar Hakkında /

Yazarımız hakkında kısa özgeçmişi çok yakında sayfamızda olacaktır.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.