© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

İstanbul’un Ruhu, Kalbi, Göz Bebeği Contemporary İstanbul

İstanbul’un Ruhu, Kalbi, Göz Bebeği Contemporary İstanbul

İstanbul dünya küresinin merkezidir. İstanbul’a bu sıfatı veren olgulardan biri de dünyada sanatın ve sanatçıların bir araya gelip, eserlerini yüzlerce, binlerce yıllık mekânların auraları ve enerjileriyle harmanlayabildikleri merkezî bir odak olmasıdır. Bu konuda da Cİ, yani Contemporary İstanbul,
bu birleşimin hayati bir organıdır.

Her sene, ne zaman yapılsa şehirde büyük beyaz parlak bir ışık yanar. Bir telaş, bir yarış başlar zamana karşı. Sayın Ali Güreli ve bünyesindeki yüzlerce genç, dinamik, çalışkan, pırıl pırıl insanlardan oluşan bu ekip, geceli gündüzlü çalışırlar Cİ için. Dünyanın dört bir yanından paha biçilmez eserler ve sanatçıları, sanat galerileri akın akın gelirler İstanbul’a bu saygın uluslararası sanat fuarına katılabilmek için. Bu yıl on dokuzuncu edisyonu yapılan uluslararası sanat fuarı küresel çapta 2006 yılında kuruldu. Senelerden aksatmadan takip ettiğim bu fuarda yerli ve yabancı sanatçılar, akademisyenler bir araya gelerek sanat, markalar, iletişim ve kıtalararası kalıcı iş birlikleriyle olağanüstü bir güç merkezi oluşturuyorlar. Cİ kendisine, İstanbul’un ve Türkiye’nin uluslararası sanat arenasındaki algısını güçlendiren önemli bir yumuşak güç dese de, ben sürekli takip ettiğim için, geçen yıllar zarfında giderek nasıl büyüdüğüne, daha da köklenerek güçlendiğine ve kendi mecrasında devleştiğine şahit olmaktayım. Cİ’nin kurucusu iş insanı, turizmci, koleksiyoner Sayın Ali Güreli ile birlikte çalışmak; onunla Cİ’de çalışan bu gençler için bir marka olmaktır ayrıca.

Cİ’nin bünyesine topladığı eserler ve sanatçılarının yanı sıra fuarın yapıldığı mekân da olağanüstü önemli ve değerli. Contemporary’nin, İstanbul’un eşi benzeri olmayan tarihî mekânlarında yapılmasını tercih edenlerdenim. Tarihî bir mekân sanatla, sanatçılarla ve eserlerle birleşince; oluşan aura, fuara katılanları resmen büyülüyor.
Ana sponsoru Akbank olan Cİ’nin en muazzam yeri Haliç’teki tarihî tersane binasında olan serileri. Eskiden gemilerin çekildiği tersane binasını keşfetmek, onarmak, böylesi bir hâle getirmek de başka bir dehaydı. Sanatçı Kazım Karakaya’nın başka bir boyutun insanı ve kedisi ikilisinden oluşan büyük metal heykelleri Haliç’in hemen kenarında suya konmuştu. O sene -ve bence İstanbul denince- akla gelen en ikonik görüntülerden biri oluşmuştu orada.

On dokuzuncu edisyonunda iki ayrı salona ayrılmıştı sergi. Biri yeni açılan Rixos Tersane otelinin içindeydi. Diğer bölümü, eski taş tersane binasındaydı. Normal salonlarda yapılan Cİ, tarihî binalarda olanların ruhunu yakalayamıyor ama bunda da Rixos’un etkileyici ambiyansı -ki oteli başka bir yazımda anlatabilirim- muazzam olmuş, bahçesi ve çimenlere yayılmış büyük heykelleriyle çok etkileyici bir ambiyanstı. Organizasyon A’dan Z’ye mükemmeldi. Çalışan gençler son derece güler yüzlü ve çözüm odaklı, pratik ve yardımcıydılar. Motivasyonları çok yüksekti. Contemporary İstanbul, dünyanın farklı ülke ve bölgeleri arasında kültürel alışverişte büyük rol oynuyor. Fuarın geceleri de ayrı etkinliklerle dolu geçiyor. Farklı markalar İstanbul’un yine değişik mekânlarında yemek davetleri veriyor. Gerek fuara gerekse yemeklere, farklı akademisyen ve konuşmacılar katılıyor. Tüm organizasyonlar son derece yoğun ve etkileyici içerikleriyle katılımcılara unutulmaz anlar yaşatıyor. İlk iki günü VIP davetlilere ayrılan serginin ilk gecesinde Rixos Tersane’de bir de gala yemeği verildi.

Cİ uzun ömürlü ortaklıklara değer veriyor. Her yıl önemli markalarla iş birlikleri yapıyor.
Bu bağlamda Cİ fuarları, sergileri, dijital platformları, içerik girişimleri ile uluslararasındaki uygun kitleler arasında kalıcı ilişkiler kurmak için muazzam bir platform görevi görüyor. Cİ mükemmellik tutkusuna sahip bir fuar ve ancak böyle markalarla ortaklık kuruyor. Ortaklıklarında, özel sanat komisyonlarından, içerik odaklı gösterimleri desteklemeye ve özel sanat programları oluşturmaya kadar uzanan aktivasyonları var. Cİ’nin sanat seçimi, küratörlü özetler, prodüksiyon bütçesi projeksiyonları dâhil olmak üzere çok kapsamlı galeri, sanatçı ve danışmanlık hizmetleri var. Bu hizmet ağları her çeşit ortaklığa hitap eden bir hizmet yelpazesine sahip.

On dokuzuncu edisyonuna on dört ülkeden elli galerinin katılımıyla gerçekleşen Contemporary İstanbul’un ve Sayın Ali Güreli’nin, başta İstanbul ve Türkiye’ye olmak üzere sanat dünyasına ve Türkiye’nin en üst düzeyde bilinirliğine olan katkısı sonsuz düzeyde. Her yeni bir Cİ’nin tarihi yaklaştıkça kalbimdeki sevinç, mutluluk, gurur büyüyor… Bir sonraki Contemporary İstanbul’u sabırsızlıkla bekliyorum.

Yazar Hakkında /

Ankara doğumlu olan Sinem Yıldırım; ilk, orta ve lise eğitimini İzmir'de tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunudur. Çeşitli dizi ve yapımlarda yer almıştır. İki kız çocuğu annesidir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.