© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

Sağlıklı Fast Food Olur mu ?

Sağlıklı Fast Food Olur mu ?

Son dönemde zamana karşı yarışarak besleniliyor. Sadece hızlı değil aynı zamanda da lezzet ağırlıklı beslenme ön plana çıktı. Artık çocuklara ıspanak yedirmek, ayran içirmek, sebze çorbası  tükettirmek neredeyse imkansız hale geldi. Varsa yoksa hamburgerler, pizzalar, kolalar, ağır tatlılar, kızartmalar, kebaplar, pilavlar, makarnalar… Sadece gençler değil artık erişkinler de hızlı ve sağlıksız beslenme yollarını tercih eder oldular…

Pek çok hastalığın özellikle hatalı beslenme, fazla kilo ve stresle ilgili olduğunu düşünürsek sağlıksız fast-food beslenmesini nasıl ciddi hastalıklara doğru gidebildiğini daha iyi kavrarız. Bugün piyasada satılan patates kızartmalı, mayonezli ve yanında bir adet şekerli meşrubatla hamburgerden oluşan  bir basit öğünün kalorisi yaklaşık olarak 1200-1300 kcal civarındadır. Üstelik bu büyük boy hamburger kızartması değildir. Sadece orta boydur. Vitamin değeri düşük, glisemik indexi ve kolesterolü yüksek bir öğündür. Genç bir erişkin kadının normalde günde 1600-1800 kkal alması gerektiğini düşünürsek böyle bir menü ile neredeyse günlük kalori ihtiyacının çoğunu sağlıksız bir şekilde aldığını  görürüz. Piyasada satılan bir porsiyon kalın hamurlu orta boy karışık pizza yanında kolalı meşrubat ile beraber yaklaşık 1800-1900 kkal içermektedir. Üstelik korkunç bir yağ bombardımanı ile beraber. Yani sadece orta boy kalın hamur pizza ve meşrubat erişkin bir kadının günlük kalori ihtiyacını dolduruyor. Sadece bir porsiyon yoğurtlu ve tereyağlı İskender yine yanındaki meşrubatla birlikte yaklaşık 1250 kkal’dır. Ayakta koşturarak yenen hazır kekler, ekmek arası dönerler, yağlı dürümler derken aslında damarlarınızı hızla yaşlandırdığınızı, kanser riskinizi arttırdığınızı, yüksek tansiyona şeker hastalığına, iktidarsızlığa davetiye çıkardığınızı biliyor musunuz? Daha da kötüsü aslında çocuğunuzu sağlıksız fast-food ile ödüllendirdiğinizi zannederken aslında ona kötülük yaptığınızın farkında mısınız?

Kendinizi ve ailenizi erken yıpranmaktan ve yaşlanmaktan, olumsuz hastalıklardan korumak istiyorsanız ve kendinizi seviyorsanız yapmanız gereken sağlıksız fast food’dan mümkün olduğunca kaçınmak ve artık sağlıklı fast food döneminizi başlatmak. Çünkü maalesef halkımızın çoğu fast food tarzı beslenmeyi seviyor. Dolayısıyla yapmamız geren artık fast food tarzı beslenmeyi sağlıklı bir beslenme şekline dönüştürmek.

Büyük tıp alimi Hipokrat “yediklerimizin ilaçlarımız, ilaçlarımızın da yediklerimiz” olduğu konusunda daha o zaman büyük bir öngörüde bulunmuştur. Günümüzde bu gerçekten iyice doğrulanmış durumda. Sağlıklı beslenen kişilerde daha sağlıklı bir beden görülüyorken aksi durumlarda ise çok ciddi, başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere sıkıntılar çıkabiliyor. 2012’de bilinçlerde ciddi değişikler yaşanacağını göz önünde bulundurursak artık eski kalıpları kırmanın ve hastalanmadan pozisyon almanın zamanı geldi diyebiliriz.

Sağlıklı fast food anlayışında hangi gıda ve maddelerden uzak durmalı?

• Trans yağlar; trans yağlar özellikle ısıtıldığında hidrojene olup kalp ve damar sağlığı için tehlike oluşturan yağlardır.

• Glisemik indexi yüksek yiyecekler; bunların başında da beyaz un ve beyaz şeker gelir. Bu maddelerden yapılan unlu mamuller, hamur işleri, pizzalar, börekler, mantılar, makarnalar gelmektedir.

• Kızartmalar; özellikle yağda kızarmış et, tavuk, balık, patates gibi…

• Fazla miktarda oda ısısında donmuş durumda olan doymuş yağlı yiyecekler…

• Mevsim dışı yiyecekler; kışın domates yazın kereviz veya brüksel lahanası yemek gibi.

• Koruyucu katkı maddeli bazı yiyecekler; her koruyucu katkı maddesi zararlı değildir. Örneğin zerdeçal da bir katkı maddesidir ancak zararlı değil hatta faydalıdır. Her koruyucu katkı maddesi E’ler zararlı sanmayın ancak bunları araştırıp zararlı olanlarına dikkat ederek kullanın.

• Şeker eklenmiş ve asitli içecekler; kan şekerini birden ve çok hızlı fırlatarak şişmanlığa giden yolda sorun yaratabilirler.

• Tekrar ısıtılıp satılmayıp, tekrar depolanan yiyecekler…

Hiç sağlıklı fast food olur mu?

Pek çok kişinim zihninde fast food ve sağlıklı beslenmenin bir arada oturmadığını hisseder gibiyim. Oysa bazı rötuşlarla kilo kontrolü, hatta sağlık kazanmak için siz de sağlıklı yemekler hatta sağlıklı fast food yapabilir ve bu tarz beslenme ile daha sağlıklı olabilirsiniz.

Sağlıklı fast food kavramında neler olmalı?

Tam tahıl ürünleri; tam buğday, tam çavdar gibi her türlü tahıl ve bu tahıllardan elde edilen unlarla yapılan unlu mamuller.

• Başta zeytinyağı olmak üzere doymamış sıvı yağlar.

• Mevsiminde yetişen sebze, meyveler ve iyi tarım ürünleri (maalesef şu an hakiki ekolojik ve organik beslenme mümkün değil. Çünkü GDO bulaşması elektromanyetik kirlilik, ağır metaller, denizde ve karada yayılmış durumda. Ama en azından iyi ve organik tarım ürünleri tercih edilmeli.)

• Beyaz şeker yerine doğal tatlandırıcılar, agave, steviya, hurma suyu gibi…

• Daha çok sebze ve meyve çeperli gıda bakliyat ama daha az yağlı kırmızı et ve az yağlı hayvansal ürünler.

• Kızartma yerine özel teknikler kullanarak ızgarada, fırında, saçta, özel ev aletleri ile yağsız veya pişirme spreyleri ile yağsıza yakın pişirme

• Glisemik indexi düşük vitamin-mineral oranı besin değeri yüksek %100 meyve suları, kefir, az yağlı süt ürünleri, bitki çayları, özel hazırlanmış bitki çayları gibi sağlıklı içecekleri tercih etmek.

• Evinize sağlıklı ve lezzetli yemek pişirmeyi öğreneceğiniz yemek kitabı almak. Örneğin; Doğan Yayıncılık “İlaç gibi yemekler” kitabı gibi…

Tabi sadece olaya maddesel veya bedensel yaklaşmamalı ruhumuzu da fast food beslenme ve kirlenmeden korumalıyız. Gün içerisinde başkalarının dedikodusunu yapmak, başkalarının hakkını yemek, aşırı hırs, öfke, kıskançlık, nefret, diğer canlıların yaşam hakkına saygı göstermemek, küfretmek, doğayı kirletmek gibi anlık negatif enerji çıkartan ve ruhsal boyutunuza negatif enerji yüklemesi yapan, ruhu kötü besleyen olaylardan da kaçınmak lazım. Ruhumuzu da güler yüzle karşımızdakine selam vererek başkaları için iyi dileklerde ve hayır duasında bulunarak hayvanları da kışın yiyeceksiz, yazın susuz bırakmayarak, sıraları bozmayıp, yalan konuşmayıp karşımızdaki insana da sevgi ve olumlu enerjiler göndererek de ruhumuzu iyi bir şekilde beslemeliyiz. Hatta günümüzde çok yaygın olan sağlıksız fast food tarzı anlık lezzet veren ama hemen parlayıp sönen ilişkilerden de korumalıyız. Artık sadece karşı cinsle değil toplum içerisinde pek çok kesimin birbiri ile ilişkisi sağlıksız fast food tarzı ilişki oldu. Anında tüketiliyor. Sonra ise mideye oturuyor ve gaz yapıyor.

Büyük şehirde yaşıyorsanız, sağlıklı kilo vermek istiyorsanız veya lezzetli ama sağlıklı, diyet ama lezzetli beslenmek istiyorsanız artık ülkemizde de bu konuda bir seçenek var. İster evinize günlük, haftalık, aylık beslenme programlarıyla isterseniz de bizzat yerinde yiyerek sağlıklı fast food tarzı da beslenebileceğinizi hiç düşünür müydünüz?

Kabızlığa karşı kek, şişmanlatmayan çikolata, diyet pizza, diyet kebap, organik tam çavdar ekmeğine sağlıklı hamburger, yağsız patates kızartması, ödem sökücü çay, bronzlaştırıcı çorba, zayıflamaya yardımcı lahana detoks çorbası, afrodizyak salata, sağlıklı bakliyat köftesi ve daha pek çok lezzetli ve sağlıklı yemekleri artık yiyebilmeniz ve evinize getirtebilmeniz mümkün.

Size birkaç tane yemek tarifi veriyorum. Arzu edenler bu yemekleri kendileri evde deneyebilirler veya “Kür Sağlıklı Yemekleri”ni Levent Metrosu’na yakın “Çarşı Pazar”da bizzat tadabilirler. Bir uzman doktor, diyetisyen ve şefin beraberce titiz çalışmalarla hazırladığı “KÜR gibi yemekler” sağlıklı fast food anlayışını ülkemizde başlatacak gibi görünüyor…

Lahana Detoksu Çorbası

Beyaz lahanayı, maydanozu, soğanı ve sarımsağı yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayın. Üzerine zencefil, kimyon, karabiber ve biraz acı sivribiber ekleyip 2,5 litre su ile kaynatın. 15 dakika sonra karışımı blenderdan geçirin. Bu nefis detoks çorbasını günde 1,5 -2 litre kadar tüketin.

Ispanaklı Keçi Peynirli Pizza

Tam buğday ununu, mayayı ve suyu karıştırıp kulakmemesi kıvamında hamur elde edinceye kadar yoğurun ve ince hamur olarak açın. Üzerine yaz domatesinden sosunuz, biber püresi ve sarımsakla hazırladığınız sosu sürün. Hazırlamış olduğunuz haşlanmış ıspanakları ve renkli biberleri pizza hamuru üzerine yerleştirin. En son az yağlı keçi peynirinizi ekleyerek 250 derece fırında 5-6 dakika pişirin. İşte sağlıklı pizzanız hazır.

Yatağında Somon Köfte

Bir  porsiyon somon filetoyu bıçak yardımıyla kıyma haline getirin. Soğan, dereotu ve maydanozu ince ince doğrayıp somona ekleyin. Kimyon, karabiber, himayala tuzu, biraz dağ kekiği ve kişniş ekleyerek yoğurun sonra köfte şeklinde hazırlayın. 170 dereceye ayarlanmış fırında 12 dakika pişirin. Soğan ve sarımsak, sarı mercimeği az su ile kaynatın. Biraz bulgur ekleyerek pişirin, tuz ve karabiberinizi ekledikten sonra blenderdan geçirerek püre kıvamına getirin. Sarı mercimek yatağında somon köfteniz hazır.

Antioksidan Deposu İçeçek

Kırmızı havuç, kırmızı pancar, kereviz yaprakları, taze zencefil, yeşil elma, limon ve greyfurtu katı meyve sıkacağınız ile sıkın. Şifa kaynağı antioksidan deposu bu içeceğin sadece bir bardağı günlük C vitamini ihtiyacınızın %50sini karşılamaktadır.

[nggallery id=970]

Yazar Hakkında /

1990 Yılından bu yana Ayurveda çalışmaları yapan Ender SARAÇ İzmir’den İstanbul’a geldiği ilk yıllarda Nükhet Duru ile beraber UNİFORM Sağlık ve Estetik Merkezinde çalıştı. Daha sonra Türkiye’nin ilk Doğal Tıp ve Estetik Merkezi olan ‘HAY SAĞLIK Merkezini’ 1994’te kurdu, ve genişleterek bu güne kadar geldi. Ayrıca Türkiye’nin ilk Doğal Arınma Merkezi olan Ulustaki ‘Doğa Arınma Merkezi’ninde’ kurucularındandır. Doğal ve Sağlıklı yaşamla ilgili Türkiyenin ilk Türkçe kitabı olan Doğan yayınlarının Ayurveda kitabı kısa sürede çok baskı yaparak uzun süre en çok satan kitaplar arasında yer aldı. Türkiyede Doğal ve sağlıklı yaşamla ilgili bilincin geliştirilmesi konusunda bahsedilen şirketler ve kitabın dışında çok sayıda Televizyon programı, yazılı basın röpörtajı, seminer, Konferans ve Panellerle oldukça yoğun bir çalışma yaptı.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.