Pilates
Birkaç yıldır artan ilgi alanlarımızdan olan pilates ile ilgili merak ettiklerimi,
sevgili arkadaşım, spor hocam Çiğdem Karakuş’a bir pilates dersi sonundaki sohbetimiz esnasında sordum. Anlattıklarını okuduktan sonra pilatesi daha bilinçli yapacağınıza veya bu faydalı uğraşa başlayacağınızı umuyorum… Pilates metodunun uygulanışı ve etkilerini anlatmadan önce biraz tarihçesinden ve temel prensiplerinden bahsetmek istiyorum. Pilates; 21. yüzyıl’ın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından geliştirilmiş bir egzersiz metodudur. Metod; zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için kontrol bilimi (kontroloji) olarak da adlandırılmıştır. Joseph Pilates’e göre zihinsel ve fiziksel sağlık birbiri için gereklidir. Pilates metodunun temel prensiplerinde, hareketlerin çok sayıda tekrarı yerine daha az sayıda uygulanması vardır.
Bizler (eğitmenler) bu prensiplere bağlı kalarak, tüm iskelet sistemini destekleyen, diğer metodlarda aktive edemediğimiz tüm kasların aktivasyonunu sağlayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kasların güçlenmesi kadar esnekliği de önemlidir. Çünkü esnek olan kasın sakatlanma olasılığı çok düşüktür. Pilates baştan sona germe ve güçlendirmeye dayandıgı icin sakatlıkların da önüne geçmektedir.
Pilatese başlayacak kişilerin en çok merak ettikleri konu, vücutlarında ne gibi değişiklikler olacağıdır. Duruş bozukluklarının önlenmesi, tüm eklemlerde oluşmuş sakatlıkların giderilmesi, pelvik kasların güçlendirilmesi, kadınlarda idrar kaçırma ve rahim deformasyonlarının önlenmesi, core bölge kaslarının güçlendirilmesiyle bel bölgesindeki sorunların azaltılması şeklinde sıralanabilir.
Bunların yanı sıra, bu eğitimi bir süre almış kişiler vücutlarındaki görsel değişikliği de fark ederek, kilo vermeseler bile bedenlerindeki sıkılaşmayı, daralmayı görmek onları mutlu etmektedir.
Pilates yapması tavsiye edilen bir grup daha var; o da hamilelerdir. Hamileler için pilates hem doğum öncesi hem de doğum sonrası faydalı olmaktadır. Doğum öncesi yapılan pilates hamilelik sürecinin daha rahat geçmesini sağlar. Öğrenilmiş olan nefes egzersizleri doğum için oldukça faydalı olmaktadır. Doğum sonrasında da çok hızlı sıkılaşma ve toparlanma görülmektedir. HRS Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ile bu konuda ortak çalışmalar içerisindeyiz. HRS Hastanesi’nin çeşitli yaş gruplarındaki kadın hastalarının yakınmalarına göre uygun pilates metodları belirleyerek, tedavi süreçlerine katkıda bulunuyoruz.
Bir eğitmenin öğrenciye prensipleri iyi öğretmesi, öğrenciyi ders içinde iyi kontrol etmesi ve yönlendirmesi gerekir. Buradan da şöyle bir sonuç çıkmaktadır ki; pilatesin yeterli eğitim, donanım ve deneyimli bir eğitmenle yapılması şarttır. Metodun bir önemli yönü de 7’den 70’e zihinsel bir sorunu olmayan herkese uygun bir program olmasıdır.
Vücut farkındalığımız ve yaşam kalitemizin artması anlamında çok önemli olan bu metod, tüm dünyada giderek yaygınlaşmaktadır.
Herkese sağlıklı yaşamlar diliyorum…