Mucizevi Tat “Enginar”
Birleşikgiller familyasından, başı bir çiçeklik üzerinde yapraklardan oluşan yenilebilir bir bitki. Etli ve gevrek olan taban “tüy”leri temizlendikten sonra yenir ve yaprak dipleri de tüketilir Sicilya kökeni olan ve İtalya mutfağında çok kullanılan enginar Fransa’ya önceleri bitkisel ilaç olarak girmiştir, yemeğe çok düşkün olan “Catherine de Médicis” Fransa’da yetiştirmesini teşvik etmiştir.
Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur. Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşır. Dünyada bilinen 50 enginar türü vardır.
Faydaları
Enginar cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolesterolü azaltır.
Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.
Kaynak: larousse gastronomique
Portakalı Enginar
- 4 adet enginar
- 2 adet limon
- 4 adet portakal
- 1 fincan zeytinyağı
- 1 fincan havuç suyu
- 1 bağ roka
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz
- Su
Hazırlanışı
Zeytinyağımızı tencerede arpacık soğanla biraz karıştırıyoruz, un ilave edip biraz kavurduktan sonra su ilave edip kaynatıyoruz. Kaynayınca içine havuç, limon ve portakal suyunu ilave edip temizlenmiş enginarları içine atıyoruz. Kısık ateşte yaklaşık 1,5 saat kadar pişiriyoruz. Dört saat dinlendirdikten sonra roka ve portakal dilimleri ile servis ediyoruz.