© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

İlkbaharda Diyet Önerileri

İlkbaharda Diyet Önerileri

Kıştan çıkarken fazla kalorili gıdalar ve az hareket nedeni ile metabolizmamız yavaşlar; sonuç olarak yağlanırız. En önemlisi de toksinler birikir. Toksinler bizi yavaşlatır, yorgun hissettirir. Bunları atmak için öncelikle hareketi artırmalıyız,bolca sıcak su içmeli, bolca yeşil sebze ve mevsim meyveleri tüketmeliyiz. Spor yapmaya henüz başlamadıysak da, bazı gün içinde kısa mesafeleri yürüyerek gitmek, evde 15-20 dakika dans etmek bile metabolizmamızı canlandırır…  Detoks nedir? Sabahları yorgun uyanıyorsunuz, midenizde sürekli şişlik hissediyorsunuz ve renginizin sarılığından şikayetçisiniz. Bunların sorumlusu; vücutta biriken toksinler. Çözümü ise bilinçli beslenme ve detoks kürleri, diyetleri uygulamak. Kapalı, havasız sözde akıllı binalarda çalışıyoruz, dışarıda da bol bol hava kirliliği var. Neredeyse oksijen yerine bol bol azot soluyoruz. Bu olumsuz faktörler bir araya gelince hem vücudumuz hem de cildimiz istemeden kirleniyor. Doğallıktan gitgide uzaklaşıyor, beslenme ve yaşam alışkanlıklarımızı hızlandırıyor ve bunların sonucunda da sindirim problemleri yaşıyoruz. Sabahları yorgun uyanıyor, gün içinde yorgunluk dalgalanmaları yaşıyoruz. Saçlarımız kuruyor, kırıkları artıyor ve dökülüyor. Cilt rengimiz ise giderek matlaşıyor. Eyvah, vücudumuz sinyal veriyor, iyi bir detoks programı istiyor. Vücudumuzun detoksu kendi yöntemleriyle yapıyor, ancak şehir yaşamının bizi vücudumuzun attığından çok daha fazla toksinle karşı karşıya bırakıyor. Neler Yapmalı?

  Düzenli olarak hafif egzersizler yapmak.

 Bol bol ılık su içmek  detoksun en önemli koşulu. Çünkü ılık su vücudu adeta yıkıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.

  Doğal detoks için biberiye, zerdeçal, zencefil, limon gibi toksin azaltan baharatları günlük yemeklere katmak.

 E, C, A vitamini, selenyum, üzüm çekirdeği özü, koenzim Q-10, arı poleni gibi çeşitli doğal destekleri sadece doktor tavsiyesiyle kullanmak gerekli.

√ Hormonsuz taze meyve ve sebzeleri tüketmek.

 Beyaz un, beyaz şeker, şarküteri gıdalar ve kızartmalardan ise uzak durmak

 Detoks diyetini desteklemek için toksinlerin atılmasına yardımcı olan bitki çaylarını da içebilirsiniz. Hijyenik olarak hazırlanmış doğal çaylar metabolizmayı hızlandırıyor, idrar ve bağırsak boşaltımını kolaylaştırıp antioksidan etkiye yardımcı oluyor. Rezene, yeşil çay, ahududu, limon kabuğu, kiraz sapı, mate çayı detoksa yardımcı olur.

 5’li çay: Günde iki kez, bir büyük fincan sıcak su içine atılarak içilecek. • Avakado yaprağı (1 adet)

• Funda yaprağı (2 adet)
• Yeşil çay (1/2 çay kaşığı)
• Biberiye ( 1/2 çay kaşığı)
• Kekik ( 1/2 çay kaşığı)
• Mate çayı ( 1 nescafe kaşığı)

 Diyetlerde “kibrit kurusu” gibi kavramlardan yorulduysanız bir de bunu deneyiniz. Herkesin midesi kendi iki avucu kadardır. Bir öğünde kendi iki avucunuz kadar yemek yenilmesi uygundur. Diğer bir değişle masadan yüzde 75 doyarak kalkmamız gerekir.   l Evde veya dışarıda yerken mümkün olduğu kadar basit şekilde beslenin. En fazla üç veya dört yiyeceği karıştırın.

 Mevsimlere göre beslenmeye özen gösterin. Yazın sulu ve serin besinler; kışın sıcak ve kuru besinler tüketin (su, domates ve salça olmadan, kendi suyunda pişirilmesi; ızgarada, fırında veya buharda  pişirilmesi uygundur).

√ Mevsimine göre sebze ve meyve yiyin.

√ Tatlandırıcı ve şeker kullanmayın; sakız çiğnemeyin.

 Yiyecekleri 30-40 kez çiğneyin. Çok çiğneyince asidik gıdalar, alkali olurlar ve midede o denli az asit oluştururlar. Bu da sindirimi hızlandırır.

 Yemek sırasında su veya başka sıvı tüketmeyin. Sindirim yavaşlar.   l Öğün aralarında olmak üzere 10-12 bardak, 2 litre sıcak su tüketin.

 Yemeklerinizi sakin bir ortamda, oturarak, huzurlu olarak yiyin. Ne kadar hızlı yerseniz, o kadar yavaş hazmedersiniz. Bu da kilo almanıza neden olur.

√ Hastayken, ateşiniz varken sulu gıdalar tüketin. Duygusal çöküntü yaşıyorsanız, kızgın, endişeli ve çok üzüntülü iseniz fazla yemek yemeyin. Sindirim sistemi kapanır çalışmaz. Yediğiniz her şey kalır, asit ve toksin üretir bu da yağlanmanıza neden olur.

√ Unutmamak gerekir ki önemli olan:

1.  Ne yediğiniz
2.  Nasıl ( pişirme şekli)
3.  Ne ile birlikte yediğiniz
4.  Ne zaman yediğiniz
5.  Ne kadar yediğinizdir.

 “Çok yiyen beden hastalıkla doludur.”

Günde Kaç Kalori almalıyız?

Dengeli bir beslenme programı uygulayarak vücudunuzdaki her yarım kilo için 10 kalori almalısınız. Buna, günlük aktivite durumunuza göre, 400-700 kalori daha eklemelisiniz. Sözgelimi 65 kiloda aktif bir kadının günlük alması gerekli kalori miktarı 2000 civarındadır ve bu kişinin, haftada bir kilo vermek istediğinde, günlük kalori miktarından 500 kalori daha az beslenmesi yeterlidir. Eğer siz daha kalıcı çözümler istiyorsanız, diyetiniz boyunca günlük kalori miktarından 250 kalori indirin ve 250 kaloriyi yaktıracak kadar da egzersiz yapın.

Kolesterolü Düşüren Yiyecekler Neler?

Lif bakımından zengin sebzeler, sözgelimi yulaf, fasulye ve soyalı besinler, kolesterolü düşürüyor. Bunlar, kandaki kolesterol miktarını dengeleyici özelliğe sahip bulunuyor. Kolesterolünüz yüksekse, özellikle az yağ içeren bir diyet yapmalısınız. Aldığınız yağ miktarını azaltmak için meyve ve sebze ağırlıklı öğünler yemelisiniz ve kırmızı eti azaltmalısınız. Ayrıca süt ve süt ürünlerinden de yağsız olanları tercih etmelisiniz.   [nggallery id=1157]

Yazar Hakkında /

1990 Yılından bu yana Ayurveda çalışmaları yapan Ender SARAÇ İzmir’den İstanbul’a geldiği ilk yıllarda Nükhet Duru ile beraber UNİFORM Sağlık ve Estetik Merkezinde çalıştı. Daha sonra Türkiye’nin ilk Doğal Tıp ve Estetik Merkezi olan ‘HAY SAĞLIK Merkezini’ 1994’te kurdu, ve genişleterek bu güne kadar geldi. Ayrıca Türkiye’nin ilk Doğal Arınma Merkezi olan Ulustaki ‘Doğa Arınma Merkezi’ninde’ kurucularındandır. Doğal ve Sağlıklı yaşamla ilgili Türkiyenin ilk Türkçe kitabı olan Doğan yayınlarının Ayurveda kitabı kısa sürede çok baskı yaparak uzun süre en çok satan kitaplar arasında yer aldı. Türkiyede Doğal ve sağlıklı yaşamla ilgili bilincin geliştirilmesi konusunda bahsedilen şirketler ve kitabın dışında çok sayıda Televizyon programı, yazılı basın röpörtajı, seminer, Konferans ve Panellerle oldukça yoğun bir çalışma yaptı.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.