© Copyright 2018 Mag Medya
blank
Başa Dön

Hayır’da Hayır Vardır

Hayır’da Hayır Vardır

Genelde yaz ayları; kendimizi gözden geçirip yeni planlar ve hata düzeltme çalışmalarını yaptığımız, hedefler belirleyip gelişime yöneldiğimiz dönemlerdir. Bazen de sadece tatil ve hiçbir şey yapmama dönemi diyebiliriz. Mesela bu yaz insanlara “hayır” diyebilmeyi geliştirsek harika olmaz mı? Bu ay Özgür Aksuna sosyal medya hesaplarına ve web sitesine en çok gelen konulardan birisini ele alıyoruz.

Hayır, diyemeyen insanlar başkalarını memnun etme çabasının derdini çekiyorlar. Hal böyleyken “hayır” dediklerinde kendilerini huzursuz ve mutsuz hissediyorlar. Siz de onlardan mısınız? “Hayır” dediğinizde kendinizi huzursuz ve mutsuz hissediyor, hayır derken oldukça zorlanıyor musunuz? O zaman kulübe hoş geldiniz…

Hayır Demek İstiyorsan Önce Evet Demeyi Bırakmalısın

Kulüpte miyim diye merak ediyorsanız o zaman hemen netleştirelim. Ters düşmekten çekiniyorsanız, insanları geri çevirmekten nefret ediyorsanız, başkalarının mutluluğu için yaşıyormuş gibi hissediyorsanız, aksi ve uyumsuz kişilerle anlaşmaya çalışıyorsanız, istemeyerek evet diyorsanız, hayır demek geçse bile içinizden hep evet demek zorunda hissediyorsanız, her hayır dediğinizde kendiniz suçlu hissediyorsanız, istekleriniz sorulduğunda fark etmez cevabını sık kullanıyorsanız eğer kulüptesiniz maalesef…

Pek, bu durum nelere neden oluyor?

▪ Kimsenin yapmak istemediği işleri yapmak zorunda kalmak.

▪ Stres, yorgunluk ve başka sağlık sorunları yaşamak.

▪ Pasif-agresif davranışlar sergilemek.

▪ Kendinize ayıracak zaman bulamamak.

Tek kelime yeter “Hayır!”: Hayır demekten çekinme, yerine başka kelime arama!

Hayır dedikten sonra özür dilemeyin: Suçluluk merkezinin esiri olup her hayır dediğinizde özürler havada uçmasın kendinizi bunun için suçlamayın unutmayın hayır demek için kimseden izin almaya ihtiyacınız yok.

Kalabalığa Uymayın: İstemediğiniz bir şeye herkes “evet” dedi diye kendinizi “evet” demek zorunda hissetmeyin. Herkes uçurumdan atlıyor diye siz de atlayacak değilsiniz!

Hayır hakkınız ve onu kullanmaktan çekinmeyin: Soru sormak ne kadar doğalsa “hayır” demekte o kadar doğal ve siz hayır dediğinizde kişiye değil soruya hatır diyorsunuz unutmayın.

Beni iyi bilsinler: El alem ne demek düşüncesinden kurtulun başkalarını memnun emek için kendinizden fedakarlık etmeyin. Bırakın sizi nasıl biliyorlarsa öyle bilsinler siz kendinizi doğru bilin yeter.

Hayır diyememenin en önemli nedeni

Asıl altta yatan sebep hayattan ne istediğinizi, sizi neyin gerçekten mutlu ettiğini netleştirmemiş olmak. İnsanlar evet dedikleri şeylerin bekledikleri umut olduğunu düşünürler ve kaçırmamak için evet demeye meyilli dururlar, umut aramayı ve beklemeyi çok sever.

Hayır kelimesini deliğinden çıkarmak için

Açıklamalı: “Yurt dışında olduğumdan katılamayacağım ama davetiniz için teşekkürler.”

Yumuşatıcılı: “Sorduğunuz için teşekkürler fakat benim için pek mümkün görünmüyor.”

Kaçak Oyuncu: “Benim biraz işim var ama bu konuda sana yardım etmesi için başka birini önerebilirim.”

Minnettar: “Bana olan güvenin beni çok mutlu etti, teşekkür ederim ancak bu kez yardımcı olamıyorum.”

İletişimci: “Şu an mümkün değil ancak sizin için uygun olan başka bir tarih belirleyebilir miyiz?”

Zaman Terbiyecisi: “Biraz düşünüp size öyle dönmeme izin verir misiniz?”

Hayır diyebilmeyi öğrenmek ve istemediğimiz şeyler için hayır demek bizi kötü ve bencil bir insan yapmaz.

Kibarca başlayın hayır demeye. Örneğin; arkadaşınız “Yemeğe gidelim mi?” diye sorduğunda gitmek istemiyorsanız, “Hayır canım. Bugün yemeğe gitmek istemiyorum. Sen de müsaitsen bu hafta sonu gideriz.” gibi. Hiç reddedemeyeceğiniz durumlarda bile kendinize o günün hayır deme günü olduğunu hatırlatarak geri adım atmayın. Çevreden tepkiler alacaksınız. Sizin bu kadar hayır demenize alışık olmadıklarından zorlanacaklardır ama geri basmayın.

Yapılması gereken; önce “hayır” demek için kendinizi hazırlayın, çekinmeyin, beklemeyin, bir anda söyleyip devam edin. Kolay olmadığını biliyoruz.

Zamanınızı, sağlığınızı, enerjinizi ve kendinize ayıracağınız değerli anları bir “hayır” kelimesi ile kurtarabiliriz. Bu nedenle “Hayır’da Hayır Vardır”.

Yazar Hakkında /

Özgür Aksuna, 1978 yılında çok sevdiği Ankara’da dünyaya geldi. Üniversite yıllarına kadar Ankara’da eğitim hayatını sürdürdü, Müzik ve yayıncılık hayatına 1995 yılında TRT Ankara Radyosu ve TRT Ankara Televizyonu’nda başladı ses sanatçısı olarak bir çok program, konser ve turnelerde görev aldı, beraberinde ses sanatçılığı kariyerine Kültür Bakanlığının kadrosunda da bir süre devam ettikten sonra bir çok özel radyoda program yapıcısı, spiker, haber editörü,müzik direktörü, dj eğitmeni ve yayın yönetmenliği yardımcılığı yaptı. 1999 yılında Türkiye’nin en önemli yabancı müzik istasyonlarından Capital Radio ile başlayan Dj’lik ve radyo programları ile adını “Türkiye’yi Uyandıran Adam” olarak tüm Türkiye’ye ve yurt dışına duyurdu.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.