© Copyright 2018 Mag Medya
Başa Dön

Yılbaşı İçin Bazı Öneriler…

Yılbaşı İçin Bazı Öneriler…

İşte bir kez daha eski bir yılı bitirip yeni bir yıla başlıyoruz. Çoğu kişi için bu gece bol bol alkol tüketilen, ağır mezelerin ve yiyeceklerin ölçüsüzce yendiği, uykusuzluk ve yorgunluk sınırlarının zorlandığı ve ertesi gün baş ağrısı, sersemlik, ağırlık ile ve sindirim sistemi sorunlarıyla uyanılan bir gece olacak. Aslında bu gece takvimsel bir dönüm noktasından başka bir şey değil. Bu geceye aşırı abartılı beklentiler yüklemek çoğu kişide hayal kırıklığına yol açabilir. Aslında bu geceyi hem eğlenerek hem de lezzetli beslenerek ama bedeninize zarar vermeden de geçirebilirsiniz. Sadece bu geceyi değil gerisindeki 364 gün ve geceyi de düşünün.
Yılın ilk sabahı sizin için bir kâbusa dönüşmesin.

YILBAŞI SOFRALARINA DİKKAT!
ÖNEMLİ ÖNERİLER:
1-     Fazla alkol, yağlı yemeklerle beraber yenirse yağ emilimini arttırır, kolesterolde ve kan yağlarında yükselme oluşturur. Özellikle Tavuk-Hindi-Balık derisi, yağlı peynirler, yağlı et, kaymak, şarküteriler, sakatatlar gibi hayvansal yağın yüksek olduğu gıdalarla ve kızartmalar, yağlı soslarla beraber aynı anda yüksek oranda alkol almayın.
2-     Yılbaşı günü ve gecesi tercihen sadece bir cins alkolü tüketin. Aynı gün örneğin viskiyle başlayıp rakıyla, şarapla devam edip, şampanyayla bitirmek gibi karıştırma yapmayın. Alkollerin türlerine ve yapıldıkları maddelere göre sindirim sisteminden emilim hızları, sindirim sistemine etkileri, karaciğeri etkileyici özellikleri değişkendir.
3-     Çok içki içen ve ertesi gün baş ağrısı, sersemlik, halsizlik, ödem gibi yakınması olan kişiler eğer gece yatarken, 2 adet EVENİNG PRİMEROSE OİL ( gece çuha çiçeği yağı hapı ) alırlarsa ertesi gün daha rahat kalkarlar. Alkol aldıktan sonra ertesi gün baş ağrısı ve rahatsızlık hissi olan kişiler bu bitkisel ilaçla daha az rahatsızlık hissedeceklerdir.
4-     Yatmadan 1 – 1,5 saat önce alkol, cips, çerez, tatlı, peynir, yoğurt, şarküteri gibi ağır yiyecekler yemeyin. Mümkünse 10-15 dakika temiz hava alın ve hafif yürüyüş alın.
5-     Gece veya yatış vaktinize yakın 2 fincan sindirimi kolaylaştırıcı rezene anasonlu bir yemek sonrası çayı veya yeşil çay içmek sindirimi rahatlatır, gazı azaltır.
6-     İçki içmeden önce 1 bardak tatlı badem yağlı veya biraz zeytinyağlı ılık süt içmek, özellikle yoğun alkol tüketen kişilerde mide çeperini kaplar ve mideyi aşırı asitten korur. Mide yanması, asit yakınması azalır.
7-     Yemeklere aşırı tuz ve aşırı acılı kullanmayın. Fazla tuz ağır yemek bir de alkolle birleşince ödem ve ağırlık yapar. Aşırı acı ve baharat ise alkolle birleşince mide yanması hemoroit, terleme gibi yakınmalara yol açar.
8-     Tok karına tatlı veya şekerli meyveleri yememeye çalışın, çünkü zaten tok karına yükselen kan şekeri şekerli gıdalarla daha da yükselir ve rahatsızlık verir.
9-     Yılbaşının ertesi günü çok yemek yediğini veya şiştiğini veya kilo aldığını düşünenler tercihen ağır bir kahvaltı yerine bol sıcak su ile şekersiz elma kompostosu ve öğlende sebze çorbasını tercih ederlerse bir önceki günün toksinini atarlar.
10- Yeni yıla girerken 5 dakika içe dönün ve hissederek önce kendiniz ve sonra da güzel ülkemiz için sağlık, refah, huzur ve mutluluk dileyin. Bu gece evrene ekilecek iyi dilek tohumları mutlaka zamanı gelince yeşerecektir.

AYIN MEYVESİ  (Böğürtlen):

Genelde böğürtlenin mevsimi kısa olduğu için sofralarımızda çok yaygın kullanılmaz. Ancak yapılan araştırmalar böğürtlenin diğer mor meyveler gibi büyük bir şifa kaynağı olduğunu gittikçe ortaya koyuyor, dolayısıyla çeşitli şekillerde böğürtleni daha çok tüketmekte yarar var. Mevsim kısa olduğu için taze böğürtleni her zaman bulamazsak da bu meyveyi donmuş olarak veya marmelat, meyve parçacıklı çay olarak da tüketebiliriz. Böğürtlen organik asitler, mineraller ve vitaminler açısından çok zengin bir meyvedir. Doğal böğürtlen çayı ılık olarak gargara yapıldığında boğaz ve bademcik sorunlarında yararlı olabilir. Ayrıca böğürtlen idrar söktürücü, ayaklardaki şişliği azaltan, yüksek tansiyonu rahatlatan ve mesanedeki taşların düşmesine yardımcı olabilen etkilere de sahiptir. Haricen kullanılan böğürtlen tamponları ağrıların azalmasına ve hafif derecedeki yanıkların iyileşmesine yardımcı olur. Böğürtlen aynı zamanda içerdiği yüksek C vitamini ve demir açısından da kansızlığa karşı oldukça yararlıdır. Ilık böğürtlen çayının özellikle gargara olarak kullanıldığında ses kısıklıklarına karşı oldukça olumlu bir etkisi vardır. Besin değerleri açısından böğürtlen de yağ yok denecek kadar azdır. Posa miktarı ise yüksektir. Ayrıca içinde kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır.

ERTESİ SABAH ÇORBASI:

Yeni yılın ilk gününde yiyeceği ve alkolü fazla kaçırıp ertesi gün sindirim sisteminde ağırlık hisseden ve kendini iyi hissetmeyen kişiler için sabah kahvaltısı yerine içilecek rahatlatıcı bir içecek.

Malzemeler:
2 lt. light süt , 2 lt. Su, 1 çay bardağı yulaf ezmesi, 250 gr. ıspanak, 2 adet küçük kabak, 1 çorba kaşığı dereotu, 2 tatlı kaşığı nane, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Öncelikle yulaf ezmesi suda 12 dakika kadar kaynatılır. Sonra sırasıyla doğranmış olan kabak ilave edilir, 10 dakika sonrasında ise ıspanak da eklenerek pişmeye bırakılır. Pişmesine yakın dereotu, nane, zeytinyağı ekleyip ocaktan indirilir.

O gün öğleden sonraya kadar 2 kâse bu çorbadan ve bol miktarda yemek sonrası içilen hazmettirici çaylar dışında başka bir gıda yemeyiniz ve bir gece öncesinden yorduğunuz sindirim sistemini dinlendirip, temizleyiniz.

Tüm okurlara 2010’da önce huzur ve sağlık sonrasında da bereket ve neşe dileklerimle…

Yeni yılda hakkınızda hayırlı olan tüm dileklerinizin kabul olsun.
Dr. M.Ender Saraç

Yazar Hakkında /

2003 yılından bu yana, hedef kitlesi AB ve A+ olarak belirlenmiş bir çok baskı, web, pr, organizasyon işinde başarılı projelere imza atmış olan MAG hayatın her alanında en iyi olmayı hedefleyen, sosyo-ekonomik seviyesi yüksek, özel zevkleri olan ve hobileriyle yaşamını renklendiren, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, belirli kesimden kabul ettiği müşterilerine yıllardır sağlamış olduğu yüksek başarı grafiği ile doğru planlanmış bir büyüme ile sektöründeki hayatına devam etmektedir.

Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.