Yasemin Türkoğlu TEV Ankara Şube Başkanı Türk Eğitim Vakfından Öğrencilere Eğitim Desteği
Türkiye’nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdüren ve eğitim gönüllülerinin desteğiyle öğrencilere maddi ve manevi destek sağlayan Türk Eğitim Vakfının Ankara Şube Başkanı Yasemin Türkoğlu, vakfın geçmişinden de bahsederek projelerini anlatıyor ve MAG Okurlarını bilgilendiriyor.
Türk Eğitim Vakfının (TEV) köklü hikâyesinden bahseder misiniz? Bugünkü vizyonunuz neleri kapsıyor?
Türk Eğitim Vakfının (TEV) 1967 yılından günümüze kadar süregelen köklü mirası; eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla; iki yüz beş iş insanı, öğretim üyesi ve entelektüel ile merhum Vehbi Koç’un önderliğinde atılan bir dayanışma ruhuyla başladı. Yola çıktığımız günden bu yana, değerli öncülerimizi temsil ederek Türkiye’nin her köşesinden, başarılı ancak maddi imkânları kısıtlı gençlerin eğitimlerini tamamlamalarına ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı oluyoruz. Eğitimin bir ayrıcalık olmaktan çıkıp her bireyin hakkı haline gelmesi için her geçen gün daha da büyüyen ve güçlenen destekçilerimiz ile gençlerimizin geleceğine ışık tutmaya devam ediyoruz.
TEV olarak hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz ve burs programlarınız nasıl işliyor? Bursiyer seçimlerinizde nasıl bir yol izliyorsunuz?
Türkiye’nin eğitime gönül veren en köklü vakıflarından biri olarak yalnızca burs vermekle kalmıyor, aynı zamanda eğitim alanında çeşitli projeler yürüterek geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana yaklaşık iki yüz seksen binden fazla yurt içi ve iki binden fazla yurt dışı bursu sağlamanın yanı sıra eğitime olan katkılarımızı bugüne kadar inşa ettiğimiz otuz iki eğitim tesisi ile desteklemeye devam ediyoruz. Üstün başarılı ve yüksek potansiyele sahip öğrencilere lise düzeyinde eğitim imkânı sunmak amacıyla kurulan ve 2021 yılında devraldığımız İnanç Lisesi, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adı altında eğitim çalışmalarını sürdürüyor. İzmir’de, Trabzon’da ve Ankara’da açtığımız yurtlar, Türk Eğitim Vakfı Öğrenci Yurtları İktisadi İşletmesi çatısı altında kız öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla faaliyet göstermeye devam ediyor.
Eğitimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması ayrıca üzerine eğildiğimiz bir konu. Eğitim hakkından yararlanamayan veya çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalan kız öğrencilere sağladığımız maddi desteğin yanı sıra mentorluk programları, liderlik ve kariyer gelişimi fırsatları gibi çeşitli destekler sunuyor; onların eğitim süreçlerine katkıda bulunuyoruz.
Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız tüm burs programlarımız, eğitimde fırsat eşitliği sağlama misyonumuzdan besleniyor. Bu noktada bursiyer seçimi bizim için umut veren ancak zorlu bir süreç. Bursiyerlerimizi belirlerken izlediğimiz yol şeffaf, adil ve kapsayıcı bir süreç üzerine kurulu. Adayların akademik başarıları, maddi durumları, sosyal etkileşimleri ve gelecek hedefleri gibi faktörleri dikkate alarak başvuru sahipleriyle yaptığımız mülakatlar sonucunda onların kişisel hikâyeleri, motivasyonları ve hedefleri hakkında daha detaylı bilgi ediniyoruz. Onlarla kurduğumuz bu yakın ve derin bağ, burs programlarımızın yalnızca burs desteği sağlamakla sınırlı kalmasını engelliyor, aynı zamanda geleceğin aydınlık neslini desteklememize imkân veriyor.
Türk Eğitim Vakfı (TEV) Ankara şubesinin açılışı ve bugünkü konumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdüren bir vakıf olan Türk Eğitim Vakfının (TEV), benim de başkanlığını sürdürdüğüm Ankara şubesi 1973 yılında kuruldu. Bugün, hibe ve vasiyet bağışçılarına hizmet veren bağışçı ilişkileri yetkilileri, çelenk ve mutlu gün saha hizmetleri ile ilgilenen saha operasyon kadrosu ve emlak ile muhasebeden sorumlu ekibimizle beraber; yeni destek kanalları oluşturmak ve ihtiyaç sahibi öğrencilerimize ulaşmak için aralıksız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gönüllülerimizden aldığımız güç ile sorumluluk alanımızdaki bölgede toplam üç bin yüz seksen yedi bursiyerimize, eğitim önündeki engelleri aşmaları için destek sağlıyoruz.
Bağış kaynaklarınız nelerdir ve TEV Ankara şubesine bağış yapmak isteyen biri, size hangi kanallardan ulaşabilir?
Bağış kaynaklarımızın çeşitliliği, eğitimde fırsat eşitliğini sağlama hedefimize ulaşmamızda kritik bir rol oynuyor. Şehrimizin önde gelen iş insanlarından oluşan on bir kişilik Yürütme Kurulumuz, bizimle kaynak yaratma ve tanıtma faaliyetlerinde kararlılıkla çalışıyorlar.
Maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerimizin eğitim hayallerine ulaşmaları için, gönüllü olanların destekleri çok kıymetli. Bağış yapmak isteyenler, yapacakları genel bağışlarla destek olabilirler. Ayrıca, düzenli bağış, taziye bağışı, burs fonlarına bağış, kart bağışı, Bir Dünya Çiçek bağışı, hibe ve vasiyet bağışı, kurumsal ve bireysel bağış gibi çeşitli seçeneklerle de katkı sağlayabilirler.
TEV Ankara şubesine bağış yapmak isteyen eğitim dostları, bizimle iletişime geçmek için 0312 417 41 90 telefon numarasını arayabilir ve bağışlarını gerçekleştirebilirler. Her bir destek, bizim için bir öğrencinin eğitim yolculuğunu aydınlık bir geleceğe taşıyan, önemli bir adım.
TEV Ankara şubesindeki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
TEV Ankara Şubesi olarak; sorumlu olduğumuz bölge içerisinde gençlerin eğitim yolculuğunda maddi ve manevi destek sağlayarak eğitim hayatlarını sürdürebilmelerini ve potansiyellerini maksimum düzeyde gerçekleştirebilmelerini amaçlıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığımız iş birliği protokolü kapsamında, eğitimde fırsat eşitliği yaratmayı amaçlayarak üniversiteli gençlerimizin eğitimlerine devam edebilmeleri için 2023 yılında Okutan Ankara ve Okutan Yenimahalle projesini hayata geçirdik. Ankara’nın dört bir yanındaki gönüllülerin destekleriyle gerçekleştirdiğimiz bu projeler ile bölgedeki apartman sakinleri, maddi zorluklar nedeniyle eğitimlerine devam etmekte güçlük çeken üniversite öğrencilerine yardımcı olmak amacıyla Türk Eğitim Vakfında burs fonu oluşturuyorlar. Bu burs fonu ile gençlere dokuz ay boyunca eğitim desteği sağlıyoruz. Ankara halkının desteğiyle atılan bu dayanışma adımı, üniversiteli gençlerimizin eğitimlerine devam etmeleri için önemli bir umut kaynağı.
İnşaatına başlanan kız yurdundan da biraz bahseder misiniz?
Öğrencilerin barınma sorunu, eğitim hakkının önündeki temel engellerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Onların eğitim hayatlarını kolaylaştırarak onlara güvenli barınma imkânları sunmak, eğitim hayatlarını sürdürebilmelerini desteklemek amacıyla 2024 yılında inşaatına başlanan ve devam eden kız yurdumuzda, üç yüz yirmi dört genç kadın ve kız öğrenciye barınma imkânı sağlanacak.
Projemiz tamamlandığında, özellikle depremden etkilenen öğrencilere öncelik vermeyi planlıyoruz. Yenimahalle semtinde yer alacak olan yurt, içerisinde bulunan laboratuvar, çalışma ve etüt odaları, tasarım atölyesi ile baştan sona öğrencilerin ihtiyaç duyduğu her türlü modern olanaklara sahip olacak. Bunun yanında değerli bağışçılarımızın cömert katkılarını temsil etmek ve yaşatmak için yurt odalarına ve ortak kullanım alanlarına bağışçıların adlarının verilmesini planlıyoruz.
Projelerimizi desteklemek isteyen eğitim gönüllüleri, www.tev.org.tr sayfası üzerinden ilgili projeyi seçerek bağış yapabilirler. Gerçekleştirilen her bir destek, öğrencilerin eğitim hayatlarında karşılaştıkları engelleri aşmalarına yardımcı olacak birer anahtar olma özelliği taşıyor.