Uzman Psikolog Gözde Nur Şahin Evliliğe Hazır mısınız?
Uzman Psikolog Gözde Nur Şahin, çiftlerin evliliğe hazır olup olmadıklarını nasıl değerlendirebileceklerini ve evliliğin ilk yıllarında karşılaşılabilecek olası sorunları MAG Okurları için açıklıyor.
Bir çift, evliliğe hazır olup olmadığını nasıl belirleyebilir? Bu sürecin değerlendirilmesinde hangi kişisel ve ilişkisel faktörler göz önünde bulundurulmalıdır?
Günümüzde boşanma oranlarının artmasıyla birlikte çiftlerin evliliğe hazır olup olmadıklarını anlamaları ve bu yola çıkmadan kendilerinden emin olmaları daha da önemli bir hale geldi. Sağlıklı bir evliliğin sürdürülebilmesi için öncesinde kişinin kendisini, evlenmeyi düşündüğü kişiyi, evliliği ve evlilikle ilgili beklentilerini gerçekçi ve detaylı bir şekilde ele alıp değerlendirmesi ve psikolojik olarak hazır olması gerekir. Bu sürecin değerlendirilmesi esnasında kişisel özellikleriniz, öncelikleriniz, değerleriniz, kırmızı çizgileriniz konusunda kendinize ve partnerinize çok dürüst olmalısınız. Bu süreçte partnerinizle birbirinize soracağınız birkaç soruya verilen cevaplar sizin evliliğe hazır olup olmadığınız konusunda yol gösterebilir. Birbirimize her durumda saygı gösterebilecek miyiz? Birbirimizi suçlamadan dinleyip sorunlarımızı konuşabilecek miyiz? Birbirimizin sınırlarına ve kişisel alanlarına saygı duyabilecek miyiz? Birbirimizin istek ve ihtiyaçlarına gereken özeni gösterebilecek miyiz? Birbirimize karşı ne olursa olsun şeffaf ve dürüst olabilecek miyiz? “Eşime yapılan saygısızlık bana yapılmıştır, onun her konuda arkasında olacağım” diyebilecek miyiz?
Bu sorular ilişki dinamiklerinize ve kişisel önceliklerinize göre çeşitlendirilebilir fakat evlilikle ya da evlenmeyi düşündüğünüz kişiyle ilgili sizi rahatsız eden, düşündüren meseleler neyse onları evlenmeden önce tespit etmeli ve çözüme kavuşturmalısınız. Unutmayın ki sevgililik veya nişanlılık döneminde bastırılan, dile getirilmeyen, görmezden gelinen tüm sorunlar evlilikte şiddetini çok daha arttırarak ortaya çıkacaktır. Bu sorulara verdiğiniz cevaplardan emin değilseniz, bu süreci daha sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek için evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerine başvurarak bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Evliliğin ilk yıllarında çiftlerin en çok karşılaştığı sorunlar nelerdir ve bu sorunlarla başa çıkmak için ne tür stratejiler önerirsiniz?
Evlilik öncesi süreçle evlilik sonrası süreç her ne kadar birbirinin devamı olsa da farklı dinamiklere sahiplerdir. Özellikle evliliğin ilk yıllarında yaşanabilecek maddi sıkıntılar, eşlerden birinin bekârlık dönemindeki gibi davranması, çiftlerin kendi ailesi ile yeni kurduğu aile sınırlarını belirleyememesi, anlayış farklılıkları, özel alan yaratma zorluğu, görev dağılımı gibi konular evlilikle ilgili hayal kırıklığı yaşanmasına sebep olabilir. Ne yazık ki yeni evli çiftler, karşılaştıkları bu tarz problemlere çözüm aramak yerine “Bu hep böyle devam edecek, yolun başındayken ayrılayım.” düşüncesine sahip olabiliyor.
Başarılı bir ilişki, bu sürecin içinde duygusal dalgalanmalarda boğulmadan her dalgalanmada sakinliği koruyabilmek ve her şiddetli dalgada suyun üstünde sakin bir şeklide kalabilmekle mümkündür. Sakinliği koruyabilmek için çiftlerin birbirlerinin duygusal dengeleyicisi olmaya gönüllü olması gerekir. İlişki içinde öfke kontrolünü sağlayabilmek, çiftlerin birbirini yakından tanımaları için fırsat tanımak, sevgiyi somutlaştırmak, evliliklerin ilk yıllarında çatışmaların daha yoğun yaşanabileceğini bilmek ve en sonunda uzlaşıyı yakalayabilmek çok önemlidir. Unutmayın ki evlilik tek taraflı bir ilişki biçimi değildir. Bazen problemler çözülmeyecek gibi görünse de evlilikteki her türlü problem eşlerin karşılıklı katılımıyla çözülebilir.