Uzm. Dt. Hakan Karani Kişioğlu Şeffaf Plak Tedavisi
Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dt. Hakan Karani Kişioğlu geleneksel yöntemlerle yapılan ortodontik tedavilere göre oldukça kolaylık sağlayan şeffaf plaklar hakkında merak edilen soruları yanıtlıyor.
Ortodontik tedavide en son yeniliklerden biri olan şeffaf plak tedavisi nedir?
Şeffaf plak tedavisi, dişlerin düzeltilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Dişlerin çapraşık, aralıklı veya düzensiz olduğu durumlarda kullanılan bu tedavi yöntemi, görünür olmayan şeffaf plaklar yardımıyla gerçekleştirilir. Bu plaklar, hastanın ağız yapısına uygun bir şekilde özel olarak tasarlanır.
Ortodontik tedavi sırasında hastaların dikkate alması gereken özel bakım ve hijyen uygulamaları nelerdir?
Geleneksel yöntemlerle yapılan ortodontik tedavilerde, apareylerin kullanımı sırasında normal diş fırçaları ve arayüz fırçaları kullanılması hijyen için yetersiz olabilir. Bu gibi durumlar için hastalarıma ağız duşu ürünlerini kullanmalarını tavsiye ediyorum. Yenilikçi bir yöntem olan şeffaf plak tedavilerinde ise ekstra bir önleme gerek kalmıyor.
Şeffaf plaklarla tedavi sürecinde beklenen sonuçları etkileyebilecek faktörler nelerdir?
Şeffaf plaklarla tedavinin başarıyla sonuçlanabilmesi için tedavi planlamasının doktor tarafından iyi yapılması ve hastanın da plaklarını belirtilen şekilde düzenli olarak kullanması büyük önem taşır.
Tedavi sürecinde yaşanabilecek acil durumlarla başa çıkma konusunda hastalara ne tür bilgiler veriliyor?
Ortodonti tedavilerinde acil durumlar çok az yaşanır; ancak geleneksel yöntemlerle tedavi gören hastalarda braket kırılması sonucu tedavide kullanılan tel, yanak veya dudakları kesebilir. Böyle bir durumda hastalara, randevu almadan en yakın zamanda kliniğimize gelmelerini söylüyoruz.
Ortodontik tedavi sonrasında, tedavinin uzun vadeli başarısını sürdürmek için hastaların dikkat etmeleri gereken önemli noktalar nelerdir?
Ortodontik tedaviler sonrasında uzun vadeli başarıyı sağlamak için hastaların kendilerine verilen retainer’larını tavsiye edildiği şekilde kullanmaları yeterli olacaktır.
Şeffaf plak tedavisiyle ilgili yaygın yanılgılar nelerdir ve bu yanılgılarla ilgili doğru bilgileri hastalara nasıl iletiyorsunuz?
Hastalar genellikle şeffaf plak tedavisiyle ilgili olarak, kendi vakalarının bu yöntemle tedavi edilemeyeceği ya da tedavi süresinin çok uzun olacağı yönünde endişelerini dile getiriyorlar; ancak, bu endişeler on yıl öncesi için doğru olsa da günümüzde tamamen yanlış. Modern şeffaf plak teknolojileri sayesinde artık tedaviler daha kısa sürede tamamlanıyor ve hemen her vaka için başarıyla uygulanabiliyor.
Şeffaf plak tedavisi için uygun adayları belirlemede kullanılan kriterler nelerdir?
Günümüzde şeffaf plak tedavisi, gelişmiş teknolojiler sayesinde her vakada başarılı ve hızlı bir şekilde uygulanabiliyor. Özellikle estetik kaygılar nedeniyle bu yöntemi tercih eden hastalar için ideal bir tedavi seçeneği sunuyor.
Ortodontik tedavi sürecinde hasta ile doktor iletişimi ne kadar önemlidir ve bu iletişimi güçlendirmek adına neler yapılır?
Ortodontik tedavi sürecinde iletişim çok önemli, çünkü uyumlu hastalarda tedavi başarısı yüzde yüze yakın oluyor. Şeffaf plaklarda, gelişen teknoloji sayesinde yapay zekâ destekli uygulamalarla hastaların kontrollerinin uzaktan yapılabilmesinin de iletişimi güçlendiren çok önemli bir etken olduğunu belirmek isterim.
Teknolojik gelişmelerin ortodontik tedaviye etkileri nelerdir ve bu gelişmeler hastalara nasıl fayda sağlamaktadır?
Şeffaf plak tedavilerindeki gelişmeler yardımıyla bugün alt çene ortopedik tedavilerini bile büyük apareyler olmadan rahatça yapabilecek konuma geldik. Ayrıca uzaktan takip imkânı sunan uygulamalar sayesinde hasta uyumunu arttırarak tedavi süreçlerini çok daha kolay ve konforlu hâle getiriyoruz.
Şeffaf plak tedavisi kalıcı bir tedavi midir? Düzeltilen dişler tekrar bozulabilir mi?
Şeffaf plakların kalıcılığı hastadan hastaya ve tedaviden tedaviye değişiklik gösterebilir; ancak, doktorun önerilerine harfiyen uyan hastalarda, düzeltilen dişlerin tekrar bozulması genellikle gerçekleşmez.
Şeffaf plakların, uyurken dahi dişlerde kalması gereken plaklar olması, uyurken dişlerini gıcırdatan hastalar tarafından kullanılmasına engel teşkil ediyor mu?
Aksine şeffaf plaklar bu hastalar için ek bir avantaj sağlar. Bu hastalar ortodonti tedavilerini olurken, kullandıkları bu plaklar diş gıcırdatmanın etkilerini de azaltır. Aynı durum sporla uğraşan hastalar için de geçerli. Bu kişiler için de plaklar, tel tedavisinde yaşanabilecek yaralanmaların önüne geçerek güvenli bir alternatif sunarlar.
3D baskı ve yapay zekâ teknolojileri özelinde değerlendirdiğinizde ortodonti alanında gelecekte bizleri neler bekliyor?
Bu teknolojiler sayesinde çok daha rahat ve hızlı tedavilerin bizi beklediğini söyleyebiliriz.
Şeffaf plak tedavilerinde çocuklara ve yetişkinlere yönelik özel çözümler sunuyor musunuz?
Evet, 8-10 yaş grubu çocuklarda tedavinin daha farklı bir yaklaşımla uygulanması gerekiyor. Bu yaş grubunda diş değişim süreci devam ettiği ve ağızda hâlâ süt dişleri olduğu için aşamalı tedavi uygulanıyor.